EkonomiAsgari ücrette ikinci toplantı! TÜRK-İş Başkanı: Üçüncü toplantıda bitebilir

Asgari ücrette ikinci toplantı! TÜRK-İş Başkanı: Üçüncü toplantıda bitebilir

Paylaş
Asgari ücrette ikinci toplantı! TÜRK-İş Başkanı: Üçüncü toplantıda bitebilir

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde ikinci toplantı başladı. TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, "Sürecin uzayacağını zannetmiyorum, üçüncü toplantıda biteceğini zannediyorum. Üçüncü toplantıdan önce bir rakamın belirlenmesini talep ediyorum" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Haberin Devamı

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.

"RAKAM AÇIKLANMADI"

Toplantı sonrası TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamasında şu ifadeleri kullandı

"Gerek işveren temsilcilerimiz gerek hükümet temsilcileri bir rakam açıklayın dedik. Bu rakam üzerinde kamuoyu ile paylaşalım, gündeme getirelim, ona göre bir yol çizelim dedik ancak rakam açıklanmadı.

"ÜÇÜNCÜ TOPLANTININ TARİHİ BUGÜN BELLİ OLMADI"

Toplu iş sözleşmeler aylarca sürer, müzakere yapılır ve sonuçta bir yere gelinir. Bugün 8 milyon iş gücüne katkısı bulunan asgari ücretli konusunu yani Türkiye’de örgütlüden kat kat daha fazla asgari ücretli çalışan arkadaşlarımızın sıkıntılarını görüşüyoruz. Ülkede yaşam koşulları belli. Bunu dikkate alarak ücretin belirlenmesi lazım. Sayın Hazine Bakanımız kötü günler geride kaldı diyor. Elbette Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını sevindirir. İyi günlerden biz de faydalanmak istiyoruz. Asgari ücretli vatandaşlarımızın yüzünü güldürelim. Evlerinin kirasını ödeyebilsinler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilsinler. Bunları görüştük, bunları tartıştık ve dolayısıyla 50 dakikalık bir görüşmemiz oldu. Önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığımız bize üçüncü toplantı gününü bildirecekler bugün belli olmadı.

Haberin Devamı

İŞÇİLER SÖZ ALDI MI?

Gerek birinci toplantıda da nasıl geçinemediklerini anlattılar, yine bu toplantıda görüşlerini söz aldılar konuştular. Benim söylediklerim arkadaşlarımın görüşleri. Biz şu asgari ücreti talep diyoruz, bundan gerisini talep etmiyoruz diyecekler. Bildirgeyi daha bize vermediler bekliyoruz.

SÜREÇ UZAR MI?

Sürecin uzayacağını zannetmiyorum, üçüncü toplantıda biteceğini zannediyorum. Üçüncü toplantıdan önce bir rakamın belirlenmesini talep ediyorum. Basının ne hükümete, ne işveren temsilcilerine rakam sormamaktadırlar. Biz para veren taraf değiliz, para isteyen tarafız. Biz rakam söylemiz doğru olmadığına inanıyoruz. Niye işveren, niye hükümet söylemiyor?

GERÇEKLEŞEN ENFLASYONUN ÜZERİNDE BEKLENTİNİZ VAR DOĞRU MU?

Haberin Devamı

Beklentimiz elbette ki aklımızda bir şey var. İnsanların yaşadığı şartları hepimiz biliyoruz. Biz şu an gerçekleşen, gerçekleşmeyen burada da değiliz geçinebilecek bir ücret talep ediyoruz."

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR VE KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.

Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.