EkonomiBir asrı geride bırakan İş Bankası'nın Genel Müdürü Aran: İkinci yüzyılda hedef dünyada ilk 10

Bir asrı geride bırakan İş Bankası'nın Genel Müdürü Aran: İkinci yüzyılda hedef dünyada ilk 10

Paylaş
Bir asrı geride bırakan İş Bankası'nın Genel Müdürü Aran: İkinci yüzyılda hedef dünyada ilk 10

Tam 100 yıl önce bugün kurulan İş Bankası, ikinci yüzyıla ilişkin rotasını çizdi. İş Bankası’nın Genel Müdürü Hakan Aran, “İkinci yüzyılımızda dünyada en geniş coğrafyada en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz” dedi. Aran, güncel ekonomik gelişmelere yönelik de önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olarak doğan İş Bankası, bugün 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bankanın 26 Ağustos 1924’te 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon lira sermayeyle yola çıktığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın bugün 20 bin çalışanı ve 1042 şubesinin bulunduğunu, 285 milyar liralık öz kaynak büyüklüğüne ulaştığını söyledi. Aran, 11 ülkede 22 yurt dışı şube, 3 banka, 2 temsilcilikle esasında bölgesel bir bankaya dönüşen İş Bankasının aktif büyüklük, kredi ve mevduatta özel bankalar arasında ilk sırada olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

EKONOMİYE, İSTİHDAMA KATKI!

Aradan geçen bir asırda dünyada da Türkiye’de de çok şeyin değiştiğini, dönüştüğünü ifade eden Aran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurulduğumuz günden bu yana bizim için değişmeyen bir şey var; o da ilk faaliyete başladığımız günkü ana amacımız neyse bugün de aynı amacı taşımak… Ülke ekonomisinin büyümesine ve istihdama, refahın artmasına katkı... İş Bankası 1924’te bunun için vardı, bugün de bunu yapıyor. En zor zamanlarda hep dayanışma ruhuyla hareket edip ülkemizin iyi gününde olduğu gibi kötü gününde de sorumluluk alıyor.”

ÜLKEMİZE ÇOK YAKIŞIR

İkinci yüzyılda bir küresel banka nasıl konumlandırılıyorsa o seviyeye ulaşmayı, dünyada en geniş coğrafyada, en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedeflediklerini belirten Hakan Aran, “Global bir oyuncu olarak küresel ligde dünyanın önde gelen ilk 10 bankası arasına giren bir İş Bankası hikayesi ülkemize çok yakışır. Cumhuriyetin kurulduğu şartları, o günkü yokluğu, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilk genel müdürümüz Celal Bayar’ın İş Bankası’nı bize emanet ettiği koşulları düşünürsek biz niye böyle bir bayrak teslim etmeyelim?” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİJİTALDEN GELEN GÜÇ

Son dönemde dijitalleşme odağında bölgesel anlamda yeni bankacılık yatırımlarına hız verdiklerini söyleyen Aran, İngiltere ve AB’yi kapsayacak bir dijital banka hedefine ulaşma yolunda çalıştıklarını belirtti. “İlk yüzyılda şube açarak gidiyorduk, şimdi de İşCep’i çoklayarak gideceğiz” diyen Hakan Aran, Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulaması, 14.7 milyon aktif müşteriye ulaşan İşCep’in, her gün yaklaşık 6 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini, sürekli yeni deneyim ve fonksiyonlarla zenginleştirilen uygulamanın bankanın dijitalleşmesindeki en büyük güç olduğunu vurguladı.

RAHATLAMA 2026 YILINDA

Gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdürü Aran, yılın ilk 6 ayında önceliğin fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğu için Türkiye’de çok ciddi bir parasal sıkılaşmaya gidildiğini, şu anda da sıkılaşma adımlarının sonuçlarının görüldüğünü belirtti. Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3.5 civarında oluşmasını beklediğini, dolayısıyla ekonominin soğuduğunu belirten Aran, enflasyon kontrol altına alınıp fiyat istikrarı sağlandıktan sonra ekonominin dengeye ulaşacağını ve rahatlamanın ancak 2026 yılında görülmesini beklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Hakan Aran, sıkılaşmada henüz kredilerin büyümesindeki sınırın gevşemesini beklemediklerini, bankaların bu süreci yönetebileceğini belirterek, faiz indirim döngüsünün ne zaman başlayacağına dair şunları kaydetti: “Kasım ayından itibaren 250 baz puan seviyesinde faiz indirimleri için fırsat oluşacağı ve bu yılın sonunda politika faizinin yüzde 45’e, önümüzdeki yılın sonunda da yüzde 25’e indirilebileceği kanaatindeyim. Enflasyonun da 2025 sonunda yüzde 20 civarına düşebileceğini öngörüyoruz.”

KART DÜZENLEMESİ OLUR MU?

Kredi kartları tarafında çok net bir şekilde donuk ve sorunlu alacak oranlarının arttığını, kart sahibinin zaten para harcayamaz, sadece borç öder hale geldiğini belirten Hakan Aran, “Dolayısıyla bence kredi kartlarında yeni bir düzenleme gereği kalmadı. Çünkü sistem zaten kendi kendini düzeltme noktasına geldi. O nedenle artık düzenleme noktasını geçtik diye düşünüyorum. Olan oldu ve sonuçlarını görmeye başladık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KÜRESEL EKONOMİYE İLİŞKİN BEKLENTİLER

Küresel ekonomiye dair yorumlarını da paylaşan Aran, jeopolitik risklerin olduğu her ortamda oynaklığın da çok fazla olacağını, oynaklığın ise öngörülebilirliği azaltan bir faktör olduğunu ifade etti. Aran, dünya ekonomisini genel olarak yavaşlayan büyüme, kademeli dezenflasyon ve merkez bankalarının ihtiyatlı para politikası duruşlarının şekillendirdiğini, mevcut görünümün 2025 yılında da büyük ölçüde etkili olacağının tahmin edildiğini belirtti.

İLKLERİN BANKASI OLDU

Günlük harcamalarda çek uygulamasını başlattı.
Ülkemizde elektronik bankacılığın temellerini attı.
1982’de ilk ATM’leri Türkiye ile tanıştırdı.
Yurt dışında ilk Türk banka şubelerini açtı.
İlk yatırım hesabını hizmete sundu.
İlk yatırım fonunu oluşturdu.
İlk interaktif telefon bankacılığı hizmetini sağladı.
1997 yılında Türkiye’nin ilk internet şubesini kullanıma açtı.
WAP ile bankacılık işlemlerini Türkiye’de ilk olarak cep telefonlarına taşıdı.
Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulaması İşCep’i kullanıma sundu.
Türkiye’nin ilk QR kod kullanılan ödeme sistemi “Parakod”u müşterilerin hizmetine sundu.

Haberin Devamı