Bakan Dönmez'den yeni petrol sahası müjdesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı canlı yayın programında "Diyarbakır'da hala devam eden çalışmalarımız var. Diyarbakır'da bir saha üzerine yoğunlaştık. İlk denememizde de aslında netice aldık ama çok zor bir coğrafyaydı ve heyelanlı bir bölgeydi." ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:
İlk önce Şırnak, Cudi, Gabar bölgesinde Esma Çevik kuyularında geçtiğimiz yıl bir keşif açıklamıştık. Üretilebilir 180 milyon varil, brüt 250 milyon varillik bir rezerv. Orası da yine 2021'de ilk kuyuları açmaya başlamıştık 2022 yılında da keşfimizi açıklamıştık. O çalışmadan hemen sonra yine çok yakın bölge Cudi, Gabar'da bir başka bölgeye daha odaklandık. Arkadaşlarımız hem bu Esma çevik kuyularından gelen akışı değerlendirdi hem de coğrafya birbirine yakın olduğu için potansiyel olduğunu değerlendirdiğimiz bir bölge daha vardı, Ekim ayı gibi oraya girme kararı aldık. Ama biz ağır ekipmanla çalışıyoruz hacimli, tır ve kamyonlarla çalışıyoruz. Onun için önce yolu yapmamız lazım. Tabi kış şartları, 2000-2500 rakımda çalışıyoruz. Mart ayı gibi bir imkân bulduk ve tekrardan sondaja başladık, hamdolsun Nisan ayı gibi de sevindirici bir sonuca ulaşmış olduk.
'1500 VARİLE KADAR GÜNLÜK ÜRETİM ALABİLİYORUZ'
Aybüke Yalçın adını verdiğimiz sahada PI değeri 41 bulduk ve bu da Brent'ten daha kaliteli. Bu sektörde uğraşanlar bilirler neredeyse Dizel'e mazota yakın bunu biraz süzseniz filtre etseniz traktörünüze koysanız hiç rafine etmeden gidersiniz. Elhamdülillah o kalitede bir ürün ve miktarı da sevindirici. İnşallah tabi kısa süre içerisinde sahayı geliştireceğiz. Yeni kuyular açmamız lazım. Açtığımız ilk kuyudan da 1500 varile kadar günlük üretim alabiliyoruz. Çıkan ürünü de yine rafinerilerimize sevk ediyoruz. İleride burada 80-100 kuyu planlamamız var 2-3 yıl içerisinde.
'DİYARBAKIR'DA BİR SAHA ÜZERİNE YOĞUNLAŞTIK'
Hem bu bölgede Şırnak kırsalında hem de Adıyaman'da Diyarbakır'da hala devam eden çalışmalarımız var. Diyarbakır'da bir saha üzerine yoğunlaştık. İlk denememizde de aslında netice aldık ama çok zor bir coğrafyaydı ve heyelanlı bir bölgeydi. Şimdi sondaj yerini değiştirmek zorunda kaldık. Dolayısıyla yeni sondaj tamamlanınca belki oradan da bir haber gelebilir. Miktarıyla ilgili bir şey söylemek şu an için zor. Buna benzer Güneydoğu başta olmak üzere çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Çukurova'da bir keşfimiz olmuştu ve onun da kalitesi yüksekti. Orada da üretimlerimiz devam ediyor. Orada da günlük üretimimiz 1000 varile yakın ama rezervuar çok yüksek değil.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir