Çalışanların çoğu bu hataları yapıyor! Güzel zaman geçireyim derken tazminatınızdan olabilirsiniz
"Hastayım" diyerek rapor aldığı dönemde deniz kenarında fotoğraf paylaşan çalışan, iş yeriyle davalık oldu. Kurban Bayramı'nda sağlık raporu alarak kayınpederine yardıma gittiği için işten çıkarılan bir başka işçi ise soluğu İş Mahkemesi'nin kapısında aldı. Yargıtay davalarla ilgili tüm çalışanları ilgilendiren emsal bir karara imza attı. İstirahat raporlu işçinin seyahat etmesi fesih sebebi midir? Çalışanların en çok merak ettiği soruları iş hukuku uzmanı avukat Tuğba Güzel Karlıdağ cevapladı.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararlara imza attı. İş göremezlik raporu alarak tatilden fotoğraf paylaşan ve yine rapor alarak başka bir işte çalışan işçiyle ilgili verilen emsal kararlar çalışma hayatıyla ilgili çalışanların dikkat etmesi gereken önemli detayları bir kez daha ortaya koydu. Yargıtay'ın verdiği bu kararlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan iş hukuku uzmanı avukat Tuğba Güzel Karlıdağ, çalışanların tazminatından olmaması için dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.
AYNI GÜN AYNI DOKTORDAN RAPOR ALIP TATİLE ÇIKTILAR, BİR DE FOTOĞRAF PAYLAŞTILAR
Emsal kararlarla ilgili ilk olayda; aynı fabrikada makine operatörü olarak çalışan iki arkadaş, iddiaya göre; birlikte gittikleri hastaneden aynı doktordan rapor alıp tatile çıktı. İçlerinden biri, mesai başında ter döken arkadaşlarına nispet yaparcasına tatile dair fotoğraf karesini sosyal medya hesabından ‘Biz yaşayalım, siz dedikodusunu yaparsınız’ notuyla paylaştı. İki genç işçinin bu davranışına öfkelenen işyeri yönetimi, raporlu tatilcilerin savunmasını istedi. Doktorun ‘temiz hava alın’ tavsiyesi üzerine memleketlerine gittiklerini belirten iki kafadar tazminatsız kovuldu.
YARGITAY: TAZMİNATSIZ FESİH DOĞRU KARAR
İş Mahkemesi’nin yolunu tutan işçilerle ilgili Yargıtay 9. Hukuk dairesi, raporlu tatilcilerin haksız olduğuna hükmetti. Kararda şöyle denildi: “Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldıkları, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacı ile birlikte tura çıktıklarını yazdığı ortadadır. Davacının işbu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır. Davacı savunmasında da bu durumu kabul etmiştir. Bu delil durumu karşısında, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığından kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine, kabulü hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir”.
RAPOR ALIP DÜĞÜNE GİDEN DE VAR
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi başka bir kararında da “işçinin raporlu olduğu sürede kendisi için özel ve önemli olan bir nedenle başka bir şehre gitmesini sadakat borcuna aykırı bulmamış ve iş sözleşmesinin feshinin haklı neden oluşturmayacağına karar vermiştir. Anılan kararda Yargıtay, istirahat raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” veya “seyahat edemez” diye bir ibarenin bulunmadığı raporun son günlerinde yakın bir ile işçinin düğüne gitmesini bu şekilde değerlendirmiştir.
"SEYAHAT EDEMEZ" İBARESİ BULUNMALI
Sonuç olarak, somut olaya göre durumun değişeceğini göz ardı etmeden ifade etmek gerekirse, işçinin objektif iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu sürede ikamet ettiği il sınırları dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yeter ki işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” diye bir ibare bulunmasın."
KURBAN BAYRAMINDA KAYINPEDERİNE YARDIM EDİNCE KOVULDU
Bir başka örnek olayda ise; Kurban Bayramı'na günler kala birtakım rahatsızlıklarını bahane ederek sağlık raporu alan işçi, kurban pazarında kayınpederine yardım ettiği gerekçesiyle kovuldu. Yıllar süren davaya son noktayı koyan Yargıtay, işçinin istirahatli iken yardım amaçlı da olsa başka bir iş yerinde çalışmasının yasal olmadığına hükmetti.
YARGITAY KARARI: İŞÇİ İLE İŞVEREN ARASINDAKİ GÜVEN İLİŞKİSİ ZEDELENMİŞTİR
"Somut uyuşmazlıkta, davacının kurban bayramı öncesinde davalı işverenden izin talep ettiği ve talep ettiği iznin uygun görülmemesi üzerine davacının aynı döneme denk gelecek şekilde işverene istirahat raporu sunduğu ortadadır. Davacı işçinin istirahat raporu aldığı dönemde hayvan pazarında kayınpederine hayvan satışında yardımcı olduğunun görüldüğü, bunun üzerine istirahat raporunun sıhhatinden şüphe duyan işverenin davacının iş akdini bu sebeple feshettiği bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır." denilen Yargıtay kararında, işçinin sıhhati hususunda şüpheye düşüldüğü ifade edildi ve raporda işçi ve işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği belirtildi.
"Davacı tarafından sunulan istirahat raporunun sahteliği veya hatıra binaen verilmiş bir rapor olduğu hususu kesin olarak iddia ve ispat edilemese de davacının yıllık izin kullanma talebinin kabul görmemesinden sonra istirahat raporu aldığı ve raporluyken hayvan pazarında kayınpederine yardım ettiği hususları birlikte değerlendirildiğinde davalı işverenin raporun sıhhati hususunda şüpheye düşmesi makul görülmelidir. Davacının feshe konu edilen bu eylemleriyle işverenle arasındaki güven ilişkisini zedelediği ve artık işverenin davacı ile çalışmaya devam etmesinin kendisinden beklenemeyeceği anlaşılmakla davacının iş sözleşmesinin feshi haklı neden ağırlığında olmasa da geçerli nedene dayanmakta olup mahkemece davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının ortadan kaldırılmasına, davanın reddine oy birliği ile karar verilmiştir."
"Yargıtay her konuyu kendi özelinde değerlendiriyor" diyen İş Hukuku Uzmanı Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ, çalışanların tazminatından olmaması için dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.
İşçinin doğruluk ve bağlılık kurallarına aykırı davranıp davranmadığına bakılıyor. Çalışan sahte rapor alıp tatil yapıyorsa, işveren "Bu işçiye bir daha güvenemem" diyerek iş akdini sonlandırabilir. Ancak, işçi hasta raporu almıştır ama ailesinin yanına şehir dışına gidip orada ailesinin bakımında istirahat etmek istemiştir, bu durumda seyahat etmesine engel bir durum yoktur ve işvereni kandırmış olmaz. Yargıtay'ın her olay özelinde dikkat ettiği, çalışanın işvereni kandırma yoluna gidip gitmediği. Bazı raporlarda doktorlar "Seyahat etmesi sakıncalıdır." yazabiliyor. Ya da raporda "Başını öne eğmesi, elleriyle iş yapması, oturarak çalışması sakıncalıdır." gibi ifadelere yer veriliyor. Bu durumda işçinin seyahat etmemesi gerekiyor.
"Yıllık izin kullandırmak yetkisi işverenin yetkisi kapsamında" diyen Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ, "İşverenin yıllık izni ne zaman kullandıracağını belirleme durumu var. Dolayısıyla bu tarih işçiye uymayabiliyor. Mesela işveren kış aylarında daha az iş yapıyordur. İşçinin de kışın izin yapmasını ister. Ama işçi yazın izin kullanmak istiyordur. Çalışanlar böyle durumlarda bir bahane bulup rapor alabiliyor." ifadelerini kullandı.
Avukat Karlıdağ, "Bu gibi durumlarda Yargıtay genelde "geçerli fesih" kararı veriyor. Kurban Bayramı'nda rapor alıp kayınpederine yardıma giden işçi davasında "geçerli fesih" denmiş. Geçerli fesihle, "Haklısın evet bu işçiye güvenemezsin" deniyor. İşçi geçerli fesih olduğunda işe iade davası açamaz. Ama kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını talep edebilir. Haklı fesihte ise işçi, kıdem ve ihbar tazminatı talep edemez." diye ekledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTazminatınız yanabilir! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyorHabere Git
- Bakan Güler, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'ı kabul etti
- Adana’da güldüren görüntü! Taburenin üzerine bıraktığı dürümü kedi götürdü
- Şırnak’ta, özel harekat polisinden tatbikat! Gerçeği aratmadı
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka silahlı saldırıda öldürüldü
- MSB duyurdu! 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi