EkonomiBize neler yedirmişler

Bize neler yedirmişler

Paylaş
Bize neler yedirmişler

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada sahtecilik yapan firmaları açıkladı, ortaya çıkan gerçekler herkesi şoke etti. Sucukta at ve eşek eti, peynirde ve yoğurtta nişasta, baharatta ve siyah çayda sağlığa zararlı boya, zeytinyağında içeriği belli olmayan başka tür yağ, çikolatada ilaç kullanmışlar. Bize de tüm bunları afiyetle yedirmişler!

BU NASIL VİCDANSIZLIK!

Haberin Devamı

Sahtekarlar bıkmadan usanmadan gıdamızla ve sağlığımızla oynuyor. Acı gerçek, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ internet sitesinde ‘Gıda Kamuoyu Duyurusu’ sekmesi altında açıkladığı 519 üründen oluşan listeyle bir kez daha gözler önüne serildi. 2 yıl sonra tekrar açıklanan listede yok yok. Söz konusu firmalar, et ürünlerinden bala, çaydan zeytinyağına, peynirden çikolataya hatta kekik ve naneye kadar birçok üründe insan sağlığına zararlı maddeler kullanmış.

EN ÇOK ET VE SÜT ÜRÜNLERİ

2012’den beri gıda sahtekarlığı yapan firma sayısı 1887’ye çıkarken dün itibarıyla toplam 4 bin 164 uygunsuz ürün kamuoyu ile paylaşılmış oldu. En çok hilenin rastlandığı grup ise lahmacun, kebap, sucuk, peynir gibi ürünler. Lahmacun ve kebap ürünlerinde kanatlı eti, tek tırnaklı hayvan (at, eşek) eti, sakatat (taşlık, kalp, dil) kullanıldığı tespit edildi. Taze kaşar peynirinde bitkisel yağ, natamisin (bozulmayı geciktiren katkı maddesi) en sık uygulanan hilelerin başında yer alıyor.

Haberin Devamı

SİZ DE İHBAR EDEBİLİRSİNİZ

Bu sahtekarlıkların tespitinde vatandaşa da sorumluluk düşüyor. Şüpheli durumlarda şikayet için birçok yol var. ‘Alo 174’ hattını arayarak, ‘alo174@tarimorman.gov.tr’ adresine e-posta göndererek, ‘alo174.gov.tr’deki canlı destek veya ‘Alo 174 mobil uygulaması’ yoluyla şikayette bulunmak mümkün. Bakanlığın sosyal medya hesapları, ‘0 501 174 0174’ numaralı WhatsApp hattı üzerinden ihbar yapılabiliyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerindeki paylaşımları da ihbar olarak kabul ettiklerini vurguladı.

CEZALAR AĞIRLAŞTIRILACAK

Denetimlerde en çok et ve et ürünleriyle süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşişe rastladıklarını dile getiren Bakan Yumaklı, “En az da meyve ve sebze işlemede hile var. Zaman zaman ithal edilen ürünlerde de tespitlerimiz oluyor. Elbette onları da aynı uygulamaya tabi tutuyoruz” dedi. “Ambalaj üzerinde yazıp içeriğiyle uyuşmayan ‘Tereyağı tadında, keyfinde’ vesaire gibi konulara hiçbir şekilde toleransımız yok” diyen Yumaklı, gıdada taklit ve tağşiş yapanların cezalarının ağırlaştırmasıyla ilgili yeni bir çalışmayı Meclis’e getireceklerinin sinyalini verdi. Bal konusundaki denetimlerin de arttığına işaret eden Yumaklı, “Dünyada bal üretiminde ikinciyiz. Balda taklit ve tağşişle hep beraber mücadele edeceğiz. Kendileri (sektör) de bizimle beraber işbirliği içerisindeler. Tespit ettiklerini bize bildiriyorlar. Bizler de kendi denetimlerimizde almış olduklarımızı bildiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

GIDA TERÖRİSTLERİNİN OYUNLARINA DİKKAT!

NE ARARSAN VAR!

* Lahmacunda at, eşek, kanatlı eti, taşlık.
* Kebapta at, eşek, kanatlı eti, böbrek, taşlık, deri dokusu.
* Sucukta at, eşek ve kanatlı eti, sakatat (kelle-yürek-dil), taşlık.
* Dana eti yerine at, eşek eti.
* Kıymada tavuk eti.
* Dana etli kuru fasülye yemeğinde at, eşek eti.
* Dana köftede at, eşek, tavuk eti, sakatat, soya.
* Kavurmada sakatat (yürek).
* Pide harcında at, eşek eti.
* Sızma zeytinyağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya, natamisin.
* Eritme peynirde bitkisel yağ, nişasta, düşük yağ oranı.
* Tulum peynirinde bitkisel yağ, düşük yağ oranı.
* Taze kaşarda bitkisel yağ, nişasta, düşük yağ oranı.
* Tost peynirinde bitkisel yağ, nişasta.
* Mozzarella peynirinde bitkisel yağ.
* Tereyağında bitkisel yağ, süt yağı harici yağ, düşük yağ oranı, yüksek nem oranı.
* Yoğurtta bitkisel yağ, jelatin, nişasta.
* Kekik ve nanede yabancı madde.
* Pul biberde sağlığa zararlı boya.
* Siyah çayda boya.
* Sumak ve toz biberde sağlığa zararlı boya.
* Bal karışımında ilaç etken maddesi.
* Çikolatada da ilaç etken maddesi.
* Yulaf ezmesinde yabancı madde.
* Rakı, votka, tekila ve viskide, gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol.

Haberin Devamı

HERKES İHBAR ETSİN

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'guvenilirgida.tarimorman.gov.tr' internet sitesinde açıkladığı 519 ürün listesinde yok yok. Üstelik bu listedeki üreticilerden bazıları Türkiye'de şubeleri bulunan tanınmış markalar. Mutfağımıza giren ya da dışarıda bir restoranda oturup yediğimiz neredeyse tüm ürünlerde sahtecilik var. Firmalara ceza kesildi. Bakanlık vatandaşları bu tür ürünlerle karşılaştıklarında ihbar etmeye çağırdı.

Haberin Devamı

NOT: Hileli ürünleri, markaları ve firmaları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ internet sitesinden günlük takip edebilirsiniz.