EkonomiAşırı sıcaklarda kurban etine dikkat!

Aşırı sıcaklarda kurban etine dikkat!

Paylaş
Aşırı sıcaklarda kurban etine dikkat!

Kurban Bayramı bu yıl da sıcakların zirve yaptığı döneme denk geldi. Böyle dönemlerde taze eti muhafaza etmek ve her bir parçasını korumak özel gayret gerektiriyor. Bazen doğru zannedilen yanlışlar nedeniyle de etler ya ziyan oluyor ya da besin değeri kayboluyor.

BAKTERİ ÜREMESİ HIZLANIYOR

Haberin Devamı

Kurban Bayramı son yıllarda aşırı sıcak havalarda kutlanıyor. Bu bayramda da hava sıcaklıkları 30-40 derece arasında seyretti. Sıcak havalar etteki bakterilerin üreme hızını artırıyor. Temel protein kaynaklarından olan kırmızı etin, güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için hijyen ve uygun muhafaza koşullarının sağlanması hayati önem taşıyor. Peki kalan etler nasıl muhafaza edilmeli? İşte işinize yarayacak detaylar...

ÖLÇÜLERİ AYARLAYIP SAKLAYIN

Artan ve daha sonra yenmek üzere dondurulacak etleri buzluğa ve derin dondurucuya koymadan önce porsiyonlara ayırmanız çok önemli. İhtiyaç halinde kullanacağınız ölçülerde donduracağınız etleri dilediğiniz zaman dolaptan çıkarıp kullanabilirsiniz. Buzdolabı poşetlerine yerleştirilen et ve kemiklerin hacim kaplamayacak ve istiflenirken düzen sağlayacak şekilde yerleştirilmesi de işinizi kolaylaştırır. Bunun için eti poşete koyduktan sonra düzleştirmek için hafifçe poşete baskı yapmanız yeterli. Bu yolla buz tutan etin çözülmesi de kolay olur. Eti bütün halinde donduran daha sonra kullanmak için çözdürenler hepsini kullanmak zorunda kalır. Çözülen eti tekrar dondurmak bozulmaya neden olur.

Haberin Devamı

FARKLI KESME TAHTASI

Çapraz bakteri bulaşmasını önlemek için çiğ et ile sebze ve meyveleri ayrı yerde muhafaza edin. Aynı şekilde yemek hazırlarken çiğ etleri, sebzeleri kestiğiniz yerden farklı bir kesme tahtası üzerinde kesmeye özen gösterin. Hem çiğ hem de pişmiş et için aynı bıçak ve tabağı da kullanmayın. Et ve et ürünlerine dokunduktan sonra başka bir gıdayla temastan önce mutlaka elinizi sabunla yıkayın ve havlu kağıtla kurulayın. Bez havlular bakteri biriktirir.

EN TEHLİKELİ ISI DEĞERİ!

Gıdalar için en tehlikeli sıcaklık aralığı 50-60 derecedir. Çünkü bu dereceler, bakterilerin çoğalması için en ideal sıcaklığı sağlar. Bu nedenle tıpkı soğuk yiyecekleri soğuk tutmanız gerektiği gibi sıcak yiyeceklerin (örneğin pişmiş et) oda sıcaklığına düşmesine izin vermeyin ve servis edilip bitene kadar 60 derecenin üzerinde tutun.

YIKAMA YAPMAYIN

Eti yıkamama konusunda uyaran uzmanlar, etin yıkanması durumunda olası kirliliğin etin her tarafına bulaşacağına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

YENİDEN DONDURMAYIN

Buzluktan ve dondurucudan çıkardığınız etleri yeniden dondurmayın. Gıda zehirlenmesine neden olabilir. Ette farklı bir koku hissederseniz tüketmeyin.

EN KULLANIŞLI HALİ KIYMA

Kurbanda genelde kebap ve kavurma tercih ediliyor. Artan etleri de yine daha sonra yemek için kuşbaşı halinde doğrayabilirsiniz. Ancak her yemekte istediğiniz ölçüde et kullanmak isterseniz bunun en pratik çözümü kıymadır. Çektirdiğiniz kıymaları porsiyonlar haline getirip buzdolabı poşetlerinin içine koyarak saklayabilirsiniz. Poşetlediğiniz kıymayı top halinde değil başparmak kalınlığında dondurun. Top halde dondurulan kıymanın ortasının çözülmesi çok zaman alıyor. Bu yüzden iç kısım çözülsün diye beklerken çözülen dış kısmı bu sıcaklarda bozulabilir.

ÇÖZDÜRMEK İÇİN PRATİK YÖNTEMLER

Öncelikle donmuş et ve kıymayı kullanmadan önce çözülmesini sağlamanız gerekiyor. Donuk haldeyken pişirilirse bir tarafı çiğ kalır. Bu da yapılan yemeğin lezzetini ve kıvamını bozar. Ayrıca dondurulmuş gıdalar çözülmeden pişirildiği zaman kendi tadı da fazla hissedilmez. Donmuş eti çözdürmenin de en pratik yolu metal bir yüzeyde (özellikle alüminyum) bekletmekten geçiyor. Et dolu poşetleri ılık suda bekletmek de çözülmeyi hızlandırır. Donmuş etleri kesinlikle güneş alan yerlerde, çok sıcak odalarda çözdürmeyin, bozulabilir. En sağlıklı yöntem 1 gün önceden eti buzluktan dolabın rafına almaktır.

Haberin Devamı

YEMEĞE GÖRE ETİ SINIFLANDIRMAK

Hayvanın hareket eden kısmı (kol, but) daha serttir. Buradan çıkan etleri daha uzun süre pişirmek gerekir. Üst kısımlardaki etleri bu nedenle kavurmalık veya yemeklik kuşbaşı olarak kullanılmak üzere ayırabilirsiniz. Kemikleri de sıyırdıktan sonra atmayın, çorba ve sulu yemeklerde kullanmak üzere mutlaka muhafaza edin.

NE KADAR DAYANIR?

Daha uzun süreli muhafaza için etler -18 santigrat derecede dondurulmalı.

Dondurulan etlerin dayanma süresi şöyle:
* Koyun parça etleri 4-8 ay.
* Koyun kıyması 1-3 ay.
* Dana parça etleri 6-10 ay.
* Dana kıyması 1-3 ay.

Haberin Devamı

BU DETAYLAR AKLINIZDA OLSUN!

* Bozulmaları önlemek için etin etrafında biriken kanı uzaklaştırın.
* Eti kesimden sonra hemen poşetlere koymayın.
* Etin hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur. Gölge bir yerde bir süre bekletin.
* Kurban etlerini alüminyum folyoya sarıp dondurmayın.
* Ete su ve buz değmesin.