EkonomiCari açıkta önemli düşüş

Cari açıkta önemli düşüş

Paylaş
Cari açıkta önemli düşüş

Merkez Bankası, ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, mayıs ayında cari açıkta önemli ölçüde bir gerileme yaşandı.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı mayısta 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 3 milyar 263 milyon dolarlık fazla oluştu. Mayısta yıllıklandırılmış cari açık ise 25 milyar 191 milyon dolara indi. Nisanda bu rakam 31.7 milyar dolar düzeyindeydi. Cari açığın milli gelire oranı 2023 sonu milli geliri dikkate alındığında yaklaşık yüzde 2.25’e indi.

Haberin Devamı

SORUN OLMAKTAN ÇIKIYOR

Verileri değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Cari açığı azaltırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını daha fazla çekerek cari açığın finansman kalitesini ve rezervlerimizi arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yıllık cari açığın mayısta 25.2 milyar dolarla Haziran 2022’den sonraki en düşük seviyesine gerilediğini ifade etti. Şimşek, “İstikrar, güven ve dayanıklılık artıyor, cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor” dedi.