Cebi ısıtan sizi serinleten taktikler
Haziran itibarıyla birden bastıran aşırı sıcaklarla klima ve vantilatör kullanımı da zirve yaptı. Ancak bu cihazlar kontrolsüz ve hesapsız kullanılırsa faturaların da yükselmesine neden olabilir. Peki neler yapılırsa elektrik tüketimi daha düşük kalır ve klimalardan maksimum fayda sağlanır? Sizin için araştırdık...
Bilal Emin Turan ile Hayatımız Tasarruf
AYLIK FATURA ETKİSİ 598 LİRA
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği’nin (İSKİD) raporuna göre; Türkiye’de geçen yıl 1.9 milyon klima satıldı. Pazar bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüdü. Klimaların fiyatı 20-22 bin liradan başlıyor. BTU ve Watt değerleri hem fiyatı tayin ediyor hem de enerji tüketimi açısından yol gösteriyor. Klima ile ilgili en çok karşılaşılan ifade BTU’dur. BTU; İngilizce ‘British Thermal Unit’in (İngiliz ısı birimi) kısaltılmasından oluşuyor. Kabaca ‘soğutma kapasitesi’ diyebiliriz. 8.000 BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat yani 598 liralık enerji harcıyor. Cihaz kapasitesi 18.000 BTU’ya olursa aylık tüketim 657 kilovatsaate, faturaya yansıması da 1.478 liraya çıkıyor. Dolayısıyla doğru klima seçimi önemli.
KAPASİTE DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ
İhtiyacınıza uygun bir klima ararken bu detaylara dikkat etmelisiniz:
* Oda büyüklüğü: Bir veya iki odayı soğutmak istiyorsanız duvar tipi klimalar harika bir çözüm. Ancak salon tipi veya merkezi klima sistemi ile 150 metrekare ve üzeri bir alanın tamamını soğutabilirsiniz.
* Soğutma kapasitesi: BTU’su kullanılan alan için çok düşükse klimanız geniş bir alanı soğutmak için sürekli çalışır. Bu da elektrik faturanızın fazlasıyla artmasına neden olur. Diğer yandan BTU’su kullanılan alan için çok yüksekse alan tamamen soğumadan ve nem dengelenmeden klima kapanır. Bu da aynı alan içinde farklı sıcaklık derecelerinin oluşmasına neden olur.
* 25-30 metrekarelik bir alanı soğutmak için 8.000 BTU’luk, 65-90 metrekare arası bir evi soğutmak için 18.000 BTU’luk ve 130-140 metrekare arası bir evi soğutmak için de 24.000 BTU’luk klima tercih edilebilir. Bu konuda uzmanından destek almak daha doğru olur.
NEM ALMA MODUNU DENEYİN
Ülkemizde genellikle yüksek nem oranından dolayı hissedilen sıcaklık çok daha yüksek olur. Klimanızı nem alma modunda çalıştırmayı denemek çoğunlukla istenilen sıcaklığın hissedilmesini sağlayacaktır. Nem alma modu, soğutma modundan daha az elektrik tüketir.
1 DERECELİK ISI FARKI TÜKETİMİ NASIL ETKİLER?
Klima genelde yanlış kullanılıyor. Hava çok sıcaksa klimanın ayarı 16-17 derecelerde tutuluyor. Halbuki yaz ayları için konfor şartlarını sağlayacak sıcaklık 24-25 derecelerde olmalı. Üstelik klimadaki her bir derecelik artış yüzde 5 tasarruf sağlar. Klimanın ayarını 22 dereceden 24 dereceye getirerek yüzde 10 gibi yüksek bir tasarruf oranına ulaşmak mümkün. Klimanızı 25 derecenin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6 derece daha düşük bir sıcaklığa ayarlayın. Fark 10 dereceyi geçmesin.
BAKIMI AKSATMAYIN
Klima ünitelerine, uzun ömür ve yüksek randıman için bakım yaptırmak gerekir. Klimalar zamanla toz, kir ve kalıntı biriktirebilir. Bu kalıntılar, filtreleri tıkayabilir ve klimanın etkinliğini engelleyebilir. Soğutma sisteminizi yılda bir kez temizletmelisiniz. Tıkanan filtreyi değiştirmek ayda yüzde 15’e varan enerji tasarrufu sağlar.
VANTİLATÖR DAHA HESAPLI
Klima için bütçeniz yeterli değilse ayaklı vantilatör de bir noktaya kadar iş görür. Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör ortalama 50-100 Watt arasında elektrik tüketir. Günde 12 saat çalışan bir vantilatörün aylık faturaya yansıması güncel tarifeyle 15-30 lira arasında. Vantilatör enerji tüketimi, satın alma maliyeti ve bakım masrafı açısından en ekonomik serinleme alternatifi olarak öne çıkıyor. Ancak klimanın sağladığı konfor vantilatörle sağlanamıyor
AKLINIZDA OLSUN
* Klima kullanırken pencereleri açmak klimanın etkisini azaltır ve sıcak havanın içeri girmesine neden olur.
* Pencerelerin izolasyon durumunu kontrol edin. Pencerelerden sıcak hava girmesini engellemek gerekir. Bunun için kolayca takılabilen kendinden yapışkanlı pencere bandı kullanılabilir.
* Tavan vantilatörleri hava sirkülasyonunu artırır. Rüzgarsız ve çok sıcak havalarda klima ile birlikte kullanıldığında soğuk hava tüm eve yayılır.
BEYAZ EŞYALARA DİKKAT!
* Evde sıcaklık artışına neden olan fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar, güneşin etkisini yitirdiği saatlerde çalıştırılmalı.
* Evinizin dış cephesinde açık renk boya tercih etmek ısıyı dışarıda tutarak klimadan tasarruf edilmesine yardımcı olur.
* Yaz günlerinde güneşlik ve perdelerinizi kapalı tutun.
* Stor perdeler hem yalıtım hem de hava bariyeri görevi görür.
* Montaj, bakım ve servis hizmetlerinin sorunsuz yapılabileceğinden emin olun.