Bütçe dostu alışverişin kapısını açıyor
Tarım Kredi Kooperatifleri, hem market hem de Koopbakkal yatırımlarına hız veriyor. Bu yolla hem tüketiciye daha hesaplı ürün ulaştırılacak hem de küçük esnafa destek sağlanacak. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yıl sonunda 3 bin 10’u Tarım Kredi Marketler, 1000’i Koopbakkal’lar olmak üzere 4 bin 10 noktaya ulaşacaklarını söyledi. Aydın, çiftçiye de gübrede indirim müjdesi verdi.
Geçen yıl TMSF bünyesinde yer alan Aynes Gıda’yı satın alarak Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ olarak süt ve süt ürünleri alanında önemli bir yatırıma imza atan Tarım Kredi, geçtiğimiz günlerde de SİVTAŞ’ı devralmıştı. Tarım Kredi Süt Ürünleri’nin Denizli Acıpayam’daki merkez tesislerinde gelecek dönem hedeflerini anlatmak için bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, faaliyet gösterdikleri alanlarda uçtan uca ihtiyacı karşılamaya odaklandıklarını söyledi.
170 MİLYARLIK CİRO HEDEFİ
Kurumun bugün geldiği noktayı rakamlarla anlatan Hüseyin Aydın, 24 milyar TL öz kaynak ve yıllık 100 milyar TL’lik cirosu olan Tarım Kredi’nin bugün 853 bin çiftçinin ortak olduğu, 192 hizmet bürosu, 1618 kooperatifi, 17 bölge birliği, 23 bin personeli, 19 şirketi, 51 fabrikası ve 2 limanı olan bir yapıya ulaştığını belirtti. Önümüzdeki yıl Tarım Kredi Kooperatifleri cirosunun 160-170 milyar TL’ye ulaşmasını öngördüklerini de ifade etti.
STRATEJİK SEKTÖRLERE YATIRIM
“Türkiye’nin en önemli problemi cari açık” diyen Hüseyin Aydın, tohumculuk ve tarımsal ilaç alanlarını stratejik sektör olarak gördüklerini aktararak ithalatı azaltacak ihracatı artıracak yatırımlarda hızlanacaklarını anlattı. Market yatırımlarının yanında Koopbakkal açılımına da dikkat çeken Aydın, bu yolla hem daha çok tüketicinin hesaplı ürüne ulaşacağının hem de küçük esnafa destek olacaklarının mesajını verdi.
4 BİN 10 NOKTAYA ULAŞACAK
Tarım Kredi Marketleri ve Koopbakkal yapılanması ile 81 il 589 ilçede 3 bin 293 noktada hizmet verdiklerini aktaran Hüseyin Aydın, yıl sonunda 3 bin 10’u Tarım Kredi Marketler, 1000’i Koopbakkal’lar olmak üzere 4 bin 10 noktaya ulaşacaklarını, bunun da çalışan sayısını 10 bin 158’den 12 bin 200’e taşıyacağını da ifade etti. Koopbakkal’larda 250 ürün satılırken, marketlerde satışta bulunan 1200 ürünün 623’ü Tarım Kredi ailesinin ürettiği ürünlerden oluşuyor.
BÜYÜKLER LİSTESİNDE SIRA ATLAYACAK
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İSO 500 listesinde Gübretaş, TK Yem ve TK Tedarik Üretim olmak üzere 3 şirketleri olduğunu belirterek Fortune 500’de büyüyen ilk 200 şirketin 4’ünün de Tarım Kredi Grubu’ndan olduğunu söyledi. Aydın, “İSO 500’deki şirket sayımız, bu sene, ama en geç gelecek sene 3 değil 5 olacak. Beklentimiz o yönde. Fortune 500 sıralamasında Gübretaş 61’inci sıradan 57’ye, TK Kooperatif 273’ten 102’ye, TK Tedarik 196’dan 124’e ve TK Yem 169’uncu sıradan 163’e geldi” şeklinde konuştu.
ANADOLU MARKASI
Marketlerde 2022’de 13 milyar TL ciro elde eden Tarım Kredi, 2023 sonunda 20 milyar TL ciroya geleceğini öngörürken mağaza başı ciroyu da günlük 12 bin 156 TL’den 42 bin 654 TL’ye, mağaza başı ortalama müşteri sayısını da günlük 205’ten 337’ye çıkardı. Aydın, “Hal ve gidişat pekiyi” dedi. Hüseyin Aydın, Anadolu adında bir alt marka çıkarttıklarını da ifade ederek, şunları söyledi: “Her şeyi biz üreteceğiz gibi bir iddianın içinde değiliz elbette ama bu kadar ürünü olan bir kurumun da kendi dükkanı, kendi marketi, kendi satış kanalının olması iktisaden, siyaseten ve ticareten doğrudur.”
GÜBREDE KAMPANYA BAŞLATIYOR
Türkiye’de ekim dönemlerinde 20-20 gübre yılda iki defa kullanılıyor. Aydın, sonbaharda en çok kullanılan gübre olduğu için 20-20 gübrede indirim yapacaklarını da açıkladı. Aydın, “Tonunda 400 TL indiriyoruz ama piyasa ile mukayese ettiğimizde 650 TL’lik bir fiyat avantajı sağlamış oluyoruz. Fiyatını 13 bin 500 TL’den 13 bin 100 TL’ye düşüreceğiz” dedi.
ESNAFI DA KORUYOR
2023 sonunda 1000 Koopbakkal’a ulaşarak küçük esnafı desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Aydın, “Bakkal esnafına fiyatı iskontolu veriyoruz. Hiçbir distribütörlük ücreti de almıyoruz. 250 ürünün fiyatını Tarım Kredi market fiyatıyla satıyor. Ürün gamını da belirlerken de bir ailenin temel ihtiyaçlarını baz alıyoruz. Hem ürün gamını hem satış kanalını artırırsak enflasyona da sıkı bir şekilde etkimiz olur. Fiyatta kimsenin peşine takılmıyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİYE KATKI SAĞLIYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hem bir tarım ekosistemi içinde çalıştığını hem de sözleşmeli tarım yaptığını da anlatan Hüseyin Aydın, şöyle konuştu: “Türkiye’nin kurtuluşu sözleşmeli tarımdır. Doğru, ben de altını imzalıyorum, doğru bir şeydir. Biz, sözleşmeli tarımı yapıyoruz. Ne yapıyoruz? Geçen sene bize 520 bin çiftçi gelmiş. Çiftçiye vadeli gübre vermişim, yem vermişim, ilaç vermişim, tohum vermişim. Sonra ayçiçeğini, çeltiğini, arpasını, mısırını satmış, almışım... Ya parasını vermişim ya da borcundan mahsup etmişim. Girdi tedariki ve ürün alımıyla Tarım Kredi sözleşmeli tarımı yapıyor zaten. Üstelik yaklaşık 500 bin kişiyle yapıyor. Tarımın kurtuluşu nedir? Tarımsal sanayidir. Biz de tarımsal sanayi yapıyoruz. Üreticiye girdileri veriyoruz, marketten de sofraya hitap ediyoruz, bununla gurur da duyuyoruz. Kimin emeği geçmişse, bugüne kadar kim buraya katkı vermişse herkese teşekkür ediyoruz.”
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi