'Cep'te binlerce liralık masrafı engelleyin! 'Doğru şarj aleti' detayı
Binlerce liraya alınan akıllı telefonlar tek bir darbeyle ya da hatalı ürün kullanımıyla ciddi ek masraflara sebep olabiliyor. Bu masraflardan kaçınmak isteyenler ise son dönemde özellikle telefon kılıfı, ekran koruyucuya odaklanıyor. Bunlar çok önemli ancak doğru şarj cihazı, powerbank seçimi de bir o kadar önemli. İşte binlerce liralık masrafı bertaraf etmenizi sağlayan kritik önlemler...
Bilal Emin Turan ile Hayatımız Tasarruf
Gelişen teknoloji, iş yapma biçimlerinin değişmesi hatta eğitimde bile online ihtiyaçların artması sebebiyle akıllı telefonlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. 7’den 70’e herkesin elinde bulunan akıllı telefonların fiyatları da son dönemde hızla yükseldi. Modeline göre değişmekle birlikte 15 bin liradan başlayan telefon fiyatları 80 bin liraları aşıyor. Haliyle bu cihazlar bütçeye de önemli bir yük getiriyor. Dolayısıyla tüm bilgilerimizin saklı olduğu ve birçok finansal işlem yaptığımız bu cihazların zarar görmemesi için daha hassas davranıyoruz. Ancak bazen yanlış malzeme seçimi ve uygulamalar telefonların zarar görmesine, binlerce lira ek masraf çıkarmasına ve tamiri imkansız sonuçların oluşmasına neden oluyor. Peki telefonlarda maksimum koruma nasıl sağlanır? Bu cihazların ömrünü uzatmak için hangi önlemler alınmalı? Tüm bunları Times Pazarlama ve Teknoloji Dış Tic. AŞ Kurucusu Emir Samet Çevik’le konuştuk.
BİR EKRAN 24 BİN LİRA
Akıllı telefonları koruma konusunda daha dikkatli olmamız gereken bir süreçte olduğumuzu belirten Çevik, “Bu korumayı sağlamak için kimi zaman ekran koruyuculardan kimi zaman telefon kılıflarından kimi zaman da doğru şarj aletlerinden destek alıyoruz. Evet bazen koruyucu mobil aksesuarlar için yapılan harcamalar konusunda çekimser kalabiliyoruz ama bu harcamalar ilerleyen dönemde bizleri büyük masraflardan kurtarıyor. İyi bir marka bir telefonun ekran değişimi 24 bin lira olmuşken çok iyi bir ekran koruyucuya 4 bin lira vermek bilinçli bir tüketici olduğumuzu gösteriyor” dedi. İşte Çevik’in telefon sahiplerine diğer tavsiyeleri...
DAYANIKLI KILIF ZARARI ÖNLER
Telefonların tamire gitme sebeplerinin başında düşme nedeniyle alınan hasarlar geliyor. Gün içinde yoğun bir trafiği olanların telefonu, günde pek çok kez düşmeye ve ağır darbeler almaya maruz kalabiliyor. Bu sebeple seçilen telefon kılıfının dayanıklılığı oldukça önemli. Şu an pazarda olan dayanıklı telefon kılıflarının fiyatları 700 liradan başlıyor. Kamera camlarını da koruyan özel kılıfları araştırıp bulabilirsiniz.
YANLIŞ ŞARJ ALETİ ÖMRÜNÜ KISALTIYOR
Telefonlarımızı yoğun bir şekilde kullandığımızdan dolayı şarjları hızlı bir şekilde tükeniyor. Şarj aletlerimiz yanımızda olmadığında farklı şarj aletleri kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Markasının ne olduğunu, teknik donanımlarını bilmediğimiz şarj aletleri kullanıyoruz ve bu aletler akıllı telefonlarımızın ömrünü kısaltıyor. Yanlış Watt’a sahip ürünlerle telefonumuzu şarj ettiğimizde pek çok uyarı alıyoruz aslında. Örneğin telefonumuzun şarj olurken ısınması bu uyarılara bir örnek. O nedenle teknolojisine güvendiğiniz markaları tercih edin.
KALİTELİ KORUYUCU SEÇİN
Her telefona uygun bir ekran koruyucu mevcut. Pazardaki ekran koruyucuların pek çoğu maalesef düzgün bir koruma yapmıyor. Örneğin; ekrana tam oturmayan bir ekran koruyucu nedeniyle ekranda açık kalan kısma alınan küçücük bir darbe ekranın çatlamasına ve kırılmasına yol açabiliyor. Ekran değişim fiyatlarının yüksekliği neredeyse yeni bir telefon almışsınız gibi hissettirebiliyor. Bu sebeple doğru ekran koruyucuyu seçmek çok önemli. Bu noktada bütçenizi zorlamıyorsa ‘safir’ ve ‘corning glass’ gibi kaliteli ekran koruyucular seçilmeli. Ucuz ekran koruyucularda en ufak bir darbede kırılmalar oluşur ve ful ekran koruma olmaz (hoparlör dahil). Temperli cam, kaplama teknolojileri, orijinal ekran camlarının kullanılması darbelere, kırılmalara ve çizilmelere karşı daha etkilidir. Mükemmel kaplama ve yapışma kalitesi de çok önemli (parmak izi ve toz bırakmamasını sağlar). Bu özellikteki cam kaplamalar 450 lira ve üzeri fiyata satılıyor.
AKILLI SAATLERİ UNUTMAYIN
Ekran koruyucular sadece telefon için üretilmiyor aynı zamanda kullanımı oldukça yaygınlaşan akıllı saatler için de üretiliyor. Akıllı saatlerin iş insanları ve sporcular tarafından sıkça kullanıldığını biliyoruz. Bunun yanı sıra ailelerin çocuklarına güvenle ulaşabilmek için de kullandıkları bir ürün. Çocukların gün içindeki hareketleri düşünüldüğünde bu saatlerin ne kadar çok çarpma ve darbeye maruz kaldığı tahmin edilebilir. Bu sebeple özellikle çocukların kullandığı akıllı saatlerde ekran koruyucu kullanmakta fayda var. Çocukların kullandığı akıllı saat fiyatları 4-5 binleri bulmuşken bu ürünleri akıllıca korumak önemli!
DOLDURMADAN POWERBANK’I ÇIKARMAYIN
Gün içinde hızlı tükenen şarj probleminden kaçınmak için pek çok kişi powerbank taşımayı tercih ediyor. Telefona uygun seçilmemiş powerbank’ler kısa süreli olarak problemlere çözüm bulsa da uzun vadede telefona zarar verebiliyor. Bu yüzden kaliteli ve telefona uygun bir powerbank seçimi önemli. Powerbank’ler iyi bir markadan seçilmeli ve ‘telefonun kaldırabileceği akıma sahip’ olmalı. Bu her telefon için değişkenlik gösterir, o yüzden telefonunuzun özelliklerini de iyi bilmeniz gerekiyor. Telefonunuzu powerbank’e taktıysanız pili tam doldurmadan şarjdan çıkarmayın.
DİREKSİYON BAŞINDA AMAN DİKKAT!
Araç içi şarjlar ve araç telefon tutucuları da akıllı telefonlarınızı korumanız için gerekli aksesuarlar arasında. Araç içi şarjları genellikle hızlı bir kararla markasına ve kalitesine bakmadan alıyoruz. Bu ürünlerin çoğu akıllı telefonların ömrünü kısaltıyor. Bu sebeple doğru araç aksesuarlarını seçmek önemli. Ayrıca araç içi tutucular da oldukça kullanışlı ürünler arasında. Navigasyonu takip ederken ya da aramayı cevaplarken araç içi tutuculara sahip olmak kullanım kolaylığı sağlarken, telefonları düşme ve çarpma gibi durumlardan da koruyor.
MOTOSİKLET VE BİSİKLET KULLANIRKEN
Ulaşım aracı olarak motosiklet ya da bisiklet kullananlar veya spor amaçlı bu faaliyetlerde bulunanların da kesinlikle kullanmasını önerdiğimiz aksesuarlar arasında telefon tutucular yer alıyor. Bisiklet ve motosikletlere takılabilen telefon tutucular sürüş esnasında telefonun kayıp düşmesini ve kırılmasını engellerken sürüş kolaylığı da sağlıyor.
- Restoran yangınında 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı
- Zorunlu karşılıklarda değişiklik kararları Resmi Gazete’de
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir