Ekonomi Bakıcı fiyatları cep yakıyor! Tercih yabancıdan, ücret memleketine göre değişiyor

Bakıcı fiyatları cep yakıyor! Tercih yabancıdan, ücret memleketine göre değişiyor

Paylaş
Bakıcı fiyatları cep yakıyor! Tercih yabancıdan, ücret memleketine göre değişiyor

Yeni anneler, anne adayları dikkat! Son dönemde bakıcı bulmak bir hayli zorlaştı. Bulunsa da fiyatlar cep yakıyor. Özellikle yabancı yatılı bakıcı fiyatları 2 bin dolara (yaklaşık 65 bin liraya) kadar çıkabiliyor.

Çocuklu ailelerin en büyük maliyet kalemi bakıcılar. Bakıcı ücretlerini belirleyen en önemli unsur, asgari ücret. Bu ücret 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Dolayısıyla bu asgari ücretle birlikte tam zamanlı çalışan bir bakıcının minimum maaşı da 17 bin 2 lira oldu. Ancak bu taban ücret. Enflasyondaki artışla birlikte taban ücrete yani 17 bin liraya bir bakıcı bulmak oldukça zorlaştı. Örneğin iş bulma sitesi Eleman. net’in verilerine de göre de Haziran 2024 itibarıyla güncel bakıcı maaşı ortalama 25 bin 400 lira civarında seyrediyor. En düşük bakıcı maaşı bile yaklaşık 19 bin 700 lira.

Haberin Devamı

EĞİTİM VE TECRÜBE ETKİLİ

Birçok şehirde fiyatlar bakıcının çalışma süresine yani tam gün, yarım gün ve yatılı olup olmadığına göre değişiyor. Ayrıca bakıcının yabancı olup olmaması, eğitimi ve tecrübesi de fiyatı etkiliyor. Her şehirde fiyatlar değişse de en yüksek bakıcı fiyatları İstanbul’da. İstanbul’da sadece gündüz gelen bir bakıcı arayan vatandaşlar 20 bin TL’yi, yatılı isteyenler ise 28 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Yarım gün almak isteyenler bu fiyatların yarısını ödeyebiliyor. Diğer şehirlerin ortalaması ise şöyle:

 

ENFLASYON ETKİSİYLE ARTTI

Bakıcı fiyatlarının artık şehre göre çok değişmediğini belirten Gardenya Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Kutlu, “Fiyatlar arasında çok büyük bir fark yok, en fazla yüzde 10 oynuyor. Eskiden fiyat artışları döviz artışına bağlıydı. Şu anki fiyat artışlarının döviz ile alakası yok. Tamamen enflasyonist ortamla ilgili” dedi. Bakıcı fiyatlarının milliyetlere göre değiştiğini anlatan Kutlu, “Türki Cumhuriyetler, Afrikalı ve Türk personellerde fiyatlar 30 bin TL’den başlıyor. Tecrübeye göre 1.500 dolara yani 48 bin liraya kadar çıkıyor. Endonezya ve Nepalli bakıcılar 1.200-1.600 dolar bandında ücret alırken, Filipinli personeller 1.500-2 bin dolar talep ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KUR SABİTLEME DEVAM EDİYOR

Aileler genelde yatılı olarak yabancı bakıcı tercih ediyor. Çünkü hem çocuğun başka bir dil öğrenmesini hem de bakıcıların Türkçe bilmedikleri için ev içinde yapılan özel konuşmaları anlamamalarını tercih ediyor. Ancak yabancı bakıcılar genelde dolarla ücret alıyor. Dolardaki ani hareketlenmeler veya yükselişler nedeniyle aileler son birkaç yıldır bakıcıyla dolar kurunu sabitleme anlaşması yapıyor. Yabancı bakıcıların ortalama ücretleri ise şöyle:

 

ÇALIŞAN ANNEYE DESTEK

Çalışan annelere de bakıcı için destek ödemesi veriliyor. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Avrupa Birliği destekli projeyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 bin 700 sigortalı anneye 12 ay boyunca 325 Euro (yaklaşık 11 bin 388) destek veriyor. Projenin mali destek ödeme sürecinde, çocuk 36 aylık olana kadar ödeme yapılıyor. Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten yararlanabilir. Ön kayıt işlemi www.sgk.gov.tr ya da www.sgkegitimlibakici.org internet adresi üzerinden e-Devlet şifresiyle yapılabiliyor.

Haberin Devamı