EkonomiAraç alım satımında yeni dönem! Fiyat garanti, sipariş, kaparo...

Araç alım satımında yeni dönem! Fiyat garanti, sipariş, kaparo...

Paylaş
Araç alım satımında yeni dönem! Fiyat garanti, sipariş, kaparo...

Ticaret Bakanlığı motorlu taşıtların ticaretine ilişkin kapsamlı düzenleme yaptı. Düzenlemeyle yetki belgesi, ekspertiz raporu, distribütör ve yetkili bayi sorumlulukları, ikinci el araç ticaretindeki garanti şartları, ödeme sistemi ve ‘6 ay, 6 bin kilometre sınırlaması’ gibi detaylar belirlendi. İşte yeni dönemin detayları...

YETKİ BELGESİ YOKSA SATAMAYACAK

Haberin Devamı

Sıfır ve ikinci el araç ticareti sil baştan düzenlendi. Konuya ilişkin yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle tüketicileri koruyan önemli hükümler getirilirken, bayilerin ve ikinci el araç alım-satımı yapanların da elini rahatlatacak adımlar atıldı. Buna göre; yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el araç pazarlama veya satışı yapılamayacak. Yetki belgesi başvurusu, Ticaret Bakanlığı’nın oluşturacağı ‘Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi’ üzerinden yapılacak. Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek.

6 AY VE FİYAT SINIRLAMASI DEVAM EDECEK

Yönetmeliğe göre, ikinci el araç ticaretiyle uğraşanlar, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtları satışında, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı ile bu araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 1 Ocak 2025 tarihine kadar yapılamayacak. İlan siteleri bu konuda gerekli uyarıları yapacak ve bu hükme aykırı bir ilan girişi olursa ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgiler Ticaret Bakanlığı’na iletecek. Araçta aksesuar ve donanım varsa bakanlık güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutarı da belirleyecek.

Haberin Devamı

14 GÜN İÇİNDE CEZASIZ CAYMA HAKKI

Önden kaparo verilerek sipariş edilen sıfır araçlar için bayiler, sipariş formu düzenleyecek. Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek. Kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alamayacak. Ayrıca alıcı, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişi iptal edebilecek

BAYİLER NEFES ALACAK

Yönetmelik kapsamında araç distribütörlerinin haksız ticari uygulamaları hakkında da düzenleme yapıldı. Buna göre, distribütörlerin, yetkili satıcıyı 1 ay içinde son 3 yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlaması, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapması veya taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmesi, taşıt satışını, kendisinin veya bir başkasının mal veya hizmetini alma şartına bağlaması haksız ticari uygulama olarak kabul edilecek.

Haberin Devamı

‘ZAM GELDİ’ BAHANESİNE SON

Fatura tarihinden sonra distribütörler taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Yetkili satıcılar ise alıcı tarafından ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artıramayacak ve taşıtı 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacak. Motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işyerlerinde sigorta, finansman, aksesuar, yedek parça satışı, servis ve satış sonrası hizmetler gibi faaliyetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacak.

İŞYERİ AÇMA RUHSATI ŞARTI KALKTI

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi temininde yaşanan sıkıntıları gidermek ve işletmelerin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçmek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Böylece diğer tüm şartları taşımalarına rağmen ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı. Yetki belgesi için lise mezuniyeti şartı bulunuyor. 1 Mart 2025’e kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapıldı.

Haberin Devamı

DOLANDIRICIYA GEÇİT YOK!

Düzenlemeyle, sahte para kullanılması ihtimali, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi riskinin ortadan kaldırılması amacıyla, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Buna göre; ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında taşıt satış bedeli, Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenecek. Araç krediyle alınıyorsa kredi haricindeki ödeme için bu sistem kullanılacak.

Haberin Devamı

HANGİ ARAÇTA EKSPERTİZ ZORUNLU DEĞİL?

İkinci el satışlarında, 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki araçlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak. Bu yaş ve kilometrenin altında olan araçların motor ve şanzımanı ile elektrik ve elektronik sistemleri, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre ikinci el araç galerilerinin garantisi altında olacak. Garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami 45 iş günü içinde giderilecek. Tamire ilişkin masraflar satışı yapan işletmeye (galeri) ait olacak. Üretici tarafından yenilenmiş araçların garantisi ise satış tarihi itibarıyla 1 yıl veya 20 bin kilometre olacak.