Başvuru için sadece kimlik yetiyor: İki ayda bir 1000 lira!
Devlet, zor durumda olan ve sosyal güvenceden yoksun durumda bulunan hemen hemen tüm vatandaşlara bütçe imkanları ölçüsünde destek sağlıyor
Özellikle eşi vefat eden kadınlara bu anlamda pozitif ayrımcılık yapılıyor. Sosyal yardımlarda hak sahiplerinin yüzde 60’tan fazlasını da kadınlar oluşturuyor. Gıda, yakacak, eğitim yardımlarından kadınlar daha çok yararlanıyor.
AYLIK DÜZENLİ ÖDEME
Bunun dışında, hiçbir geliri olmayan ve sigortalı işte de çalışmayan kadınlara yönelik maaş desteği de sağlanıyor. Bu maaşlardan ilkini, dul maaşı olarak adlandırılan, ölen sigortalının veya emeklinin geride kalan hak sahiplerine bağlanan maaş oluşturuyor. Bunun için, ölen kişinin belirli süre sigortalı olması veya emekliliğini hak etmiş olması gerekiyor. İkinci olarak ise çok az geliri olan ve 65 yaşın üzerindeki kadınlara yaşlılık aylığı bağlanıyor.
65 YAŞIN ÜZERİNDEYSE
Kadınların 65 yaş aylığını alabilmeleri için sosyal güvencesi (maaş, nafaka gibi) bulunmamalı. Ayrıca hanedeki kişi başına gelir de 1.833 liranın altında olmalı. Bu şartları taşıyan kadınlara her ay 1.536 lira ödeme yapılıyor. Maaş başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) yapılıyor. Bunun dışında kadınlara sağlanan diğer bir aylık türü de ‘muhtaçlık aylığı’. 170 binden fazla kadın bu yardımı alıyor.
BAŞVURU NEREYE YAPILIR?
Resmi nikahlı eşi vefat eden kadınların muhtaçlık aylığını alabilmesi için emekli maaşı almaması ve eşin vefatından önce boşanmamış olması gerekiyor. Desteği alabilmek için hanede yaşayan kişilerden herhangi birisinin sosyal güvencesi olmamalı ve hanedeki kişi başına aylık gelir 1.833 lirayı aşmamalı. Ödemeler iki ayda bir olacak şekilde 1.000 lira olarak yapılıyor. Bu aylık için resmi ikametgahın olduğu il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na (kaymakamlık içinde oluyor) başvuru yapmak yetiyor. Başvuruda kimlik kartı dışında herhangi bir belge istenmiyor.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir