Bilgisayarda bütçe hesabı
Öğrenciler yeni eğitim dönemine hazırlanırken, yüksek bilgisayar fiyatları velileri zor durumda bırakıyor. Sorunun üstesinden gelmek için büyük bir tasarruf kapısı aralayan toplama bilgisayarlar bu noktada önemli çözümler sunuyor. Peki bilgisayar nasıl toplanır? Parçalar nerelerden temin edilir? Uyum neye göre sağlanır? İşte merak edilenler...
MURAT GÜLDEREN
Döviz kurunun etkisi, enflasyon ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle bilgisayar fiyatlarına son bir yılda yüzde 60’ın üzerinde zam geldi. Bu durum, bütçesi kısıtlı vatandaşların alabileceği cihaz seçeneklerini iyice daralttı. Öyle ki orta segment bir bilgisayar fiyatı 30 bin TL’leri aştı. Hal böyle olunca da toplama bilgisayar yine bütçe dostu bir alternatif olarak öne çıkmaya başladı. Ancak, toplama bilgisayar alırken teknik bilgiye sahip olmak veya bu konuda uzmanlardan destek almak önemlidir. Yanlış parça seçimi, sistemin performansını olumsuz etkileyebilir.
YARI YARIYA TASARRUF
İşlemciden ekran kartına, RAM’den sabit diske kadar bilgisayarın her donanımı tek tek satılır. Bu donanımları garantili olarak Vatan Bilgisayar, Teknosa, MediaMarkt gibi teknoloji perakendecilerinden ya da Hepsiburada, cimri.com, incehesap. com, Amazon gibi e-ticaret sitelerinden alabilirsiniz. Ayrıca sahibinden.com’da sıfır ve ikinci el toplama bilgisayar bulabilirsiniz. Öte yandan yerli bilgisayar devi Casper’dan da donanım satın alabilirsiniz. Parçalar bir araya geldiğinde normal bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayara göre de yarı yarıya varan tasarruf yapabilirsiniz.
UYUMA DİKKAT EDİN
Bilgisayarı toplarken donanımların birbirleriyle her zaman uyumlu olmasına dikkat etmek gerek. Örneğin alacağınız işlemciye göre anakart seçmek zorundasınız. Her anakartın sıcaklığa dayanıklılığı farklıdır. Ayrıca ekran kartınız, işlemcinizin besleyemeyeceği kadar güçlü olursa kart performansı düşer. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise tüm parçaların garantili olması. Eğer toplama yapmayı biliyorsanız bu işi kendiniz yapın. Bilmiyorsanız profesyonel destek alın. İşte size hem günlük hayatta her işinizi görebileceğiniz hem de iyi oyunları oynayabileceğiniz bazı alternatifler:
ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
* En az 500 GB SSD depolama alanı olmalı. Eğer ihtiyacınız daha da yüksekse, SSD ile birlikte ek bir HDD (Sabit Disk) de tercih edebilirsiniz.
* Oyun oynama, video düzenleme, 3D modelleme gibi işler için harici bir ekran kartına ihtiyaç olabilir.
* 16 GB veya daha fazla RAM, gelecekte de performans sorunları yaşamamak adına daha iyi bir seçim olur.
* Intel ve AMD, en yaygın kullanılan işlemci markalarıdır. Intel’in i5, i7, i9 serisi ve AMD’nin Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9 serileri, performans açısından seçene olarak öne çıkıyor.
* Özellikle yüksek performans gerektiren işler için bilgisayarın soğutma sistemi çok önemli.
* Güvenilir ve iyi bir teknik destek sağlayan markaları tercih etmek, her zaman daha az sorun yaşamanızı sağlar.
* Bilgisayar toplarken güç kaynağı da (PSU) kritik önem taşır. Çünkü bu, işlemci, ekran kartı, RAM, sabit disk gibi bileşenlere güç sağlayan en önemli parçalardan biridir. Bunun minimum 80 plus bronze olması faydalıdır.
- Kar yağışı etkili olmaya başladı! Şehirler beyaza büründü trafiklte aksamalar meydana geldi
- Bakan Uraloğlu'ndan kar yağışlarıyla ilgili açıklama: Gerekli tedbirler alınmıştır
- Lapa lapa kar yağışı İstanbul'da etkili oldu! Meteoroloji'den 44 şehir sarı ve turuncu kodlu alarm
- İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı
- 20 bin öğretmenin ataması yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz