Camp Nou'da çalışma başlıyor! Avrupa'da yenilemenin kapısını açacak
Limak, dünyaca ünlü spor kulübü Barcelona’nın stadyumu Spotify Camp Nou’nun yenileme projesine başlıyor. Yaklaşık 1 milyar Euro’luk bu ihaleyi teslim süresi avantajıyla kazanan Limak, Avrupa’da diğer yenileme projelerine de talip. İspanya’da yeni bir şirket kuran Limak, Camp Nou’yu başarıyla tamamlamasının ardından birçok eski yapının yenilenmesi için davet almayı hedefliyor.
Meltem KARA-BARCELONA- Dünyada ikinci sırada bulunan Türk müteahhitleri, küresel durgunluğa rağmen yurtdışında önemli projeler üstlenmeye devam ediyor. Geçen yıl 20.4 milyar dolarlık proje üstlenen Türk müteahhitleri, küresel pazardan aldığı payı da yükseltmeyi başardı.
Bu projeler arasında en dikkat çekenlerden biri Limak’ın ihalesini kazandığı İspanya’nın dünyaca ünlü spor kulübü FC Barcelona’nın stadı Spotify Camp Nou’nun yenileme işi oldu. Fransa, İspanya ve Belçika’nın en büyük 6 müteahhitlik şirketinin katıldığı yaklaşık 1 milyar Euro’luk ihaleyi kazanan ve ocak ayında sözleşmeyi imzalayan Limak, Avrupa Birliği dışından bir firmanın Avrupa’da aldığı en büyük taahhüt işine imza atacak. Yenileme çalışmaları, geçtiğimiz gün Camp Nou’da düzenlenen temel atma töreni sonrasında başladı.
Camp Nou Stadı’nın temel atma töreni FC Barcelona Başkanı Joan Laporta, antrenör Xavi Hernández ve kaptan Sergio Busquets, Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in katılımıyla Barcelona’da yapıldı.
VİNÇ VE SÜRE AVANTAJI
İhale sürecinde Limak, sahip olduğu vinç avantajıyla en iyi teslim süresini ve en iyi fiyatı garanti ederken, kulübün çatı tasarımına alternatif ikinci bir tasarım sundu ve bu tasarım kabul gördü. Limak’ın Kuveyt Havalimanı’nın inşasında kullandığı 27 tonluk 6 büyük vinç, stadın yenileme çalışmalarının hızlandırılmasında büyük rol oynayacak. Yeni sipariş edildiğinde 1.5-2 yıl teslim süresi olan bu vinçler sayesinde Limak, inşaatı kulübün 125’inci yılı olan Kasım 2024’e yetiştirme imkanına sahip oldu. Bu süre avantajı, ihalenin kazanılmasına büyük etki etti. Vinçler, Kuveyt’ten gemilerle Barcelona’ya taşınacak. Öte yandan sunulan alternatif çatı tasarımı da inşaat süresine hız katacak teknikle hayata geçirilecek.
KAPASİTE 105 BİN OLACAK
1957’de inşa edilen stadın yenileme çalışmaları kapsamında tarihi olan ilk 2 katı yıkılmayacak. Proje tamamlanınca koltuk kapasitesi 99 binden 105 bine, loca sayısı 84’ten 121’e çıkacak. 840 araçlık otopark iki katı büyüklüğe ulaşacak. Böylece stadın gelirleri artacak. Stadın çatısına kurulacak güneş panelleri ise kendi enerjisini karşılayacak. Takım, Kasım 2024’te stada dönerek maçlarına devam ederken, inşaat da devam edecek. Tüm proje Temmuz 2026’da teslim edilecek. FC Barcelona Başkanı Joan Laporta, stadın yenileme projesiyle ilgili şunları söyledi: “Dünya çapında referans sahibi olan Türk şirketi Limak, stadımızın yenilenmesinde en iyi fiyatı ve en kısa sürede teslimatı bize garanti etti.”
100 MİLYON EURO’LUK MALZEME VE 1000 İŞÇİ TÜRKİYE’DEN GİDECEK
Temel atma töreni sonrasında Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ile yapım sürecini ve Avrupa’daki hedeflerini konuştuk. Bugüne kadar yurtdışında 6-7 milyar dolarlık iş yaptıklarını ve bu kadar da devam eden işlerinin bulunduğunu söyleyen Nihat Özdemir, “Ancak Camp Nou bugüne kadar yer aldığımız en simgesel, en anlamlı projelerden biri. Sadece Limak için değil, Türk müteahhitlik sektörü için de önemli bir proje. Projede yaklaşık 2 bin kişi çalışırken, Türkiye’den 100 beyaz yakalı çalışanın yanı sıra 1000 inşaat işçisi getireceğiz. Kullanılacak çelik, cephe kaplama, alüminyum, cam, seramik gibi malzemelerin yüzde 30-40’ını Türkiye’den alacağız. Yaklaşık 100 milyon Euro’luk malzemeyi Türkiye’den tedarik edeceğiz” diye konuştu.
AVRUPA’DA ŞİRKET KURDU
Avrupa’da döngüsel ekonomi çerçevesinde yenileme pazarı gitgide büyüyor. Limak da Camp Nou’nun ardından Avrupa’da başka yenileme işleri almayı hedefliyor. Bunun için İspanya’da ‘Limak İnşaat Avrupa’ (Limak Construction Europe SL) adında yeni bir şirket kuruldu. Nihat Özdemir, “İspanya’da bir şirket kurmamız bize hem mali açıdan hem tanıtım açısından faydalı olacak, birçok yerde yeni kapılar açacaktır” dedi. Ebru Özdemir ise dünyada daha az enerji, elektrik, su kullanan, daha az atık üreten yapıların öne çıktığını belirterek, “Eski yapılar sürdürülebilir hale getirilmek isteniyor. Avrupa’da çok eski stadyumlar var. Camp Nou’da başarılı sonuç aldığımızı görünce, onlar bizi çağıracak” diye konuştu.
DÖNÜŞÜMLE İLGİLENECEK
Limak Türkiye’de de çalışmalarına devam ediyor. İstanbul’da riskli yapıların yenilenmesi için iki yakada 1 milyon konutluk yeni rezerv yapı alanları kurulacağını hatırlatan Nihat Özdemir, “Ülke için kentsel dönüşüm büyük öneme sahip. İstanbul’da kurulacak yeni şehirlerde Limak olarak yerimizi alacağız” dedi. Deprem sonrasında meydana gelen yangın nedeniyle hasar gören İskenderun Limanı’yla ilgili açıklamalarda bulunan Ebru Özdemir de limanı eylülde eski haline getireceklerini ekledi.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir