Bakan Kurum açılacak 13 yeni kurulu duyurdu! '5 ilde hasar tespit çalışmaları sona erdi'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bulunan 5 ilde hasar tespitinin tamamlandığını duyurarak, 13 yeni kurulun açılacağını belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Yeni acılar yaşanmasın diyerek Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın aziz milletimize ilan ettiği Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantısının ilkini sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirmiştik.
Bugün de ikinci toplantımızı tüm fikir adamlarımızla Gaziantep’imizde düzenliyoruz. Burada şehirlerimizin yeniden ihyası adına, şehirlerimizin geleceği adına, Kahramanmaraş merkezli deprem değil, ülkemizin dünü, bugünü, yarını ve geleceği adına çok önemli istişarelerde bulunduk.
Hocalarımızın uzmanlık dalına göre 13 grup oluşturduk. 13 grubumuz kendilerini meslekleri ile ilgili ispat etmiş bilim insanlarımızın öncülüğünde 13 alt grup çalışmaları yapacak. Gerek yeni bina teknoloji, gerek inşa süreci buradaki tarihi kültürel mirasın korunması, yeni yapılaşma, kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü, turizm ticaretin korunması amacıyla bilim insanlarımızın fikirleri doğrultusunda hareket edeceğiz.
"ÇADIR KENTLERDEN KONTEYNER KENTLERE GEÇİŞ SÜRECİNİ HIZLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ"
Deprem 11 ilimizi 14 milyon insanımızı derinden yaralayan ve birçok ocağa ateşin düştüğü ülkemizin yüreğinin dağlandığı 85 milyonun da bu bölgeye yardım etmek amacıyla seferber olduğu bir süreci ülkemizde yaşatmıştır.
İlk andan İtibaren Cumhurbaşkanımızı AFAD koordinasyon merkezinde, emniyetimizle, gönüllülerimizle tüm kurumlarımızla birlikte afet bölgesindeydi. Gece demeden, gündüz demeden çalışmalarımızı yürüttük.
Kalıcı yerleşim yerlerine ilişkin çalışmayı 11 ilimizde yürütüyoruz. Prefabrik, çelik, konteyner olmak suretiyle vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını teminen çadır kentlerden konteyner kentlere geçiş sürecini hızlı bir şekilde yürütüyoruz.
"YENİ YERLEŞİM ALANLARININ ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ"
Hasarın yoğunluğuna bakıyoruz. Sahada elimizde çok kıymetli veri var. Aldığımız verileri de burada hocalarımızla istişare etmek suretiyle yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını yapıyoruz.
Sanayi alanlarının, tarım alanlarının, turizmin gözetildiği şehirlerimizin yeniden tarihi ile ihyası adına bu süreci yürütüyoruz.
Uzman bilim insanlarımızla, maden teknik arama genel müdürümüzle, AFAD’ımızla uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarına ilişkin süreçleri istişare edeceğiz.
Bir taraftan hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Sahada 7 bine aşkın uzmanımızla birlikte hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Deprem bölgesinde ikillerde 5 milyon 4 bin 875 bağımsız bölümden 1 milyon 706 bin binada inceleme yapıldı. Bu binalarda 821 bin 302 bağımsız bölümün acil yıkılacak, ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık.
5 İLDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SONA ERDİ
Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Diğer illerde yüzde 90 seviyesindeyiz. Yapılan hasar tespiti incelediğimizde yıkılan binaların yüzde 96.7’sinin 99 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz.
İnşallah bilim insanlarımızla birlikte bu çalışmaları da yapacağız. Yeni yapılacak binalara ilişkin çalışmaların önem arz ettiğini burada hep birlikte istişare etmiş olduk. Fay hatlarına yakın mesafede olan, zemin sıvılaşmasının daha yüksek olduğu yerde yıkım yaşandığını tespitlerimizde gördük.
Şehirlerimizin ihya dönemini yürütüyoruz. Doğasını koruyacağız, çevresine koruyacağız, afetlere dirençli hale getirecek anlayışla çalışmalar yapacağız. Şehrin 50-100 yılını planlayacak anlayışla bakıyoruz.
DEPREMLERDE CAN KAYBI YÜKSELDİ
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde can kaybımız 47 bin 932'ye yükseldi.
11 İLİMİZİ AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ
Her bir kurulumuz oluşturulurken kendi meslek dallarına ilişkin daha öne çıktığı alanlarda belirledik. Afet öncesi yapılması gerekenler, sonrası, yeni teknolojiler gibi alanda belirlemiş olduk. Her kurulumuzdan arkadaşlarımız sürece katkı sağlayacak. 11 ilimizi gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirecek kurumlarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.
- Sosyal Politikalar Kurulu: İkinci kurulumuz deprem ve yer bilimleri, aktif fay hatlarının dijitalleştirilmesine. Buradaki zeminin depremlere karşı güvenli olup olmadığını araştırılması ve bu noktadaki tüm hazırlıklara yönelik verileri paylaşacaklar. Hasar tespit kurulu: Tüm Türkiye'deki riskli yapıların tespitini yapacak. Bu tespitle birlikte yapılması gerekenleri de ortaya koyacağız.
- Enkaz ve Atık Yönetim Kurulu: Afet sonrası atıklar başta olmak üzere çok sayıda atık türü ortaya çıkmakta. Şehirleri inşa ve ihya kurulumuz afetle birlikte meydana gelen tahribatı giderecek. Geçici ve kalıcı konutlar yapacak.
- Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu: Dirençli şehirlerin inşası adına başta kentsel dönüşüm olmak üzere ülkemizin 81 ilinde bu çalışmalara ilişkin vizyon ortaya koyacaklar.
- Mekânsal Planlama Kurulu: Bu kurulumuzda afetlere duyarlı planlı yaklaşımların, yeni yerleşim yerlerin doğru zeminde olup olmadığına ilişkin ihya sürecimize yön verecekler.
- Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu: Afet riski bölgelerindeki kamu binaları ve diğer binalarımıza ilişkin yeni yapım teknolojilerini hem dünyadan hem Türkiye'den yeni tüm teknikleri tüm süreçleri yönetecek ve bize yön verecek bir anlayışla çalışmalarını yürütecekler.
- Coğrafi: Ülkemizi afetlere dirençli hale getirecek çalışmaları yürütüyoruz. Teknolojinin tüm imkanlarını e-Devlet çatısı altında toplayacağız. Kuraklığı gözeteceğimiz, suyumuzu en verimli şekilde kullanacağımız anlayışla bu kurum da çalışmalar yapacak. Ülkemizin 81 ilinde uygulanacak altyapıyı ortaya koyacak.
- Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurumu: Şehirlerimizin altyapısını da dirençli hale getirecek, enerjiden suya kadar adımları atıyor olacağız. Burada iletişim hatları da değerlendirilecek. İlgili hangi kurumumuz varsa o da çalışmaya dahil olacak.
- Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu: Tarihimizi korumak zorundayız. Buradaki demografik yapıyı yeniden ayağa kaldırmak için tarihi bilmeniz gerekiyor. Orada da hocalarımızın görüşünü aldık. Buradaki her şehrin kendine has kültürünü koruyacağız. Adıyaman'da Nemrut'un hikayesini, Kahramanmaraş'taki bin yıllık geçmiş hikayesini koruyacağız.
- Kriz Yönetim ve İletişim Kurulu: Afet öncesi ve sonrası, okullarımızda eğitimden iletişime, insanlarımızın şeffaf bir şekilde bilgilendirmesine yönelik süreci yönetecekler. Bir ofisimizi İstanbul'a bir ofisimizi de deprem bölgesine kuracağız.
Biz daha önceki afetlerde ne yaptıysak bu afette de vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri bilimin ışığında tutmaya devam edeceğiz.