EkonomiBOTAŞ ve Shell'den 10 yıllık gaz anlaşması

BOTAŞ ve Shell'den 10 yıllık gaz anlaşması

Paylaş
BOTAŞ ve Shell'den 10 yıllık gaz anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (arka sağda), BOTAŞ ile Shell arasında LNG anlaşması imzalanması programı çerçevesinde Shell Üst Yöneticisi Wael Sawan ile bakanlıkta bir araya geldi. Konuşmaların ardından BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan (ön sağ) ve Shell LNG Ticareti Kıdemli Başkan Yardımcısı Tom Summers (ön sol) anlaşmayı imzaladılar.

Türkiye’nin doğalgaz alanında bayrak taşıyıcı şirketi olan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz şirketi Shell arasında stratejik bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imza törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Doğalgaz tedarik portföyünün çeşitlendirilmesi doğrultusunda yarım asırlık tecrübeye sahip milli şirketimiz BOTAŞ ile Shell arasında uzun dönemli bir LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) anlaşması imzalandı. Bu kapsamda 2027’den itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı ülkemize yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

ETKİN ROLÜ GÜÇLENECEK

Bu anlaşmanın iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonlarıyla bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından önemli olduğunu belirten Bayraktar, “Anlaşma kapsamında gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ’ın farklı kabiliyetler edinecek olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAŞ bölgesel doğalgaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve genişletecektir” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ SIRADA

Türkiye’nin halihazırda 34 ülkeyle doğalgaz ticareti yaptığını belirten Bayraktar, “BOTAŞ 2023’teki 26.5 milyar dolarlık satışıyla Türkiye’nin açık ara en büyük şirketi konumundadır” dedi. Bayraktar, Türkiye’de enerjide yapılan yeni projelerin yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Shell’in bu konudaki iddialı hedefleri için Türkiye rüzgar ve güneş potansiyeli inanıyorum ki dikkatle üzerinde birlikte çalışmamızı gerektirecek ve inşallah ileride böyle bir etkinlikte yenilenebilir projelerle ilgili yatırımları imzalıyor olacağız.”

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN 4’ÜNCÜ BÜYÜK PAZARI

Türkiye’nin 51 milyar metreküplük yıllık tüketimiyle Avrupa’nın 4’üncü büyük doğalgaz pazarına sahip olduğunu belirten Bayraktar, “Bugün, doğalgazda Türkiye olarak günlük 7.5 milyon metreküpün üzerinde bir üretimimiz var, 3.2 milyon hanenin gaz ihtiyacını kendimiz üretiyoruz” dedi. Türkiye’nin 15 Ağustos’ta doğalgazda günlük bazda üretim rekoru kırarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaştığını anlatan Bayraktar, Singapur’dan yola çıkan yüzer üretim depolama ve tahliye platformunun (FPSO) bu ay sonunda Türkiye’ye ulaşacağını belirti. Bayraktar, “Aktivasyon işlemleri sonrası bu tesis 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük 4.5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak 10 milyon metreküplük üretim yapacak” diye belirtti.