Balık avına yeni kurallar geldi
Balık avı yasağının bitiş tarihi olan 1 Eylül’e sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni bir tebliğ yayımladı. Bazı endemik türlerin avcılığını yasaklayan ve bazı balıkların tutulmasına da kota getirilen düzenlemeyle hem kayıt dışı avlanmanın önlenmesi hem de biyoçeşitliliğin sağlanması amaçlanıyor.
Denizlerde av yasağının kalkacağı tarih olan 1 Eylül’e sayılı günler kala, su ürünleri avcılığındaki sınırlama ve kurallar yeniden düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 tür için toplam avlanabilir miktarları belirlerken, bazı endemik su ürünlerinin avcılığının yasaklanmasını kararlaştırdı. Bazı su ürünleri türlerinin avcılığına da asgari avlanılabilir boy uzunluğu getirilirken, bazı türlerde boy uzunlukları yeniden düzenlendi. Yapılan değişikliklerle, 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.
ENDEMİK TÜRLER KORUMAYA ALINDI
Düzenleme kapsamında, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 türe ilişkin toplam avlanabilir miktarlar belirlendi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi. Öte yandan leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik su ürünleri türlerinin avcılığı da tamamen yasaklanarak, bu türler koruma altına alındı.
1 EYLÜL’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Tebliğlerle, amatör amaçlı su ürünleri avcılığına bazı yeni uygulamalar getirildi. Ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör kapsamdaki avcılığı da yasaklandı. Balıkçılık üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsi, ilk etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Sürecin tamamlayıcı unsuru olarak hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak tespit edildi. Toplam avlanabilir miktarları, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önüne alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek. Düzenlemeler, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.
HAMSİDE KOTA NASIL UYGULANACAK?
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Bakanlıkça yayımlanan su ürünleri avcılığının düzenlenmesine ilişkin şu detaya vurgu yaptı: “Yeni sistemde hamsinin toplam avlanılabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Ayrıca yüzde 25’lik hata payı olduğunu hesaba kattığımızda yıllık 500 bin ton hamsi avlanabilecek diyebiliriz. Hamsi avlama limitleri, balıkçı gemilerinin uzunluğu ve av aracı gibi özellikleri dikkate alınarak belirlenecek. Hamside belirlenen kota, piyasada herhangi bir olumsuzluğa yol açmayacak, balık arzında sıkıntı yaşanmayacak. Piyasayı olumsuz etkileyecek bir düzenleme değil” dedi.
- Dışişleri'nden Türk firmasına ait gemiye düzenlenen füze saldırısına kınama
- İzmir'de silahlı saldırı! 3 polis yaralandı
- Düzce'de "Afet, Güvenlik ve İletişim Stratejileri Sempozyumu" düzenlendi
- Bakan Yerlikaya duyurdu: 110 bin düzensiz göçmen sınır dışı edildi
- Semih Yalçın duyurdu! MHP'de 3 vekilin istifası kabul edildi