Bebeğe kurşun yediren açıklanacak
Tarım Bakanlığı, uygunsuz üretim yapanı kamuoyuna duyuracak taslak açıkladı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası’na ilişkin olarak kontrollerin esaslarını belirlemek üzere hazırlanan yönetmelik taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı.
Daha önce bebek mamasında kurşun çıktığını belirten ve ardından ‘sehven’ açıklaması yapan Tarım Bakanlığı’nın taslağına göre, uygunsuz üreten şirketler artık kamuoyuna açıklanacak.
BASKINDA VİDEO DA ÇEKİLECEK
Habersiz yapılacak kontroller sırasında uygunsuzluğun ispatı için video da çekilecek. Bu videolar bakanlığın internet sitesinde yayınlanabilecek. Takviye edici gıdalar, bebek mamaları, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalarla ilgili bilgiler ise en kısa sürede kamuoyuna duyurulacak.
Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş, taslağın yasal olmadığını söyledi. Şirketlerin bu şekilde kamuoyuna açıklanmasının Anayasa’ya da aykırı olduğunu savunan Buzbaş, “Uygunsuz üretim yapan şirketler tabii ki cezasız kalmamalı. Ancak bir şirketin ticari yaşamını çökertmek hiç kimsenin hakkı olamaz” diye konuştu.
‘KRİTER OLMALI’
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Ali Güler ise hangi durumlarda kamuoyuna açıklanacağına ilişkin kriterlerin olması gerektiğini söyledi.Merdivenaltı üretime dikkat çeken Güler, “Marketlerde 5 liraya peynir satılıyor. Bunlar kamuoyuna açıklanmalı. Yanlışlıkla birmaddeden 5 gramyerine 8 gramkoyanların hayatı bence bitirilmemeli” dedi.
‘Sağlığı tehdit eden şirketlerin açıklanması gerek’
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, yönetmeliğin henüz görüş aşamasında olduğunu anımsatarak şunları söyledi: “Biz de ilgili kurullarımızda değerlendirmemizi yapıyoruz. Daha önce de yaptığımız açıklamalarda gıda güvenliğini ihlal edip halkın sağlığını tehdit edenlerin ifşa edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Aksi halde üretimini düzgün yapan işletmeler de zan altında kalıyor.”
‘Burada asıl amaç denetimi özel şirkete devretmek’
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, gıda denetimlerinin kamunun asli görevi olduğunun altına çizerek, bunun özel kurumlara verilemeyeceğini söyledi. Çakar, sözlerine şöyle devam etti: “Gıda güvenliği mevzuatına göre bakanlık zaten uygunsuz ürünleri Türkiye çapında yayın yapan iki gazete ve iki televizyona açıklamakla yükümlü. Fakat firmalardan yana tavır alan bakanlık bunu yapmıyor. Bu nedenle de bizim bakanlığa açmış olduğumuz bir dava var. Buradaki asıl amaç, denetimlerin özelleştirilmesi.”
Kontroller özelleşecek
Taslak, ‘kontrollerin özel şirketler tarafından yapılabileceği’ hükmünü de içeriyor. Kontroller, en az 2 görevli tarafından yapılacak. Görevliler, kanunla kendisine verilen yetkiler çerçevesinde, öngörülen idari yaptırımları uygulayabilecek, kanun kapsamındaki her yere kontrol amacıyla girebilecek ve numune alabilecek. Alınan numuneler için herhangi bir bedel ödenmeyecek.
HABERTÜRK
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bütçe görüşmelerinde konuştu: Rezervimiz rekor seviyeye çıkmıştır
- Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
- Aliyev’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a D-8 teşekkürü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi