EkonomiBeyaz ette fahiş fiyata ihracat freni

Beyaz ette fahiş fiyata ihracat freni

Paylaş
Beyaz ette fahiş fiyata ihracat freni

Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca tavuk eti fiyatları katlandı.

Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Odası Üyesi Veysel Günal, beyaz et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söylemişti. Yaşananlar üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti ve kanatlı eti ihracatında kısıtlamaya gitti. Buna göre; tavuk eti ihracatı 1 Mayıs’tan 31 Aralık’a kadar aylık azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı.

Haberin Devamı

MALİYETTEKİ DEĞİŞİMİN ÇOK ÜZERİNE ÇIKTILAR

Bakanlığın açıklamasında, “2024’ün ilk aylarında tavuk eti fiyatlarındaki artış hızının genel enflasyonun, yem ve enerji gibi maliyet kalemleri ile döviz kurundaki aylık fiyat değişimlerinin çok üzerine çıktığı gözlemlenmiştir. Bu durum, söz konusu ürün grubunda olağan piyasa şartlarının dışına çıkıldığını ve olağan fiyatlama davranışlarının bozulduğunu göstermiştir” ifadelerine yer verildi. Öte yandan tavukçuluk sektöründe fahiş fiyat uygulayan 16 firmaya da para cezası uygulandı.

PAZARI BREZİLYA KAPABİLİR

Türkiye, yıllık 2.3 milyon ton ile dünyanın en büyük 8’inci tavuk üreticisi konumunda. İlk 3 sırada ABD (21 milyon ton), Brezilya (15 milyon ton) ve Çin (15 milyon ton) yer alıyor. 100’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren sektörün en büyük pazarı Körfez bölgesi. 2022 yılında Türkiye’nin beyaz et ihracatı 620 bin ton, 2023’te 505 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam kanatlı eti ve yumurta ihracatının tutarı 1 milyar doları aşıyor. Sektör, Şubat 2024’te 38 bin 793 bin ton, mart ayında da 41 bin 552 ton ihracat yaptı. “Yeteri kadar arzımız var” diyen yetkililer ise ihracatın yasaklanması nedeniyle pazarın Brezilya gibi ülkelere kaptırılabileceğine ve finansman sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı