Büyümede iç tüketim ve ihracat etkisi
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.9 büyüdü. Bu büyümede vatandaşın tüketim iştahı, öne çekilen talepler, kamu ve özel sektör harcamaları, ihracattaki rekor serileri etkili oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın 3’üncü çeyreğinde (temmuz, ağustos, eylül) beklentilere paralel bir şekilde yüzde 3.9 büyüdü. Önceki çeyreğe göre ise yüzde 0.1 daraldı. Böylece 9 çeyrek sonra ilk kez daralma yaşandı. Ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyümüştü. Büyümedeki yavaşlamada inşaat sektöründe yaşanan yıllık yüzde 14.1’lik daralma etkili oldu. Hanehalklarının tüketim harcamaları aynı dönemde yüzde 19.9 artarken, sanayideki yıllık büyüme yüzde 0.3’te kaldı. İhracat ise büyümeyi desteklemeye devam etti. Kişi başı milli gelir ise üçüncü çeyrek itibarıyla 9 bin 860 dolar olarak hesaplandı.
HANEHALKI HARCAMALARI ETKİLİ
Vatandaşın ve devletin tüketim gücü bu dönemde büyümenin lokomotifi oldu. Bu tüketim Türkiye ekonomisindeki büyümeye 12 puan katkı sağladı. Vatandaşın tüketiminin büyümeye katkısı ikinci çeyrekte 13.62 puan, ilk çeyrekte ise 11.61 puan olmuştu. Son çeyrekte ise vatandaşın tüketim harcamalarında azalma öngörülüyor. Devletin tüketimi de büyümeyi destekledi. Devletin tüketim harcamaları yüzde 8.5 artarken 1.07 puanla büyümeye bu yılın en yüksek katkısını verdi. Toplam yatırımlar 3 çeyreğin ardından bu yıl üçüncü çeyrekte yeniden geriledi. Makine ve teçhizat yatırımlarında artış sürmesine rağmen inşaattaki daralma dikkat çekti.
FİNANS SEKTÖRÜ DE KATKI VERDİ
İhracat üçüncü çeyrekte yüzde 12.6 arttı ve ekonomiye 2.9 puan katkı verdi. İthalat ise yüzde 12.2’lik artışıyla büyümeyi 2.24 puan geriletti. Tarım sektörünün ekonomik büyümeye olumlu katkısı ise 0.06 puan oldu. Geçen yıla göre yüzde 0.3 büyüme gösteren sanayi sektörünün ekonomik büyümeye katkısı sadece 0.06 puanda kaldı. Bilgi iletişim sektörü yüzde 13.9 artışla ekonomiyi yüzde 0.43 puan pozitif etkilerken gayrimenkul sektörü yüzde 4.1 büyümesiyle 0.29 puan destek verdi. Finans sektörü makroihtiyati önlemlere rağmen bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21.6 büyüdü. Böylece ekonomisindeki yüzde 3.9’luk büyümenin de 0.85 puanını karşıladı.
ORTA VADELİ PROGRAM VURGUSU
Yüzde 3.9’luk büyümeyi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Böylece ilk 9 aylık dönemde büyüme yüzde 6.2 oldu. Orta Vadeli Program’da (2023-2025) öngördüğümüz şekilde yüzde 5 civarı büyümeyle kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız” dedi. Nebati, nitelikli ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen ’Türkiye Ekonomi Modeli’ kapsamında uyguladıkları selektif kredi politikasıyla ekonomideki kaynakların etkin ve verimli alanlarda kullanılmasını sağladıklarını, bu politikaların olumlu sonuçlarını da almaya devam ettiklerini vurguladı.
POZİTİF AYRIŞMA
Bakan Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Büyümemize iç ve dış talep 7 çeyrektir pozitif katkı vermekte ve 9 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam etmektedir. Uyguladığımız politikalarla; ülkemiz yatırımda, istihdamda, üretimde ve ihracatta pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Ülkemizin kendine özgü dinamiklerini, geçmiş tecrübelerini ve potansiyelini dikkate alarak; Türkiye’yi büyüten, yatırımcılarımızın önünü açan, istihdam odaklı politikaları uygulamaya devam etmekte kararlıyız.”
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi