AVM'lerde ticaret zirvede
Ekonominin barometresi niteliğindeki alışveriş merkezlerinde (AVM) hareketlilik tarihi zirvelerinde seyrediyor. Türkiye’nin en büyük AVM yatırımcısı olan Rönesans Holding’in Başkanı Erman Ilıcak, “Rönesans Gayrimenkul’ün sahip olduğu AVM’ler geçen yıl yaklaşık 100 milyon ziyaretçi ağırladı. AVM’lerimizdeki doluluk yüzde 97.3’e ulaştı” dedi.
BİLAL EMİN TURAN
Portföyünde bulundurduğu 12 alışveriş merkezi (AVM) ile Türkiye’nin adet ve brüt kiralanabilir alan (640 bin metrekare) bazında en büyük alışveriş merkezi yatırımcısı olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ halka açılıyor. Optimum, Hilltown ve Piazza gibi zincir AVM markalarının işletmecisi olan Rönesans Gayrimenkul’ün arzı için Ak Yatırım ve Deniz Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde bugün başlayan talep toplama işlemi 19 Nisan Cuma günü saat 17.00’a kadar devam edecek. Halka arzın büyüklüğü toplam 4.5 milyar TL, halka açıklık oranı ise yüzde 10.08 olacak. Hisse fiyatı da 135 lira olarak belirlendi.
ZİYARETÇİ SAYISI 100 MİLYON
Halka arzın detaylarını konuşmak için bir araya geldiğimiz Rönesans Gayrimenkul’ün çatı şirketi Rönesans Holding’in Başkanı Erman Ilıcak, sektörle ilgili de önemli tespitlerde bulundu. Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ’nin sahip olduğu AVM’lerin geçen yıl yaklaşık 100 milyon ziyaretçi aldığını (2022’de 93 milyondu) belirten Ilıcak, “AVM doluluk oranımız yüzde 97.3’e ulaştı. Pandemiden sonra özellikle 2022 yılı itibarıyla hem sektör yeniden ivme kazandı hem de enflasyona karşı koruma sağlayan baz kira gelirleri arttı ve 2023 yılında 5.7 milyar liraya ulaştı. Şirketin yıllık kira geliri döviz bazında 120 milyon Euro civarında seyrediyor” dedi.
PERAKENDE HAREKETLİ
Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Yüksel de şirketin AVM’lerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da olduğunu belirterek, “AVM’lerimiz bazı illerde sosyal ve ekonomik hayata katkıda kritik rol oynuyor. Pandemi sonrası çok ciddi şekilde fiziki alışverişe dönüş oldu. Ayrıca perakendede hareketlilik sürüyor” bilgilerini paylaştı.
85.5 MİLYARLIK PORTFÖY
Rönesans Gayrimenkul Yatırım hisselerinin ‘RGYAS’ koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmesiyle birlikte halka arz büyüklüğünün yüzde 25’ine karşılık gelen ve Rönesans Holding tarafından sağlanacak kaynak ile fiyat istikrarı işlemleri yapılacak. Bu kapsamda 30 gün süreyle, Deniz Yatırım aracılığı ile toplam 1.1 milyar TL tutarındaki kaynak kullanımda olacak. Sercan Yüksel de “31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 85.5 milyar TL (yaklaşık 2.6 milyar Euro) değerinde 16 varlıktan oluşan portföye sahibiz” dedi.
YENİ YATIRIMLAR HIZLANACAK
Hisselerin yüzde 80’ini bireysel yatırımcıya (eşit dağıtım), yüzde 20’sini yerli kurumsal yatırımcıya ayırdıklarını belirten Sercan Yüksel, “Halka arz gelirinin yüzde 60-65’i finansal borç geri ödemesinde kullanılacak. Borçların kapatılmasıyla birlikte planladığımız yatırımlara hız vereceğiz. Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın portföyünde Ataşehir ve Ümraniye’de iki arsa ve Antalya’da Beachtown Projesi bulunuyor. Antalya ve Ümraniye için de proje çalışmalarına başladık. Portföyümüzü genişletmek için yeni fırsatlarla da ilgileniyoruz” diye konuştu.
30 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR
Erman Ilıcak, Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Orta Asya ve Afrika’ya yayılan geniş coğrafyada 30 farklı ülkede inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi. Ilıcak, şöyle devam etti: “2023 yıl sonu itibariyle öz sermayemiz 3.4 milyar Euro, konsolide gelirlerimiz de 3 milyar Euro düzeyinde bulunuyor. Holdingin yurtdışı gelirlerinin toplam cirodaki payı yüzde 50. ENR’ın hazırladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 2015 yılından beri Avrupa’nın ilk 10 şirketi arasındayız.”
KİŞİ BAŞI ORTALAMA HARCAMA 700 LİRAYA ÇIKTI
Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ (RGY) Genel Müdürü Yağmur Yaşar ise sektörle ilgili şunları söyledi: “Bizim için kiracıların yaptığı ciro çok önemli. Çünkü ciro üzerinden önemli pay alıyoruz. Giyim, elektronik, gıda sektörlerinde farklı oranlar var. Yüzde 3-20 arasında değişiyor. Toplam kiramızın yüzde 40’ı cirodan geliyor. AVM’lerimizin tamamında yılda yaklaşık 2 milyar Euro’luk ciro oluşuyor. 100 milyon ziyaretçiyi baz alırsak yaklaşık kişi başı harcama ortalama 20 Euro (700 lira) diyebiliriz. İstanbul ve İzmir’deki AVM’lerde bu rakam 1.000 lirayı aşıyor.” Türkiye’de 442 AVM bulunuyor. AVM’ler binlerce kişiye de istihdam sağlıyor.
CİRODA ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin ocak ayı sonuçları da açıklamaları destekliyor. Endeks, bu yılın ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmamış (yıllık enflasyon yüzde 64.86’ydı) olarak incelendiğinde yüzde 82.9 arttı. Yani AVM cirolarında enflasyonu da aşan artışlar yaşandı. AVM’lerde kiralanabilir metrekare alanı başına düşen ciro ocak ayında 9 bin 539 lirayken, İstanbul’da 11 bin 729 lira, Anadolu’da 8 bin 78 lira olarak gerçekleşti. Kategoriler bazında en fazla ciro artışı yüzde 119.3 ile teknoloji kategorisinde görüldü.
- Kazdıkları kuyuya düştüler! Şehrin göbeğinde define aradılar
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan Çetesi açıklaması: Örgüt fiilen 26 Nisan tarihinde çökertildi
- 'Fon' dolandırıcılığına ilişkin yeni iddianame! Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu'nun 240 yıl hapsi istendi
- Mavi Vatan'da tarihi an! Selçuk Bayraktar yeni görüntüler paylaştı
- 332 hakim ve savcının görev yeri değişti