EkonomiBankalara komisyon cezası

Bankalara komisyon cezası

Paylaş
Bankalara komisyon cezası

Ticaret Bakanlığı, denetimleri sonucunda tüketicilerden fazla ücret, masraf ve komisyon tahsil eden bankalara 3 milyar 184 milyon 471 bin 852 lira ceza uygulandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu finansal kuruluşlar tarafından fazla tahsil edilen ücretlerin tüketicilere iadesine yönelik gerekli çalışmalara da başlanmıştır. Bakanlık olarak finans sektörünün mevzuata uyum durumlarının kontrolüyle birlikte hem vatandaşlarımızın menfaatlerini korumak, hem de tüketici memnuniyetini sağlamak adına çalışmalarımız azami hassasiyetle devam etmektedir.”

Haberin Devamı

HESAPLARA AMAN DİKKAT!

Yapılan denetimlerin detaylarına yer verilen açıklamada, “Finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, kiralık kasa işlemleri ile nakit avans ve taksitli nakit avans işlemlerinde tüketicilerden fazla ücret tahsil edilmesi, üçüncü kişilere ödenen tutarlardan daha fazla masraf ve komisyonun tüketicilere yansıtılması, ayrıca uygulamaya konan ücret değişikliklerinin bildirilmemesi şeklindeki uygulamalarla tüketici mağduriyetine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

495 MİLYAR LİRA KAZANDILAR

Türkiye Bankalar Birliği’nin Haziran 2024 tarihli sektör raporuna göre; bankaların faiz dışı gelir başlığı altında yer alan 12 aylık ücret ve komisyon gelirleri 495 milyar liraya ulaştı. Yıllık artış ise yüzde 162 oldu. Bankaların faiz geliri aynı dönemde sadece yüzde 23 yükseldi.

Haberin Devamı

HANGİSİ, NE FİYAT UYGULUYOR?

Bankalar Birliği, hangi bankanın, hangi işlem için ne kadar ücret aldığını ilan ediyor. Buradaki ücretleri görmek ve karşılaştırmak için Google’dan ‘Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri’ yazarak aratabilirsiniz. Ya da direkt ‘bankacilikurunvehizmetucretleri. org.tr’ internet adresini yazarak ilgili sayfaya ulaşmanız mümkün.

ÇÖZÜM HAKEM HEYETİNDE

Belirtilen ücretlerden farklı ücret alındığını düşünüyorsanız öncelikle ilgili bankaya, buradan sonuç alınamaması halinde Merkez Bankası’na veya Türkiye Bankalar Birliği ya da Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdindeki ‘Bireysel Müşteri Hakem Heyetlerine’ başvuru yapabilirsiniz.