EkonomiBıçakçılarda bayram mesaisi

Bıçakçılarda bayram mesaisi

Paylaş
Bıçakçılarda bayram mesaisi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Sivas'taki bıçak atölyelerinde, siparişleri yetiştirmek isteyen ustalar, yoğun mesai harcıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi siparişleri artan bıçakçılar, yoğun mesai harcıyor. Kurban bıçaklarının fiyatı kalitesine göre 10-30 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Sivas’ta Eski Sanayi’de faaliyet gösteren irili ufaklı 17 bıçak atölyesinde hareketli günler yaşanıyor. Siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcayan Sivaslı bıçak ustaları, ucuza satılan bıçakların kurban kesimi sırasında kazalara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Bıçakçı Adnan Göçeri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi iş yoğunluğunun arttığını söyledi. Sivas bıçağının piyasadakilerden farklı olduğunu ifade eden Göçeri, atölyelerde el yapımı üretim yapıldığını, fabrikasyon bulunmadığını belirtti.

Göçeri, Sivas bıçağının bu nedenle kaliteli, dayanıklı ve diğerlerinden biraz pahalı olduğunu anlatarak, bıçağın eğilip bükülmeyeceğini ve kurban kesen kişiyi yarı yolda bırakmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Bıçak satışının yanı sıra bileyleme de yaptıklarını anlatan Göçeri, "Kurban kesecek bıçağın keskin olması ve kurbanlığa eziyet vermemesi lazım. Tavsiyemiz, bıçakların seyyar bileyicilere değil, bıçakçılara bileyletilmesidir. Herkes bıçak bileyemez. Bazıları spiralle bıçak biliyor ve bu durum bıçağa zarar veriyor" dedi.

Göçeri, bıçak bileme ücretinin 2 liradan başladığını belirterek, bıçakların fiyatının kalitesine göre 10-30, satırların fiyatının ise 25-40 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Bıçakçılığı herkesin beceremeyeceğini ifade eden Göçeri, son yıllarda bıçak ustası yetişmemesinden yakındı.

-Kemik saplı bıçak üretimi-

Hüseyin Kozu da 50 yıldır bu mesleği yaptığını ifade ederek, Kurban Bayramı’na hazırlandıklarını söyledi. Bu yıl satışların geçen yıllara göre daha düşük olduğunu belirten Kozu, kemik saplı bıçak üretimi de yaptıklarını kaydetti.

Çok az imalathanenin bu bıçaklardan ürettiğini anlatan Kozu, "Bulduğumuz kemikleri kesiyoruz ve ateşte şekillendiriyoruz. Daha sonra törpüleme ve namlusunu yapıyoruz. Çok zahmetli bir iş" diye konuştu.

Kemik sapının sağlık ve dayanıklılık açısından tercih edildiğini anlatan Kozu, kemikleri Gaziantep’ten satın aldıklarını söyledi.
Kozu, bıçakları işlemesine göre 40-100 lira arasında değişen fiyatlara sattıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Serhat Zafer -AA