Bu üniversite ve bölümlerde çok iş var!
İnsan kaynakları platformu Kariyer.net, 5 yıldır düzenli olarak yayımladığı İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi Endeksi) analizinin sonuçlarını paylaştı. Analiz, üniversite tercih döneminde olan ve kariyerinin ilk adımlarını atmaya hazırlanan gençler için rehber niteliği taşıyor.
Gazete Haberi
“Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha hızlı işe giriyor?” sorusuna cevap veren analiz, 550 bin işverenin Kariyer.net üzerinden yaptığı 250 milyon işe alım hareketi incelenerek uzman akademik bir kadrodan oluşan danışma kurulu rehberliğinde hazırlandı.
EN HIZLI YERLEŞENLER
Analiz yapılırken mezunların, üniversite mezuniyetini takip eden ilk 2 yıl içerisindeki işe girme hızları baz alındı. İşveren İlgi Endeksi sonuçlarına göre, işverenler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite, bu yıl da değişmedi. Şirketlerin en çok tercih ettiği üniversite, geçen yıl olduğu gibi Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) oldu. Galatasaray’ı sırasıyla Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri izledi. En hızlı işe giren mezunlar, matematik mühendisliği bölümünü başarıyla bitirenler oldu.
BİLGİSAYAR VE OTOMASYON
Listede, Almanca İşletme ikinci sırada yer alırken, onu sırasıyla işletme mühendisliği, enformasyon teknolojileri ve İspanyol dili ve edebiyatı bölümü takip etti. İşverenlerin en çok tercih ettiği ilk 10’daki diğer bölümler ise sırasıyla işletme enformatiği, finans matematiği, mütercim tercümanlık (Çince), bilgisayar mühendisliği ve otomasyon mühendisliği oldu.
TERCÜMAN ARAYIŞI ARTTI
İlk 10 arasında 8’inci sıradaki Çince mütercim-tercümanlık bölümü mezunları, en çok üretim, endüstriyel ürünler ve kimya sektörlerinde istihdam edildi. Fransızca mütercim tercümanlık (+13 basamak), İtalyan dili ve edebiyatı (+3 basamak), Almanca mütercim-tercümanlık (+2 basamak) bölümleri de işverenler tarafından tercih edilen bölümler listesinde yükselişini sürdürdü. Dil bölümleri incelendiğinde, işveren tercihinde mezun sayısı az olan İspanyol dili ve edebiyatı bölümü, ilk sırada yer aldı. Bu bölümden mezun olanlar en çok eğitim, kamu ve internet sektörlerinde tercüman ve çevirmen olarak görev yapıyor
MÜHENDİSLİK ÖNE ÇIKIYOR
Hangi üniversite-bölüm kombinasyonundan mezun olanların daha hızlı işe girdiğini de ortaya koyan analiz, ilk 10’da mühendislik bölümlerinin ağırlıkta olduğunu gösterdi. Listenin ilk sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) - Bilgisayar Mühendisliği yer alırken; GSÜ-Bilgisayar Mühendisliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) - Bilgisayar Mühendisliği sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada konumlandı.
‘YETENEK AÇIĞI OLAN ALANLARA YÖNELİN’
Kariyer.net Üst Yöneticisi (CEO) Fatih Uysal, puanın yanı sıra bölümleri iyi araştırarak üniversite tercihi yapılması gerektiğini söyledi. Uysal, “Öncelikle gençlerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun alternatifleri değerlendirmesi doğru olacak. Tüm dünyada yaşanan yetenek açığı var. Nitelikli ve çağın gerekliliklerine uygun donanımlı iş gücü ihtiyacı büyüyor. Yetenek açığının bulunduğu, işverenlerin nitelikli iş gücü bulmakta zorlandığı bölümleri öğrenip, tercih sıralamasında dikkate almakta fayda olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.