Borsada çifte rekor! 5000 puanı aşıldı
Borsa, tarihin en iyi dönemlerini yaşıyor. Yatırımcı sayısı hızla artarken BIST 100 Endeksi rekordan rekora koşuyor.
Dün Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bu konuya dikkat çekerek Borsa İstanbul’un küresel ölçekte dikkat çeken bir borsa olduğunu ve benzerlerinden pozitif ayrıştığını söyledi. “Borsa İstanbul bizim bir değerimiz” diyen Nebati, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sermaye piyasalarımız büyümesini halka arzlarla sürdürmüştür. 2022 Kasım ayı itibarıyla 33 adet şirket toplam 14.2 milyar liralık halka arz gerçekleştirmiştir. Son 2 yıldaki halka arzlarla birlikte borsamızda işlem gören şirket sayısı da 482’ye ulaşmıştır” dedi.
NİTELİK VE NİCELİK ÖNEMLİ
Pay piyasasındaki yatırımcı sayısının 3.2 milyona ulaştığını belirten Bakan Nebati, “Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı uzun yıllardır yüzde 20-30 arasında. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 60. Hem halka arzlar yoluyla, hem de bedelli sermaye artırımlarıyla bu oranın ülkemizde yükselmesi için borsada işlem gören şirketlerin nitelik ve niceliğinin artırılması önem kazanıyor. Borsa İstanbul’a biz mümkün olduğunca her türlü katkıyı vermek durumundayız. Ülkemiz, her türlü enstrümandan faydalanılan bir ülke konumuna getirilmeli” diye konuştu.
TASARRUF ORANI ARTMALI
Yatırım fonlarına olan ilginin arttığını belirten Nebati, şöyle konuştu: “Bu ilgi sayesinde menkul kıymet yatırım fonlarının büyüklüğü 565 milyar liraya ulaştı. Menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyinin toplamda 1 trilyon lira sınırına dayanmış olması, ülkemizde yerli kurumsal yatırımcı tabanının oluştuğunu gösteriyor. Sermaye piyasalarımızın gelişmesi açısından diğer bir husus da ülkemizin tasarruf seviyesinin daha yüksek seviyeye çıkarılmasıdır. Bu doğrultuda, Orta Vadeli Program’da tasarruf oranının hem kamu hem de özelde artırılarak 2025’te yüzde 32.6’ya yükseltilmesini hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için bireysel emeklilik sistemine özel bir önem veriyoruz.”
FİNANSAL EĞİTİM PORTALI
Katılım Finans Strateji Belgesi’nin yakın zamanda yayımlandığını hatırlatan Bakan Nebati, “Ülkemizin faizsiz finans alanında da önemli bir üs haline dönüşmesi hedefimiz doğrultusunda Katılım Finans Kanunu çalışmalarımızı da kısa süre içerisinde tamamlayacağız” dedi. Finansal okuryazarlığın önemine değinen Nebati, “Piyasadaki tüm paydaşların katılımıyla önümüzdeki dönemde bütüncül bir finansal eğitim portalını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylece, her yaştan yatırımcılarımız güvenilir bilgiye kolayca erişerek finansal okuryazarlık yetkinliklerini artırma imkanına kavuşmuş olacaklar” diye belirtti.
SON 22 YILIN EN GÜÇLÜ RALLİSİ
11 AYDA YÜZDE 168 GETİRİ
FED RÜZGARINI DA ARKASINA ALDI
Son dönemlerde yatırımcıların radarına giren Borsa İstanbul, artan ilginin ve para girişinin etkisiyle dün 5 bin puanı aşarak rekor kırdı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yılbaşından itibaren yüzde 168 getiriyle dünya genelinden pozitif ayrıştı. Borsa İstanbul’da hesaplanan tüm sektör endeksleri kasımda yükselirken, en çok getiriyi yüzde 60 ile madencilik sağladı. Son 2 ayda yüzde 57 kazançla 2000 yılından bu yana en güçlü iki aylık performansını sergiledi. BIST 100 endeksi dün, önceki günkü kapanışa göre yüzde 1.38 değer kazanarak güne 5 bin 46 puan ile rekor seviyeden başladı, sonrasında da yükselişini sürdürerek gün içi tarihi zirvesini 5 bin 91 seviyesine taşıdı. BIST 100 endeksi gün içerisinde ise en düşük 5 bin 25 puanı gördü. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının ardından Fed’in aralıkta faiz artırım hızını yavaşlatacağı beklentilerinin artmasıyla küresel hisse senedi piyasalarının pozitif bir seyir izlediğini söyledi.
KULAKTAN DOLMA YATIRIM OLMAZ
Uzmanlar, uzun bir aradan sonra halka arzların yeniden başlamasının yatırımcı sayısındaki artışta etkili olduğunu belirtiyor. Borsada işlem gören şirketlerin dolar bazında halen iskontolu olduğunu belirten uzmanlar, “Bu noktada hikayesi olan ve gelecek vaat eden şirketlere odaklanmakta fayda var. Kulaktan dolma, sosyal medya ve mesajlaşma grubu hesapları üzerinden alınan bilgiyle yapılan yatırımlar her zaman istenen sonucu vermeyebilir. Hisse senedi alırken mutlaka farklı sektörlerden sepet yapılması gerekiyor. Tek bir hisseye para bağlanmamalı. 10-15 hisseden oluşan sepet riski de dağıtır” diyor.
- PKK/YPG'li teröristler 4 kadını kaçırdı! İşkence, tecavüz...Yaşadığı kabusu anlattı
- Sosyal medyadan giysi satma vaadiyle dolandırıcılık! 29 gözaltı
- Konya'da kan donduran dehşet! 500 bin lira için dünürünü öldürdü
- İki çocuk annesi kadının hayatı izlediği videodan sonra kâbusa döndü
- Maliye kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşinde