Bal, pekmez sahte mama kurşunlu
Tarım Bakanlığı 22 bin 172 gıdayı denetime aldı, 1171 örneği olumsuz buldu. Bal, pekmez, tavuk eti, pul biber ve incir ezmesinde olumsuzluk yüksek çıktı
Kanatlılar hijyenik değil
Tarım Bakanlığı geçen yıl 22 bin 172 gıdada analiz gerçekleştirdi, 1171 olumsuz örnek buldu. Yani gıdaların yüzde 5.28’i sağlığa zararlı, yüzde 94.72’si mevzuata uygun bulundu.
En fazla olumsuzluk tespit edilen ürünler pekmez, bal, kanatlı hayvan etleri, pul biber ve incir ezmesi oldu. İncelenen balların yüzde 16.74’ü, pekmezlerin yüzde 33.76’sı taklit ürün çıktı. Kanatlı etlerinin yüzde 17.98’inin hijyen kriterlerine uymadığı tespit edildi.
Taklit ürünler var
İncir ezmesinin yüzde 17.39’unda, ballı çerezin yüzde 21.62’sinde, pul biberin yüzde 14.77’sinde limitlerin üzerinde aflatoksin belirlendi. Zeytinyağında taklit oranı yüzde 2.5, ayçiçek yağında yüzde 8 çıktı.
Kızartma yağlarında sağlığa aykırılık yüzde 7.95 oldu. Ekmeklerin yüzde 1.62’si, beyaz peynirin yüzde 3.64’ü, yöresel peynirlerin yüzde 1.76’sı, dondurmaların yüzde 4.47’si hijyen kriterlerine aykırı bulundu. Yoğurtta taklit oranı yüzde 3.02 oldu.
Kırmızı ette sahtecilik
İncelenen kırmızı et ürünlerinin yüzde 0.65’inde domuz veya (at-eşek gibi) tek tırnaklı hayvan eti, yüzde 3.20’sinde kanatlı hayvan eti tespit edildi. Şeker veya şekerlemelerin yüzde 7.05’inde limitlerin üzerinde boya kullanımı bulundu.
Aflatoksin incelemelerinde, limitin üzerinde olumsuz örnek fındıkta yüzde 1.03, kuru kayısıda yüzde 3.54, kuru incirde yüzde 3.09, antepfıstığında yüzde 5.23 çıktı. Fındık ezmesinde aflatoksin bulunamadı.