Bugün devreye giren yenilikler
1 Ocak itibarıyla bir çok yeni düzenleme de hayatımıza girecek. İşte bu başlıklarla ilgili merak edilen detaylar...
Turizm amaçlı konut kiralaması, restoranlarda fiyat listelerindeki düzenleme, yolcu otobüslerine takip cihazı, IMEI kayıt düzenlemesi, inşaat demirlerinde yeni izleme sistemi, anonim ve limited şirketlerde asgari sermaye şartları...
‘AIRBNB’ DÜZENLEMESİ
Turizm amaçlı konut kiralamalarında yeni dönem başladı. Kayıt dışılığı engellemek amacını taşıyan düzenlemeyle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce izin belgesi alınacak. İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası kesilecek.
OTOBÜS TAKİP CİHAZI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemesiyle 1 Ocak’tan itibaren şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere araç takip cihazı takılması zorunlu hale geldi. Taşıtların konum bilgileri 2 dakikada bir Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) aktarılacak. Kurallara uymayan firmalara çeşitli cezai yaptırımlar uygulanacak.
IMEI NUMARALARININ KAYDI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) kayıtlı iken son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl veya 1 Ocak 2024’ten önce kesintisiz 7 yıl elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet alınmaması durumunda IMEI numaraları kullanıma kapatılacak. Öte yandan yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde ülkeye getirdiği mobil cihazların kullanım sürelerine ilişkin düzenleme yapıldı. Böylece 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi 180 güne uzatılacak. Düzenleme 1 Mart 2024’te yürürlüğe girecek.
FİYAT LİSTESİ GİRİŞTE
Ticaret Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikle, yılbaşından itibaren tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulacak.
İNŞAAT DEMİRİNE İZLEME SİSTEMİ
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar safhası da dahil tüm aşamalarını takip ederek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 itibarıyla devreye girdi. Sistem verileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığına da aktarılacak.
ASGARİ SERMAYE ŞARTI ARTIRILDI
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, anonim ve limited şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen asgari sermaye şartları artırıldı. Asgari sermaye şartı, anonim şirketlerde 50 bin liradan 250 bin liraya; limited şirketlerde 10 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesi asgari 500 bin lira olarak belirlendi.
ÜRETİCİYE DESTEK
Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024’ten itibaren iç ticaret alanında bir dizi düzenlemenin yürürlüğe gireceğini, bazılarının da yürürlük süresinin uzatılacağını hatırlattı. Buna göre; marketler, 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin parasını 45 gün içinde ödeyecek. Bu süre küçük üreticiler için 30 gün olacak.
FAHİŞ FİYATA ÖNLEM
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, ikinci el otomobil fiyatının, sıfır oto fiyatının üzerinde olması engellenmişti. Bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024’e uzatıldı.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi