Bilgisayar tamir talebi patladı
Para ve işçi maliyetlerinin artması, bölgesel savaşlar ve enflasyon gibi nedenlerle bilgisayar fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, yeni bir bilgisayar almak yerine, eski cihazlarını güçlendirerek ya da tamir ettirerek kullanmayı tercih ediyor. Servislerde doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 50 artmış durumda.
MURAT GÜLDEREN
Bilgisayar fiyatlarına yılda 3-4 kez zam gelince vatandaş, yenisini almak yerine eski bilgisayarını tamir ettirerek yoluna devam etmeyi tercih ediyor. Teknik servisler geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde yoğunluk yaşıyor. İstanbul Güngören’de hizmet veren bilgisayar tamircisi Ahmet Dörter, vatandaşın artık ciddi ölçüde tamire yöneldiğini belirterek, “Şu an en çok bilgisayarı güçlendirmek ve hızlandırmak için SSD montajı ve RAM takviyesi için geliyorlar. Yani eski cihazları mümkün olduğunca günümüz teknolojisine dönüştürüyorlar” dedi.
BİRKAÇ SAATTE TESLİM
1.000-2.000 TL maliyet ile eski cihazları güçlendirdiklerini anlatan Dörter, şöyle devam etti: “Durum böyle olunca özellikle alt gelir grubunda olan kimseler bir cihaza 20 bin TL vermek istemiyor. Tamir oranları yaklaşık yüzde 50 yükseldi. Bizler bu onarımı genelde birkaç saatte ya da en fazla bir günde yapıp teslim ediyoruz. Ancak buna rağmen insanımız çok sabırsız. ‘Bilgisayarım oldu mu’ diye günde 4-5 kez arayanlar var. Halbuki çoğu kurumsal teknik servis, en az bir hafta süre istiyor.”
SAVAŞLARIN ETKİSİ
Bilgisayar ile birlikte yedek parça fiyatlarının da 4-5 kat arttığına dikkat çeken Ahmet Dörter, şunları söyledi: “Geçen yıl 50-100 TL olan bir fan şimdi 300 TL’lere ulaştı. 400 TL’lik bir ekran fiyatı 1.500 TL’ye çıktı. Fiyatların ciddi ölçüde artmasının en önemli nedenlerinden biri de savaşlar. Önceden parçaları taşıyan gemi buraya 1 hafta 10 gün içinde geliyordu, şimdi geliş süresi bir ayı geçiyor. Çünkü sık sık güzergahlar değişiyor. Öte yandan fiyat artışlarını fırsat bilen çoğu kişi de kendi kafasına göre ekstra fahiş fiyatlar uyguluyor.”
İKINCI EL DE CANLANDI
İkinci el bilgisayar pazarının da canlandığını ifade eden Dörter, “Her şeyin fiyatı artınca bu alanda da ciddi yükselişler oldu. Ancak burada en çok dikkat edilmesi gereken fiyatın ucuzluğundan ziyade satın alacağınız kişinin güvenli olması. Yani bilgisayarın geçmişi, bir suça karışıp karışmadığı ve taşıdığı veriler hayati önemdedir. Bu nedenle cihazı ya bir tanıdıktan alın ya da satıcı hakkında araştırma yapın” dedi.
MUTLAKA YEDEKLEME YAPIN
Ahmet Dörter, bilgisayarı tamire verirken ve ikinci el cihaz alırken dikkat edilmesi gereken önemli diğer hususları da şöyle sıraladı:
Bilinen ve tavsiye edilen servislerden şaşmayın. Bu hem güvenliğiniz hem de cihazınızın sağlıklı tamiri için kritik önem taşır.
Cihazı vermeden önce, tamir edilecek parçaların ve yapılan işlemlerin garantisi olup olmadığını sorun.
Bilgisayarınızda önemli verileriniz varsa, tamire vermeden önce mutlaka yedekleme yapın.
Teslimat sırasında yedekleme yapılmasını istiyorsanız bilgi verin. Tamir esnasında kaybolacak veriler çoğu zaman sıkıntı yaşanmasına sebep olabiliyor.
Tamir ücretinin ne kadar olacağını önceden öğrenin ve herhangi bir ek ücretle karşılaşmamak için sözleşmeyi dikkatlice okuyun.
İkinci el cihaz alırken benzer özelliklere sahip yeni veya ikinci el bilgisayarların fiyatlarını karşılaştırın.
İşlemci, RAM ve ekran kartının, kullanacağınız programlar ve oyunlar için yeterli olup olmadığını sorgulayın.
Cihazı almadan önce muhakkak test edin.
Bilgisayar konusunda bilginiz yoksa, yanınızda bir arkadaşınızdan veya uzmandan yardım alın.
Aldığınız cihazın yenilenmeye ve geliştirilmeye uygun olmasına dikkat edin.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM'de konuştu: İsrail'in eylemleri gayrimeşrudur
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Avusturya Başbakanı ile görüştü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü" mesajı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Lübnan Başbakanı'nı kabul edecek
- İzmir'de sokakta elektrik akımına kapılan 2 kişinin öldüğü davada ifadeler ortaya çıktı: Ölçme şansımız yoktu