EkonomiBoykot hareketi başlıyor! Fahiş fiyatlar sonrası vatandaşlar harekete geçti!

Boykot hareketi başlıyor! Fahiş fiyatlar sonrası vatandaşlar harekete geçti!

Paylaş
Boykot hareketi başlıyor! Fahiş fiyatlar sonrası vatandaşlar harekete geçti!

Dışarıda yeme-içme yapan vatandaşlar karşılaştıkları fahiş fiyatlar karşısında sosyal medya üzerinden harekete geçtiler. Vatandaşlar cafe, restoran, lokantaları hafta sonu (20-21 Nisan) boykot edeceklerini duyurdu.

Cafe, restoran ve lokantalarda fiyatların bir hayli artmasının ardından vatandaşlar adeta isyan etti. Özellikle 9 günlük Ramazan Bayramı tatili sonrası yurt dışına çıkan vatandaşlar cafe ve restoran fiyatlarını karşılaştırdılar.

Haberin Devamı

Avrupa’daki alternatiflerine göre daha pahalı hizmet sunan cafe ve lokantalar için boykot çağrısı yapıldı. Sosyal medyada çok sayıda etkileşim alan paylaşımlar sonucunda vatandaşlar hafta sonu cafe, lokanta ve restoranlara gitmeyeceklerini açıkladılar.

Milliyet’in haberine göre, konuyla ilgili merak edilenleri Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, açıkladı. Ağaoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi sürecinde tüm dünyada artış trendine giren gıda fiyatları Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım örgütü FAO'nun verilerine göre son üç yılda küresel piyasalarda yüzde 24, ülkemizde ise yüzde 336 arttı. 36 ayın 19 aylık sürecinde gıda fiyatları küresel piyasalarda gerilemesine rağmen, bizde her ay yükselişini sürdürdü.

Haberin Devamı

‘TÜKETİCİLER ADETA İSYAN ETTİ’

TÜİK verilerine göre mart sonu itibarıyla son bir yılda dünyadaki gıda fiyatları yüzde 7 geriledi, ancak bizde yüzde 70.5 artış gösterdi. Gıda fiyatlarındaki ülkemizdeki artış lokanta, cafe, pastane gibi yiyecek, içecek satan mekanların ve fastfood satış noktalarının fiyat listelerine aşırı zam olarak yansıyınca tüketiciler adeta isyan ettiler ve hafta sonu bu işyerlerini boykot kararı aldılar.

‘BOYKOT EYLEMİNİ DESTEKLİYORUZ’

TÜKONFED sosyal medyada çığ gibi büyüyen bu boykot eylemini destekliyor ve tüm bileşenleriyle boykota iştirak edecektir.

BİR BARDAK ÇAY 66 LİRA!

Yiyecek satışı yapılan yerlerin bazılarında içerik miktar ve kalitesiyle oynanmış, lahmacunun harcındaki kıyma miktarı, döner dürümdeki et miktarı düşürülerek istismar edilmiştir. Ayrıca yakın zaman öncesine kadar 25 liradan satılan bir bardak çayın fiyatı maliyet artışına paralel oranda zam yapılarak 40 liraya satılması gerekirken 66 liraya ulaşmıştır.

‘TÜKETİCİLERİN TEPKİSİNE YOL AÇTI’

Açıkçası birçok yiyecek satan işyeri, enflasyon baskısıyla artan maliyetlerini misliyle tarifelerine yansıtarak tüketicilerin tepkisine yol açmıştır. İşte bu ortamda ülkemiz tüketicisi en büyük silahını ve gücünü oluşturan "tüketmeme" kozunu kullanarak fahiş fiyat fırsatçılarına en büyük ve etkili yaptırımı uygulayacaktır. Bu protesto ve boykot eylemi, internet üzerinden yapılan yiyecek, içecek satışlarını da kapsayacaktır.

Haberin Devamı

BOYKOT DİĞER SEKTÖRLERE DE YAYILIR MI?

Bu eylem diğer fahiş fiyat uygulayan sektörlere de ibret olsun diye yapılıyor. Onlar da hesaplarını kitaplarını iyi yapsınlar. Tüketici en büyük kozunu kullanıp tüketmeme tercihine yönelirse o firmaların sonu çok kötü olacaktır.

Boykot hareketi başlıyor Fahiş fiyatlar sonrası vatandaşlar harekete geçti

‘FİYATLAR DÜŞMEZSE BOYKOT SÜREKLİ HALE GELECEK’

Bu amaçla fiyatların düşmesini amaçlayarak ülkemiz tüketicisi bu kitlesel eylemi gerçekleştirme kararı almıştır. Fiyatların düşmemesi halinde boykot belki sürekli hale getirilecektir. Tekrarlayarak süreklilik arz edecektir.

BOYKOT KARARI FİYATLARI DÜŞÜRÜR MÜ?

Boykot kararı alındı, yediğimiz içtiğimiz şeylerin fiyatları uçtu. Ülkemiz tüketicisi bilinçli davranarak tepkisini ortaya koydu ve bu tepkisini de aldığı bu kararla hayata geçiriyor. Uygulanacak bu boykotun diğer sektörler için de emsal teşkil etmesini bekliyor ve fiyatların aşağı yönlü hareket edeceğini umuyorum.”

Haberin Devamı

MEŞHUR KURABİYENİN ‘PAHALI’ HİKAYESİ!

Tüketiciler, lokanta ve kafelerdeki yüksek fiyat artışlarına karşı sosyal medyada bir araya geldi ve hafta sonu işletmeleri boykot etme kararı aldı. Bu süreçte tanesi 110 lira olan kurabiye de gündemde yer edinmişti. O fırının sahibi konuştu...

Yiyecek ve içecek sektöründeki fahiş fiyat artışına yönelik bu hafta sonu boykot kampanyası var. Sosyal medya uygulaması Twitter üzerinde restoran ve kafelerdeki ‘fahiş fiyat’lara karşı birleşen vatandaşlar, hafta sonunda lokanta ve kafelere gitmeyeceklerini, ayrıca sipariş de vermeyeceklerini belirtiyor. Kampanya sürecinde Twitter’da yüksek fiyatıyla bir ‘kurabiye’ de simge haline gelmişti. ‘Tanesi 110 lira’ olarak paylaşılan tek bir kurabiye gündemde yer edinmişti. Eleştirilerin hedefindeki fırının sahibi konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ‘Kuzguncuk Mantarı’ isimli kurabiye, Kuzguncuk Fırını’nda satılan kurabiye fırının patentli ürünü. Kuzguncuk Fırını işletmecisi Melike Yıldız, kurabiyenin antep fıstığı ve fındık gibi maliyetli kuruyemişlerden imal edildiğini ve hurma ile tatlandırıldığını belirterek, “Sosyal medyada tek bir kurabiye diye algı oluşturuluyor ama normalde tek bir kurabiye 5 gram ağırlığındayken bizim kurabiyelerimizin teki 100-110 gram ağırlığında” dedi.

Haberin Devamı

‘SADECE KURUYEMİŞTEN ÜRETTİK’

Şekersiz ve unsuz olarak içeriği tamamen kuruyemişlerden üretilen kurabiyelerin fikir sahibinin babası İbrahim Yıldız olduğunu söyleyen Melike Yıldız, “Babam, sağlığına ve sağlıklı ürünler tüketmeye çok dikkat eden birisidir. Kendi misafirlerine, müşterilerine aynı kalitede ürünler sunmak istiyor. ‘Ne yapabiliriz, ne kalitede ürünler üretebiliriz noktasında düşünürken bu mantar kurabiyeler sadece kuruyemişten yapılsın’ diyor. Ve serüvenimiz böyle başlıyor. Sağlıklı ürünler tüketen birinin müşterilerine de sağlıklı ürünler sunma isteği. Önce antep fıstığı ve fındıkla başlanıyor. Sadece bunlar kullanılarak kurabiyeler elde ediliyor. Sonrasında bunlara şeker koymak istemiyor. Ve şeker yerine hurma kullanmaya başlıyor. Kuzguncuk mantarlarının şu an 6 çeşidi bulunuyor. İki tanesi rafine şekersiz hurmayla tatlandırılıyor. Diğer 4 tanesinde de biraz şeker ilavesi bulunuyor. Ürünün içeriğinde 100 gramla, 120 arasında antep fıstığı veya fındık kullanılıyor” diye konuştu.

‘DİĞER FIRINLAR DAHA PAHALI’

Sosyal medyada kurabiye fiyatlarının eleştirilmesini de değerlendiren Yıldız, “Paylaşılan görüntülerle algı yaratılmak isteniyor. Bir kurabiye olarak adlandırıyorlar. Ama bu bir kurabiye değil. Normal bir kurabiyenin gramı 5 gram gelirken bizim kurabiyelerimiz 100-110 gram geliyor. Sadece antep fıstığı ile yapılıyor. Un kullanılmadan antep fıstığı veya fındıktan yapılan ürünmüş gibi düşünülmeli. Kuzguncuk mantarımız patentli bir ürün. Başka bir yerde yok. Algı yaratılarak bunun fiyatından bahsediyorlar ama aynı düzeyde başka bir fırındaki ürünlerin fiyatlarından kimse bahsetmiyor. Bazı yerlerde çok daha fahiş fiyatlara satılıyor” dedi.

ÜNLÜLERDEN BOYKOTA DESTEK

20-21 Nisan'da restoran, kafe gibi mekanlara gitmeme boykotuna akademisyenlerden ünlülere birçok isim destek verdi.

Sosyal medyada boykot çağrısı yapan ekonomist İris Cibre ise bazı işletmelerin tüketiciyi aptal yerine koyduğunu söyledi.

Televizyon programcısı Armağan Çağlayan, "katılımın nasıl olacağı bende merak konusu?" derken, Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer "Bu cumartesi ve pazar kafe ve restoranlara gitmiyoruz!" diyerek boykota destek verdi.

Müzisyen Melis Danişmend de kampanyayı desteklediklerini belirtti.

ODALARA ÇAĞRI YAPTI

Boykota destek veren Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, "Boykotun dize getiremeyeceği firma yoktur.

Her şey hükümetten beklenmemeli, yaptırım gücü olan odalar elini taşın altına koymalı" dedi.

Şahin, illerdeki esnaf ve ticaret odalarının kendi üyeleri ile karşı karşıya gelmemek için ses çıkarmadığını belirterek, "Bir esnafın odaya kaydolmadan işletme açması bile yasak. Odaların fiyat listesinin üzerine çıkılmayacağına dair alacağı karara hepsi uymak zorunda. Odalar dernek gibi değil. Cezai yaptırımları var. Bakanlık devreye girerek odaların yetkisini artırmalı ve bunların önüne geçilmeli. Bu iki günlük boykot bilinçlenme konusunda etkili olur. Git kasaptan al, etini pişir ye. Restoranda 100 grama bir kilo parası verme. İki gün değil hatta iki ay yap bunu, bak o zaman restoranlar nasıl dize geliyor" diye konuştu.