BES rekora doymuyor!
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2024’te de doludizgin büyümesini sürdürüyor. Gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü yaklaşık 1 trilyon TL’ye yükselirken, 31 Temmuz 2024 itibarıyla sistemdeki toplam katılımcı sayısı da 9 milyonu geçti.
Türkiye’de 21’inci yaşına basmasına sayılı günler kalan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2024 yılında da hızlı büyümesini sürdürüyor. Sosyal Güvenlik Sistemi’ni (SGK) tamamlayıcı bir misyona sahip olan ve hükümetin, yurtiçi tasarrufların artması konusunda büyük umut bağladığı gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü (devlet katkısı dahil) yaklaşık 1 trilyon TL’ye ulaştı. Ne yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ne de bireylerin zorlu ekonomik koşullarından etkilenmeyen BES, 2024’te de doludizgin büyümeye devam ediyor.
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) yayımladığı son istatistiklere göre, 31 Temmuz 2024 itibarıyla sistemde toplam katılımcı sayısı 9 milyon 197 bin 227 kişiye ulaştı. Katılımcıların toplam fon büyüklüğü ise devlet katkısı hariç, 862,8 milyar TL’ye devlet katkısı dâhil 984.6 milyar TL’ye yükseldi. Katılımcı sayısı 2024’te 2023’ten daha hızlı arttı 2024 yılını geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında katılımcı sayılarındaki artış da oldukça dikkat çekici. 2023 yılının 7 aylık döneminde sisteme net 458 bin 255 kişi katılırken, bu yılın aynı döneminde ise (31.12.2023- 31.7.2024) BES’te katılımcı sayısındaki net artış 521 bin 182 kişi olarak gerçekleşti. Bu yıl 2023’e göre daha hızlı büyüyen BES’te 7 aylık sürede 500 bin kişinin üzerimde katılımcı sayısı artışı gerçekten de dikkat çekici düzeyde.
Bunun da birkaç sebebi var. Birincisi, söz konusu artış, sistemde yüzde 25 devlet katkısı uygulamasının başladığı 2013 yılının gerisinde olsa da 2014 yılındaki değere çok yakın. Yine EGM verilerinden hareket edersek, 2013 yılının 7 aylık döneminde gönüllü BES’e 629 bin 533 katılırken, 2014 yılının aynı döneminde bu sayı 549 bin 528 kişi olarak gerçekleşmiş. 2024 yılında katılımcı sayısındaki artış, devlet katkısının başladığı ve rekor katılımcı artışının yakalandığı 2013 ile karşılaştırıldığında bir noktayı da gözden uzak tutmamak gerekiyor: O da ölçek büyüklüğü. Bir başka deyişle, 2013 yılında ölçek küçük ve yeni büyümeye başlayan bir sistem söz konusu. Buna karşın günümüze geldiğimizde ise ölçek görece daha büyük. Özellikle 2024 yılındaki katılımcı sayısındaki artışın yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı gibi bireylerin satın alma güçlerini eriten koşullarda gerçekleşmesi çok önemli.
BES, BU YIL 2023’TEN DAHA HIZLI BÜYÜYECEK
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) yılın ilk yarısında da büyümesini sürdürdüğünü belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, “Devlet katkısının yüzde 20’den 30’a yükseltilmesi, BES’in kredilere teminat gösterilmesi, kısmi çekiş imkânı gibi teşvikler sisteme yeni katılımcı girmesini sağladığı gibi sistemdeki katılımcıların devamlılığına da önemli katkı sağlıyor” dedi. 2023 yılında kazanılan büyüme ivmesinin 2024 yılında da artarak devam ettiğini vurgulayan Atalay, yılsonu ile ilgili şu tahminlerde bulunuyor: ”Yılın ilk yarısında kazanılan kazanımlar yılsonu için oldukça olumlu bir bakış açısına sahip olmamızı sağlıyor. Tüm gelişmeler ışığında, 2023 yılında yakalanan performansın üzerinde bir büyüme ile yılı tamamlayacağımızı düşünüyoruz.”
GÖNÜLLÜ BES’TE KATILIMCI SAYISI 9.5 MİLYONU AŞACAK
Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) istikrarlı olarak büyümeye devam ettiğini belirten BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, şu tahminlerde bulunuyor: “Sektörün 2024 yılının geri kalanında da güçlü teşviklerinde etkisiyle, katılımcı adedi ve fon büyüklüğü bakımından büyümeye devam edecek. 2024 yılı sonunda Gönüllü BES’in 9,5 milyon katılımcıyı aşmasını ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) içinde bulunan 9,4 milyon çalışanın da 10 milyonu aşmasını bekliyoruz. BES fon büyüklüğünde yaşanan büyümenin de yılın ikinci yarısında devam ederek, sektörün yılsonunda 1,3 trilyon TL üzerinde bir fon büyüklüğüne ulaşılacağını öngörüyoruz.”
AXA TÜRKİYE’DEN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA DESTEK
AXA Türkiye, tarımda dijitalleşme yoluyla veri odaklı projeksiyonları sayesinde dünya kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı hedefleyen The Smart Farmers ile sürdürülebilir tarımın geleceğine katkıda bulunmayı ve verimliliğin sürekli olmasını sağlamayı amaçlıyor. The Smart Farmers, sağlıklı gıdayı zamandan ve mekândan bağımsız olarak üretmeye odaklanarak, dikey tarım yöntemleri ve yenilikçi teknolojiler kullanıyor. AXA Türkiye Hukuk, Uyum ve Kurumsal Sorumluluk Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar, dikey tarımın tarım alanı yetersizliğine çözüm getirip doğal kaynakların kullanımını minimize ederek gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yenilik olduğuna dikkat çekti.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde
- Esenyurt DEM Parti ilçe başkanlarına gözaltı kararı
- Araç sahipleri için son tarih 31 Aralık! 8 milyon araç için geri sayım başladı: Bu sistemi taktırmayan ceza alabilir
- 'Aşırı meteorolojik hadiseler peş peşe gelecek' Prof. Dr. Orhan Şen'den sıcaklık uyarısı
- Teğmenlerin kılıçlı yemini... MSB kaynakları: TSK'nın Atatürk'le ilgili hiçbir sorunu olamaz