EkonomiAsgari ücret zammında ilk tahmin geldi! İşte kuruşu kuruşuna yeni maaş

Asgari ücret zammında ilk tahmin geldi! İşte kuruşu kuruşuna yeni maaş

Paylaş
Asgari ücret zammında ilk tahmin geldi! İşte kuruşu kuruşuna yeni maaş

Asgari ücretli temmuz ayında ara zam almamasından dolayı gözünü 2025 ocak zammına çevirdi. Asgari ücretli olsun olmasın tüm çalışanlar 2025 yılı asgari ücret zammı tartışmalarıyla yatıp kalkarken asgari ücret zammına dair tahminler gelmeye başladı.

2025 yılı için belirlenecek yeni asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı toplantılar sonucunda netleşecek. Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği bu süreçte, ilk toplantının ne zaman yapılacağı merak konusu. 

Haberin Devamı

Ocak ayına kısa bir süre kala asgari ücretli maaşlarına yapılacak zammı merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanması beklenirken zam tahminleri gelmeye başladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı, aralık ayının ilk haftasında yapması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçtiğimiz yılı, 11 Aralık Pazartesi ilk toplantısını gerçekleştirmişti. Komisyon ikinci toplantısını ise 18 Aralık'ta yapmıştı. 2025 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışma takvimi önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından durulması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Çalışanlara ödenecek minimum maaş tutarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücret belirleme görevini üstlenen bu komisyon, her yıl toplanır. Yapılan toplantılar neticesinde belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari maaş tutarı belirlenerek kamuoyu ile paylaşılır. İlgili komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından tespit edilen üyelerden birinin başkanlığında toplanır. Bahsi geçen komisyonda yer alan kişiler şöyledir:

Haberin Devamı
  • ÇSGB Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı
  • ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı
  • Hazine Müsteşarlığı temsilcisi
  • En çok üye sayısına sahip işçi kuruluşundan 5 temsilci
  • En çok üye sayısına sahip işveren kuruluşundan 5 temsilci
  • Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı
  • Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından asgari maaş konusuyla ilgili dairenin başkanı veya yetkilendirilen bir görevli
  • Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonundan en az 10 üyenin katılımı sonucunda oy çokluğu ile karar alınır.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

A Haber’e konuk olan ekonomi gazetecisi Faruk Erdem, Orta Vadeli Program’ın enflasyon tahminini yüzde 4.15 olarak revize etmesinin ardından tahminlerini paylaştı.

Erdem, OVP’nin revize ettiği orandan yola çıkarak 2025 asgari ücretin 24 bin 58 TL olacağını öngörüyor.

Öte yandan Merkez Bankası’nın anketine göre zam oranının yüzde 43.14 olması halinde net asgari ücret 24 bin 336 TL olacak.

Anadolu Ajansı’nın anketinde yüzde 42.64 oranda bir zam gelirse asgari ücret 24 bin 251 lira olabilir.