EkonomiÇeliğin kalbine girdik

Çeliğin kalbine girdik

Paylaş
Çeliğin kalbine girdik

OYAK çatısı altında faaliyet gösteren Erdemir’de çeliğin doğuşuna tanıklık ettik... Yüksek fırında 1430 derecede kaynayan demir yanardağdan çıkan lav gibi akıyor. Sonra merdanelerin içinden geçerek her sektörün ihtiyacına özel yassı çeliğe dönüşüyor. Galvaniz hattında ise paslanmazlık özelliği kazanıyor. Bu ürünler savunma sanayisinden otomotive, beyaz eşyadan makine imalatına kadar hayatın her alanında kullanılıyor. Yeşil dönüşüme de hız veren şirket bu yılı 1.1 milyar dolar yatırımla kapatacak.

Türkiye’nin yassı çelikte 25 milyon ton civarında kurulu üretim kapasitesi bulunuyor. Ancak yıllık üretim 13.5 milyon ton seviyesinde. Diğer yandan Türkiye’nin yıllık ortalama yassı çelik tüketimi 19 milyon ton. Yani ihtiyacının bir bölümünü ithalat yoluyla temin ediyor. OYAK Maden Metalürji Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) ve İskenderun Demir ve Çelik (İsdemir), yıllık yaklaşık 7 milyon ton yassı çelik üretimiyle Türkiye’nin ihtiyacının önemli kısmını karşılıyor.

Haberin Devamı

OTOMOTİVİN ANA TEDARİKÇİSİ

Geçtiğimiz hafta basına kapılarını açan Erdemir’de demir cevherinin nasıl katma değerli bir ürüne dönüştüğünü gözlemledik. 1965’te faaliyete başlayan ve Türk sanayisinin geleceği için stratejik bir öneme sahip şirket, 2006’da OYAK Grubu’na geçmişti. Şirket bugün sıcak ve soğuk haddelenmiş, çinko, kalay ve krom kaplı (galvaniz kaplamalı) çeliklerle pek çok sektöre hammadde sağlıyor. Altay tankının zırh çeliğini, denizaltılarda kullanılan yüksek basınca dayanıklı çeliği üreten Erdemir, OYAK Renault’nun yanı sıra Tofaş, Toyota, Ford’un da tedarikçisi.

Çeliğin kalbine girdik

2030’A KADAR 3.2 MİLYAR DOLAR

Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, son dönemde yatırımlara hız vermiş durumda. Bu yatırımların odağında ise ‘yeşil dönüşüm’ yer alıyor. Doğal kaynakların sınırsız olmadığı anlayışıyla çevresel etkileri en aza indirmek, enerjiyi etkin ve verimli kullanmak için harekete geçen şirket, 2030 yılı sonuna kadar 3.2 milyar dolarlık dönüşüm yatırımı yapacak. Bu yılı ise 1.1 milyar dolarlık yatırımla tamamlayacak. Grubun 2016 yılından bu yana toplam çelik yatırımı 4.5 milyar doları buluyor.

Haberin Devamı

İSTİHDAMI VE ÜRETİMİ KORUYARAK YATIRIMLARA DEVAM

Karadeniz Ereğli’deki Erdemir tesislerinde düzenlenen basın toplantısında, yeşil çelik üretim yolculuğunun ilk yılındaki çalışmalar anlatıldı. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, dünyada ve Türkiye’de çelik sektörünü değerlendirdiği mesajında, Türkiye’nin küresel çelik gücü olan Erdemir’in, dünya çelik sektöründe yaşanan olumsuzluklara rağmen bu yılı büyük mesafe aldığı yeşil dönüşüm yatırımlarıyla tamamlayacağını söyledi. ‘Geleceğe yatırım’ vizyonuyla Erdemir’in dönüşümde sektörüne öncülük ettiğini vurgulayan Erdem şu mesajı verdi:

Çeliğin kalbine girdik

İHTİYATLI BİR 2025 YILI

“2024 tüm dünya için zor bir yıldı. Küresel büyüme üzerinde baskı devam ediyor. Dünyada talebin yavaşladığı ve ticaret savaşlarının tırmandığı bu dönemde 2025 ile ilgili belirsizlikler hakim. Özellikle çelik üretiminde küresel gelişmeler dengeleri belirliyor. Çin’in çelik talebinin azalması, 2025 yılı için global ölçekte çelik sektörüne karşı ihtiyatlı bir duruş beklentisine sebep oluyor. Küresel ekonomi ve çelik piyasalarında hakim olan bu zorlu koşullara rağmen istihdam ve üretimi koruyarak dönüşüm yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN YEŞİL DÖNÜŞÜM

Erdemir ve İsdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Mustafa Serdar Başoğlu ise yeşil dönüşüm dahil son sekiz yılda yaptıkları tüm yatırımların, ülkenin çelik kapasitesini korumayı amaçladığını kaydetti. Entegre çelik tesislerinin ülkeler için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Başoğlu, şu noktaların altını çizdi: “Yüksek fırınlarda üretilen çelik, elektrikli ark ocağında üretilenden daha kaliteli oluyor. Ayrıca, hurda demir ithal edilemezse üretim için entegre tesise (yüksek fırın) ihtiyaç olacak. Yeraltındaki cevheri entegre tesiste işleyebilirsiniz.”

54 ÜLKEYE İHRACAT

Üretim süreçlerinde yapılan iyileştirmelerle hem enerji verimliliğini hem de kömür kullanımını kademeli olarak azaltmaya yönelik çalışmaların birbiriyle uyumlu devam ettiğini vurgulayan Başoğlu, “Bingöl Avnik’te devam eden peletleme tesisi yatırımı yeşil dönüşüm yol haritamızın önemli bir parçası. Bu yatırım tamamlandığında yüzde 80-85 oranında kendimize yeterli hale geleceğiz” bilgilerini paylaştı. “Türkiye’nin ihtiyacı olan çeliği içeride üretmemiz gerektiğinin bilincindeyiz” diyen Başoğlu, bu yıl ihracat oranının da yüzde 20’in üzerine çıktığını, 54 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Çeliğin kalbine girdik

KADEMELİ OLARAK NET SIFIR EMİSYONA ULAŞACAK

Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker de çevre ve sürdürülebilirlik sorumlulukları doğrultusunda bu yılın başında açıkladıkları ‘Net Sıfır Yol Haritası’ ile Türkiye’de çelik sektörüne öncülük ettiklerini belirtti. Peker, şöyle konuştu: “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olarak ton ham çelik başına karbon emisyonumuzu 2030 yılına kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Proseslerimizde yaptığımız iyileştirme çalışmaları sonucunda kendi kaynaklarımızı kullanarak enerji verimliliğimizi en üst seviyeye çıkarmayı ve dışa bağımlılığımızı azaltarak küresel piyasalardaki rekabet gücümüzü korumayı amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı