Başkasının IBAN'ını ve pos cihazını kullananlar şimdi yandı
Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kayıtdışılıkla mücadeleyi hedefleyen yasayla, başkalarına ait banka hesaplarının, ödeme kaydedici cihazların ve POS cihazlarının kullanılması durumunda kesilecek ceza artırılacak. Son dönemde bazı işletmeler vergiden kaçınmak için hesap kiralıyorlar ve başkasının POS cihazlarını kullanmayı tercih ediyordu. Bu da devletin vergi gelirlerini etkiliyordu.
ÜÇ KATA VARAN CEZA UYGULANACAK
Yeni düzenlemeye göre; kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS) aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için bu hükme göre belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak.
EYT’Lİ ÇALIŞAN İÇİN İSTİSNA KALKTI
Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek yasayla; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlandırılacak. Yani EYT’li çalışanı olan işverenlerin maliyeti en az 1000 lira artacak.
YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI 500 LİRA
Yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç 500 liraya yükseltilecek ve her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Bu uygulamanın yıllık gelir etkisinin 4.3 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.
ÇOK KAZANANDAN ÇOK AZ KAZANANDAN AZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları söyledi: “Vergilemede adaleti ve etkinliği artırmayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor. Amacımız, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz.”
70 MİLYARLIK İLAVE ETKİ
Türkiye, dünyada 140 ülkenin mutabık kaldığı çok uluslu şirketlere küresel ‘Asgari Kurumlar Vergisi’ uygulamasına geçiyor. Yıllık hasılatı 750 milyon Euro’yu aşan çok uluslu şirketler, asgari yüzde 15 Kurumlar Vergisi’ne tabi tutulacak. Türkiye’deki yaklaşık 80 bin çok uluslu şirketin yüzde 2.5’i bu eşiğin üzerinde ciroya sahip. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemeden 62 bin kurumlar vergisi mükellefinin etkilenmesi ve ilave yıllık 70 milyar lira gelir elde edilmesi öngörülüyor.
KİME, NE KADAR UYGULANIR?
Daha açık bir ifadeyle anlatmak gerekirse; başkasına ait pos cihazını kullanana her bir tespit için bilanço esasına göre defter tutanlara 90 bin lira, işletme hesabında defter tutanlara 45 bin lira ceza kesilecek. Başkalarının IBAN’ını kullanan ve kullandırana asgari 30 bin lira, azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u nispetinde, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilebilecek.