BES'ten 10 milyar! Borsaya destek kararları
Borsaya destek kapsamında gündeme gelen hisse geri alımlarına yönelik vergi muafiyeti Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Borsa İstanbul, 8 Şubat’ta 5 iş günü yani 14 Şubat akşamına kadar kapatılmıştı. Ayrıca 8 Şubat’taki işlemler de iptal edilmişti. Buna karşılık deprem bölgesindeki 381 bin yatırımcı 6-7 Şubat’ta işlem yapamadığından bu tarihlerdeki işlemlerin de iptal edilmesi gerektiği özellikle sosyal medya platformlarında sıkça gündeme getiriliyor. Bu konudaki gelişmeler yakından takip ediliyor.
DEVLET KATKISIYLA HİSSE
Öte yanda kapatma kararı sonrası ilk işlem gününde borsaya destek olmak adına bir dizi karar alındı. İlk adım Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) özelinde oldu. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, BES’te devlet katkısının (her 100 liralık ödeme karşılığında devlet 30 lira katkı sunuyor) yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarıldı. Tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1’den yüzde 5’e çıktı. Buna karşın devlet tahviline yatırım tutarı yüzde 70’den yüzde 50’ye çekildi.
DÜŞÜŞLERİ ÖNLEYECEK DENGE SAĞLAYACAK
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin haftalık verilerine göre; şu anda devlet katkısı tutarı 50 milyar lira civarında. Kararla borsaya yaklaşık 10 milyar liralık fon aktarılması söz konusu olacak. Yeni yönetmelik gereği 10 gün içinde portföyler güncellenecek. Bundan sonra her ay vatandaşın yatırdığı katkıya karşı yüzde 30’luk devlet katkısının yüzde 30’u da yine hisselerde değerlendirilecek. Bu para girişiyle borsada sert düşüşlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Türkiye Varlık Fonu’nun da (TVF) devreye girebileceği konuşuluyor.
SPK DA ÖNLEM AÇIKLADI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), depremin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin asgariye indirilebilmesi ve olası yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için önlemler açıkladı. Buna göre; borsa şirketleri genel kurul kararı aranmaksızın, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabilecek. Geri alınan paylar 30 gün satılamayacak.
HİSSE GERİ ALIMINDA VERGİ MUAFİYETİ
Deprem sonrası borsada istikrarın kazanılması ve düşüşlerin frenlenmesi için alınan ikinci adım ise vergiyle ilgili. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıda, Borsa İstanbul’da işlemler yeniden başladığında şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece yüzde 15 olan stopaj vergisi, sıfır olarak uygulanacak.
İSDEMİR’DE ÜRETİME ARA VERİLDİ
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK (İsdemir) deprem nedeniyle süren durum tespit çalışmaları tamamlanıncaya kadar üretime ara verildiğini duyurdu. Şirket açıklamayı pazartesi akşamı Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptı.
BÖLGEDEKİ BORSA ŞİRKETLERİ
- Sasa Polyester
- Bilici Yatırım
- Sanko Pazarlama
- Arsan Tekstil
- Hateks Hatay Tekstil
- Rubenis Tekstil
- İskenderun Demir ve Çelik
- Bossa
HALKA ARZI ERTELENDİ
- Daha önce deprem nedeniyle 15-17 Şubat tarihlerine ertelenen GÖKNUR GIDA’nın halka arzı deprem felaketi ve borsada işlemlere ara verilmesi nedeniyle daha sonra açıklanacak ileri bir tarihe ertelendi.
- HATEKS HATAY TEKSTİL, deprem felaketi nedeniyle şirket çalışanlarına iki haftalık izin verdi. Şirket, çalışanların işbaşı yapmasıyla faaliyetlerine kademeli olarak başlamayı planladığını açıkladı.
- ARSAN TEKSTİL Ticaret ve Sanayi AŞ tarafından KAP’a yapılan bildirimde deprem felaketine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada Kahramanmaraş’taki fabrika binalarının ağır hasar aldığı ve binalar ile makine teçhizatlarının sigortalı olduğu belirtildi.
- Adana merkezli BİLİCİ YATIRIM SANAYİ KAP’a yaptığı açıklamada, “Adana’da bulunan tesislerde ve iştirakimiz olan Biteks İplik AŞ’nin Osmaniye’de bulunan tesislerinde üretim başlamıştır” ifadelerini kullandı.
- Bölgede faaliyet gösteren SASA POLYESTER depremin ilk günü yaptığı açıklamada tesislerinin herhangi bir hasar almadığını duyurmuştu. Sasa Polyester Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Dünya’ya yaptığı açıklamada, üretim faaliyetlerinin tam kapasite devam ettiğini söyledi.
- Depremin ilk günü hisseleri işleme kapatılan şirketlerden olan SANKO PAZARLAMA’nın Gaziantep’teki Sanko Tekstil tesislerinde önemli bir hasar olmadığı belirtiliyor.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi