Belediyelerde çalışan 156 bin kişi kadro bekliyor
Bugüne kadar kamuda sözleşmeli olarak çalışan 200 bin kişiyi kadroya alan hükümet, diğerlerini umutlandırdı
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışma yaptıklarını belirtirken, 156 bin sözleşmeli belediye çalışanı ile belediye işçileri kadro bekliyor.
Kamu çalışanları genel olarak 657 sayılı kanuna göre istihdam ediliyor. Asker, hakim, üniversite hocaları gibi kamu çalışanları da kendi personel kanunlarına tabi. Kamuda genel olarak dört çeşit personel çalıştırılıyor. Bunlar;
- Kadrolular,
- Kadrolu sözleşmeliler,
- İşçiler,
- Geçici işçiler.
İstihdamdaki farklılıklar, çalışanlar arasında iş güvencesi, ücret, statü gibi ana haklar ile diğer mali ve sosyal haklarda da eşitsizlik yaratıyor. Özellikle iş güvencesi nedeniyle kadrolu memurlar dışındaki kamu çalışanları kadroya geçmek istiyor. Kamuda çalışan sözleşmeli personel, işçi ve geçici işçilerin tüm hayali ve uğraşı kadroya geçerek, iş güvencesine kavuşmak.
2011’de 200 bin kişi
Son genel seçimler öncesinde, 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 632 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kamuda sözleşmeli olarak çalışan personele kadroya geçme hakkı verildi. Bu KHK’nin yayımı tarihinde 657 sayılı kanunun 4/B maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca oluşturulan sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan memur olmak için aranan şartları taşıyanlara kadroya geçmek için bir ay başvuru süresi verildi. Bir aylık sürede kadroya geçmek için başvuru yapanlar kadrolu memur statüsüne alındı.
Söz konusu KHK’de yapılan bir başka düzenleme ile de uygulamanın yürürlüğe girdiği 4 Haziran 2011 tarihinden önce askerlik, doğum, milletvekili, mahalli idareler seçimleri ile ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinden ayrılanlardan, yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlara yeni bir hak tanındı. Sözü edilenlerden isteyenler de memuriyete döndü.
Sözleşmeli doktor alınıyor
Kalkınma planı ve yıllık iş programlarındaki projelerin gerçekleştirilmesinde gerekli olan, özel bir meslek bilgisine ihtiyaç duyulan geçici işlerde, sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayanlar, 657 sayılı kanunun 4/B maddesi kapsamında çalıştırılan personeli oluşturuyor.
Ayrıca, öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmenlerle kapatılamaması halinde öğretmenler, dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlar, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabipler de bu kapsamda sözleşmeli olarak çalıştırılabiliyor.
ÇALIŞMA BAKANI UMUTLANDIRDI
Çalışma Bakanı Faruk Çelik 2011’de kamu kurumlarında sözleşmeden kadroya geçirilenlerden sonra sıranın mahalli idarelerde görevli sözleşmelilere geldiğini her fırsatta belirtiyor. Hatta sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinin bu yıl içinde gerçekleştirileceğini söyleyen Faruk Çelik, konunun Bakanlar Kurulu’nda da görüşüldüğünü hatta Başbakan’ın bile sözleşmelilere kadro işinin bu yıl halledilmesi talimatını verdiğini açıkladı.
Çalışmalar devam ediyor
200 bin sözleşmeliyi geçtiğimiz yıl kadroya aldıklarını söyleyen Bakan Faruk Çelik, halen 156 bin sözleşmeli bulunduğunu ve bunların kadroya alınması sürecinin bir istismar alanı olmaktan çıkarılması çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini de belirtti. Sözleşmeli personel bakanın bu açıklaması üstüne iyice umutlanarak, bir an önce kadro verilmesini beklemeye başladı.
İSTİSMARA YOL AÇIYOR
Kamu kurumlarında çalışan sözleşmelilere 2011’de kadro verilmesinden sonra yapılan açıklamalar kadro beklentilerini güçlendirdi. Bu da kamu kurumlarında ve özellikle mahalli idarelerdeki kadrolara sözleşmeli personel alınmasını hızlandırdı. Bu nedenle sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine ilişkin mevzuatın bir an önce çıkarılması gerekmektedir.
Yeni çıkarılacak düzenlemede belli bir tarihten önce sözleşmeli personel olarak işe alınanların kapsama alınması 2011’de, 632 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeye ters düşecek ve haksızlık yaratacaktır. Sözleşmeliler söylentilerden bıktıklarını belirterek, artık sonuç beklediklerini söylüyor. Bir an önce süre kısıtlaması olmadan kadro mevzuatının çıkmasını talep ediyor.
Sağlıkçılar kadroya geçti
2011’de kamu kuruluşlarında ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda çalışan sözleşmeli sağlık personeline kadroya geçme hakkı verildi. Ancak kamu kurumlarında günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde, proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar ile yerel yönetimler (belediye, il özel idareleri) ve bunlara bağlı olan döner sermayeli kuruluşlarda sözleşmeli veya işçi olarak görev yapanlara kadro hakkı verilmedi.
İşçiler memur olmak istiyor
Mahalli idarelerde sadece 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel çalıştırılmıyor. Sayıları hiç de azımsanmayacak kadar kadrolu işçi de istihdam ediliyor. Bunların çoğunluğu ise 5620 sayılı ‘Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri Hakkında Kanun’dan kaynaklanıyor. Bu kanun ile mahalli idarelerde çalışan üniversite mezunu geçici işçilerin bir kısmı sözleşmeli personel statüsüne geçirildi.
Bir kısmı ise o zamanki kişisel tercihlerinden dolayı sözleşmeli personel olmadı. Büyük bir kısmı ise kadro yetersizliği veya o zamanki yönetimin takdiri ile sözleşmeli kadrolar yerine işçi kadrolarına atandı. Mahalli idarelerde ve özellikle belediyelerde, sözleşmeli personel ile aynı şartlarda işe alınmış kadrolu işçilerde aralarında öğrenim, yaş ayrımı yapılmadan memur kadrolarına geçmek istiyor.
YARIN: MEMUR GÖREVDE YÜKSELMEDE ADALET İSTİYOR
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
- Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
- Meteoroloji son raporu açıkladı; Kar yağışları ve sağanaklar hayatı olumsuz etkileyecek! AKOM'dan İstanbul'a kar uyarısı geldi: Sıcaklıklar 12 derece birden düşecek
- Bakan Güler, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'ı kabul etti
- Adana’da güldüren görüntü! Taburenin üzerine bıraktığı dürümü kedi götürdü