Barkodlar QRkod’a dönüşüyor
2027 yılından itibaren tüm dünyada barkod sistemi, dijital ürün pasaportu olarak QRkod’a dönüşecek.
Dünya çapında barkodları düzenleyen GlobalStandartlar1’in (GS1) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “2027’de QRkod dönüşümü başladığında, ambalaj üzerindeki bilginin yanı sıra ürünün üretim bilgileri, lot bilgisi, gerekirse seri numarası, hammadde bilgileri, karbon emisyon ölçümü yapılmışsa ölçüme ilişkin doğrulama bağlantısı, kampanya bilgileri gibi pek çok bilgiyi tek bir kodun içine gömebileceğiz” dedi.
KOBİ’LERE AVANTAJ
Yorgancılar, ”QRkod’a dönüşümün tüketici güveni, gıda arzı yönetimi ve döngüsel ekonomi çerçevesindeki talepleri karşılamak ve bu talepleri karşılarken ticarette kesintisiz ve güvenilir bilgi akışını sağlayarak sektörün dijital dönüşümünü 50 sene daha güçlendirmeyi hedefliyor” diye konuştu. Sistemin KOBİ’lerdeki verimlilik kontrolünü sağlayarak üretim maliyetlerini düşüreceğini belirten Yorgancılar, “QRkod ile KOBİ’lerimiz ticaret hacmini artırıp uluslararası regülasyonlara uyum sağlayacak, e-ticaret altyapısını güçlendirecek” diye konuştu.
GÜNDE 10 MiLYAR ‘BiP’ SESi DUYULUYOR
Bugün herhangi bir mağazadaki ürünlerin yüzde 99’unda GS1 barkodlarının bulunduğunu, bunların dünyada günde 10 milyar kez tarandığını yani günde 10 milyar kez kasalarda ‘bip’ sesi duyulduğunu anlatan Ender Yorgancılar, “Kasada duyduğunuz bip sesi, sistem akışındaki ürün adı, ürün markası, içerik bilgisi, alerjen bilgisi, fotoğraf, son kullanma tarihi, fiyat gibi bilgileri sağlıyor” dedi. Yorgancılar, GS1 Türkiye’nin, yüzde 85’i KOBİ olan 40 bin üyesinin dijitalleşmesi ve uluslararası standartları kullanarak ticarette dünyaya açılmasında önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.
KORONAVİRÜS AŞILARINI TAKİP ETTİ
Türkiye’de GS1 barkodlarının işlevsel açıdan faydasının en çok ilaç takibinde ve özellikle koronavirüs aşıları döneminde görüldüğünü söyleyen Ender Yorgancılar, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı aşı takibinde GS1 sistemini kullandı. GS1 uygulamaları perakendeden elektronik ticarette tüketici korumasından kamu hizmetlerine kadar hemen her yerde fayda sağlayan prosedürler içeriyor. Tüm bakanlıklara ücretsiz hizmet vermeye hazırız. Biz sadece sistemi sağlıyoruz, veriler bakanlıklarda kalıyor.”
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu