Borsada ralli devam edecek mi? Ekonomist yanıtladı
2023'ün bitmesine 1 ay kala bu yılın yatırım yıldızı Borsa İstanbul oldu. Yeni halka arzların da etkisiyle borsaya büyük bir rağbet var. CNN TÜRK Spikeri Semiha Şahin, Ekonomist Muhammet Bayram, 'Borsada ralli sürecek mi?' sorusuna dair konuştu.
2023'ün bitmesine 1 ay kaldı. Bu yılın yatırım yıldızı Borsa İstanbul. Öyle ki yeni halka arzların da etkisiyle borsaya büyük bir rağbet var. Peki, borsada ralli sürecek mi? CNN TÜRK Spikeri Semiha Şahin, Ekonomist Muhammet Bayram'a sordu.
Muhammet Bayram'ın değerlendirmeleri şöyle:
Enflasyonist ortamda kazanç kaynağı bulunması gerekiyor. Para ya Bitcoin'e gidecekti ya altına gidecekti ya dövize gidecekti ya da borsaya gidecekti. Şimdi burada 80 milyon vatandaşımızın en az yüzde 10'u burada yatırımcı. Yani 8 milyon vatandaş şu anda yerli yatırımcı olarak borsada ve bunun yüzde 25'i 30 yaşın altı. Yani finansal okur yazarlığı daha fazla olan, daha fazla dijital dünyayı kullanabilen kişiler aslında borsada diyebiliriz. Bununla beraber de 2022'de dolar bazında yüzde 100'den fazla kazandırdı borsa.
"FİNANSAL OKURYAZARLIĞI ARTIRACAĞIZ"
Şimdi vatandaşın daha fazla gelir getirici unsur olması açısından borsa girişi var ama tabii şirketler içine çok iyi bu yatırım fırsatı. Neden? Temiz bir finansman. Biz son 3 yılda çok ciddi bir lig atladık. 91 tane organize borsa içerisinde 70'i geçen sene zarar etmiş oldu ülkeler bazında bakacak olursak. Borsa İstanbul da rekor üzerine rekor kırdı ve geçen sene tüm dünya ülkelilerinde en fazla kadar getiren borsaydı organize borsa olarak. Hem SPK hem de Borsa İstanbul'un başkanının açıklamaları var. 'Daha fazla finansal okuryazarlığı artıracağız, daha fazla geliri artıracağız' şeklinde. Çünkü temiz bir finansman. Sanayici, üretici burada. Kredi çekmek yerine, dövizle borçlanmak yerine buradan borçlanıyor. Maliyeti çok daha düşük. Geri ödemesi yok. Bununla beraber yatırım ihracatını finanse ediyor.
"15 BİN PUAN SEVİYESİNE GELECEK"
Vatandaşlarımız bilinçlendi. Finansal yazarlık biraz daha arttı hem de artık eskisi gibi halka arzlara izin verilmiyor. Yani burada daha fazla üretim odaklı, sanayici, reel üretimi daha fazla olan ve gelecek vadeden temettü dağıtabilecek şirketler daha çok halka arz oluyor ve bunun devamını da bekliyoruz. Şu anda her halka arz da kazanç kapısı oldu. Şu an 8 binlere dayanan endeks, gelecek sene ortası itibariyle en az 15 binler seviyesinde gelecek. Yani biz mayısta yüzde 70 enflasyon yaşayacağız pik olduğu noktayı ama borsalar artmaya devam edecek. Neden? Daha yabancı yatırımcı gelmedi.
Burada şirketler kendi paylarını satarak halka arz ediyor. Artık payları halkın oluyor ve halk o şirketin ortağı oluyor. Hatta sosyal medyada gördük ya 'Burada raflar boş, buraların temizlenmesi lazım' şeklinde bazı vatandaşların tepkisi vardı. Olumlu ve güzel tepkiler bunlar, sahiplenmiş oluyorlar o şirketi. Sahiplenirse finansal derinleşme daha fazla olur. Artık elle tutabilir şirketler al arz oluyor. Bununla beraber şirketlere hem ciddi bir fon kaynağı oluyor hem de vatandaş biraz daha fazla getiri elde etmiş oluyor enflasyon üzerinde.
"YÜZDE 6-7 MALİYETİ VAR ŞİRKETLERİN"
Burada şirketlerin asılı önemli kaynağı şu; hem hissesini güncel fiyattan çok daha fazla bir değere satıyor. Çünkü şirketin gelecekteki değeri halka arz ediliyor, bugünkü değeri değil. Şirketler yüzde 50 ile borçlanacakken toplam halka arz bedeli üzerinden yüzde 6-7 maliyeti var şirketlerin ve parayı alıyor şirket içerisine. Bu parayla beraber geri ödeme yok. Bu parayı ne yapıyor? Yatırım yapıyor ve daha fazla üreterek daha fazla getiri elde ediyor ve ortaklarına bunu paylaştırıyor.
Yatırımcılar mutlaka şirketlerin izahnamesine baksınlar, bilançoları kontrol etsinler. Ne vadediyor? Temettü ödeyecek mi, yoksa şirket daha mı büyümeye gidecek? İhracatını mı artıracak yoksa yeni yatırımları mı var? Ne kadarlık bir kar payı dağıtacak? Şirketin gidecek vizyonu ne? Şirketin içine bulunduğu sektörün durumu ne? Mesela enerji sektörü, banka sektörü, savunma sanayi sektörü daha fazla gelir getir unsurlar. Bunlara dikkat edilerek borsaya girebilir. Sosyal medyadaki yönlendirmelere de dikkat etmekte fayda var. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor.
- İzmit'te TÜPRAŞ rafinerisinde patlama! Dumanlar yükseliyor, ekipler gönderildi
- Kamu ihalelerinde "yapay zekayla" rekabet analizi yapılabilecek
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Köksüz insan istikametini kaybeder
- Satın aldığı sıfır kilometre ciple 1 ay sonra büyük hayal kırıklığı yaşadığı! Bilirkişiden 'misliyle değişim' kararı
- Türkiye'de eşi benzeri yok! Vücudunun yarısı olmadan yaşıyor