Başkan Altay: Çiftçiye 5 yılda 492 milyon lira destek verdik
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konyalı çiftçiye ve üreticiye desteğini her geçen gün artırarak sürdürüyor. Kuraklığın en fazla etkilediği şehirlerin başında gelen Konya’da tarımsal sulama yatırımlarına da büyük önem veriliyor.
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımla uğraşan vatandaşların gelirlerini artırmayı, alternatif ürünlerle daha çok kazanmalarını ve en önemlisi istihdama katkı sağlamayı öncelik haline getirdiklerini söyledi.
TOHUMDAN TARIMSAL MAKİNEYE
Bu kapsamda 31 ilçedeki çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak için meyve fidanından tohum desteğine, fideden sera naylonuna, tıbbi aromatik bitkilerden tarımsal makine ve ekipman desteğine kadar birçok alanda katkı sağladıklarını kaydeden Başkan Altay, “Konya genelindeki çiftçilerimize ve üreticilerimize son 5 yılda; 23 milyon adet fide, 500 bin adet fidan, 1 milyon 66 bin kilogram tohum, 10 bin adet tarımsal makine ve ekipman, 2 bin 600 adet arılı kovan ve arı kovanı desteği sağladık. 67 bin çiftçimize tarımsal eğitim verdik. 5 yılda çiftçimize verdiğimiz desteklerin toplam tutarı 180 milyon lira. Şehrimiz için hayırlı olsun” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir genelinde tarımın kalkınması ve kırsalda yaşayan vatandaşların gelirinin artırılması amacıyla son 5 yılda 492 milyon lira tutarında tarımsal destek ve tarımsal sulama yatırımı yaptıklarını söyledi.
SULAMA YATIRIMLARI
Kuraklığın en fazla etkilediği şehirlerin başında gelen Konya’da tarımsal sulama yatırımlarına da büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Altay, “Tarım arazilerini suyla buluşturmak için göletler inşa ediyor, sulama tesisleri yapıyoruz. KOP ve Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yılda 59 tarımsal sulama yatırımı yaptık. Sulama yatırımlarımızın maliyeti 312 milyon lira. Tarımsal desteklemelerimiz ve tarımsal sulama yatırımlarımız toplam tutarı 492 milyon lira. Amacımız üreticimizin fazla kazanç elde edeceği farklı ürünler ekmesi ve elde ettiği verimi artırarak şehrimize ve ülkemize katma değer sağlamasıdır” diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulamaya verdiği destek ve sulu tarıma geçilmesiyle sadece hububat ekimiyle sınırlı olan Konya Ovası’nda artık endemik bitkilerin de yetiştiğini vurgulayan Başkan Altay, Konya çiftçisi ürettikçe destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.
SATIŞ OFİSLERİ AÇILIYOR
Yerel kalkınmaya öncülük etmek adına Ankara Yolu üzerinde Konya genelindeki kooperatiflerde üretilen ürünlerin satılacağı Yöresel Ürünler Satış Ofisleri inşa ettiklerini belirten Başkan Altay, “Ürettiğimiz ürünleri pazarlamak için ciddi bir fırsat oluşturuyoruz. Böylece, özellikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği ürünlerin satışlarıyla ilgili bir alan oluşacak. Ayrıca Konya’yı ziyarete gelenlerin veya şehirden transit geçenlerin Konya’ya ait ürünleri alabilecekleri bir mekan olacak” dedi.
TESİSLER İNŞA EDİLDİ
“Güneysınır’a tıbbi aromatik bitkiler distilasyon merkezi, Halkapınar’a Zanapa Mantar Üretim Merkezi, Cihanbeyli’ye süt toplama merkezleri kurduk. Bozkır’a bal dolum ve paketleme tesisi, Beyşehir’e bakliyat paketleme tesisi, Seydişehir ve Çumra’ya kabak ve hububat eleme tesisleri inşa ettik. Ayrıca, tarımsal hizmetlere erişimini kolaylaştırmak için Derbent, Güneysınır, Ilgın, Sarayönü ve Halkapınar’a İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binaları inşa ettik” diyen Başkan Altay, il genelinde tarımsal kalkınmanın sağlanması adına desteklerin yanında ilçelerde tarımsal tesisler yaptıklarını belirtti.
BÖLGELERE ÖZEL ÜRÜNLER
Ayrıca atıl arazileri susuz tarım modeline uygun yerli tohum kullanarak sosyal destek amacıyla değerlendirmek için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, Meram Çomaklı ve Kulu Acıkuyu’da her yıl 1.5 milyon metrekare araziyi ekip sosyal amaçlı değerlendiriyor. Ayrıca, susuz tarımı özendirmek ve kullanılmayan arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla bölgelere özel ürünlerin desteklemesi artırılıyor.
‘TARIM KAMPÜSÜ’NDE ÜRETİM VE AR-GE
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi, Tarım Kampüsü projesi kapsamında Saraçoğlu Mahallesi’ndeki 14 milyon metrekarelik arazide tarımsal üretim ve kuraklığa dayanıklı ürünlerle ilgili AR-GE çalışması yapıyor. Başkan Altay, Konya’nın Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden olduğunu anımsatarak, şehir genelinde hayata geçirdikleri projelerle tarımsal üretimden maksimum verim almak için yoğun gayret gösterdiklerini dile getirdi. Başkan Altay şunları söyledi: “Tarımsal üretim kampüsümüzde geçtiğimiz sezon buğday, nohut ve tohumluk patatesin ilk ekim ve hasadını yapmıştık. 2023-2024 sezonunu da kış öncesi buğday ekimi ile açtık. Arazinin 5 milyon 840 bin metrekarelik bölümünde ekimini yaptığımız buğdayın yerli ve milli ‘Bayraktar’ çeşidini kullandık. Kuru şartlara dayanıklı ve verimi yüksek olan buğdaydan elde edeceğimiz unu ekmek üretiminde değerlendireceğiz.
Ayrıca, yine ülkemizin yerli ve milli tohum ihtiyacına destek olmak amacıyla 2 milyon 300 bin metrekarelik alanda da tohumluk buğday ekimi gerçekleştiriyoruz.” İklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak AR-GE çalışmaları da yürütülen üretim kampüsünde yerli sertifikalı tohum kullanıldığını aktaran Başkan Altay, “Yine, 3 milyon 400 metrekarelik alanda da geçen sezon yüksek verim aldığımız yerli sertifikalı patates tohumu üretimi yapacağız. Toplamda 5 milyon 700 metrekarelik alanda yerli ve milli tohum üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Karatay Belediyemizle yürüttüğümüz tüm bu tarımsal üretim çalışmalarımızda sözleşmeli üretim yaptırdığımız TORKU ile ekmeklik buğday, yerli ve milli tohumluk buğday ve patates tohumu üretimi gerçekleştirilecek. Tarıma ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacak proje şehrimizin ve ülkemizin yarınları için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
- Meclis'teki 'kayyum' kavgası... CHP lideri Özel: İstenmeyen görüntüler
- Karısını uyurken öldüren kocadan 'otostop' itirafı!
- Hemşire Selen’in şüpheli ölümü! Anestezi uzmanı için istenen ceza belli oldu
- Dolandırıcıların yöntemi pes dedirtti! Çekici ile kaçtılar
- Rize'deki faciada acı detay! Heyelandan korkup aldıkları ev oğullarına mezar oldu