Cerrahi operasyonda robotlar işbaşında
Safradan mideye, kalpten memeye kadar hemen her cerrahi operasyonda kullanılmaya başlanan yapay zeka ve robotik teknolojiler, cerrahların işini kolaylaştırmakla kalmıyor, hasta maliyetlerini de düşürüyor.
MURAT GÜLDEREN
Tıp dünyası, yapay zekanın sunduğu çığır açıcı imkanlarla her geçen gün daha da dönüşüyor. Özellikle genel cerrahi alanında ameliyatların daha güvenli, komplikasyonların daha az ve daha başarılı olmasını sağlayarak hastalara ve cerrahlara büyük faydalar sunan robotik destekli yapay zekalı operasyonlar Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Uzmanlar, yakın gelecekte her türlü hastalığın çok hızlı teşhis edileceğine, tedavi süreçlerinin daha da iyileştirileceğine dikkat çekiyor.
KALPTEN SAFRAYA
Dijital dönüşümün cerrahiye getirdiği yenilikleri anlatan Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Karabulut, yapay zekanın robotiğe entegre olmasının cerrahi uygulamalarda çığır açan gelişmeleri beraberinde getirdiğini söyledi. Karabulut, “Bu teknoloji, robotlara basit bir akıl yürütmeden ziyade insan benzeri yenetekler kazandırıyor. Yapay zeka ile ameliyat öncesi hastaya özgü riskler de belirlenebiliyor. Robotik teknolojiler en sık, safra kesesi, mide, bağırsak, fıtık, kolon kanseri, meme kanseri, kalp, onkoloji, jinekoloji, böbrek ve prostat ameliyatlarında kullanılıyor” dedi.
DAHA HIZLI TESPİT
Karabulut, Cornell Üniversitesi’ndeki bir çalışmaya dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yapay Zeka tekniği ile gerçekleşen derin öğrenme algoritmalarıyla, meme kanserinde lenf düğümü metastazlarının (yayılması) belirlenmesinde patolojiden daha yüksek doğruluk elde etmeyi başardılar. Ayrıca bu tür teknolojiler, ameliyat sırasında oluşan problemlerin çözümü konusunda rehberlik sağlayacak. Yani herhangi bir komplikasyonu tahmin etmede cerraha yardımcı olarak erken teşhiste bulunacak.”
DETAYLI TEŞHİS
Karabulut, yapay zeka algoritmalarının bilgisayarlı tömografi, MR ve ultrason gibi tıbbi görüntüleme tekniklerinden elde edilen verileri analiz ederek doktorların daha doğru ve detaylı teşhisler koymalarında yardımcı olduğuna da vurgu yaptı. Karabulut, “Görüntüleme ve tanı teknolojilerinde, cerrahi enstrümantasyon, cerrahi navigasyon ve robotik müdahale uygulamaları gibi alanlarda ileri düzeyde teknolojik gelişmelerin meydana gelmesi yapay zekanın da cerrahi uygulamalar üzerinde kademeli olarak gelişimine sebep olmaktadır” dedi.
Yapay zeka ile ameliyat sırasında oluşabilecek muhtemel problemlerin de önceden ortaya çıkarılarak tedbirlerin alınmasının da sağlanmaya başlandığını ifade eden Karabulut, “Ayrıca bu teknoloji ameliyat sırasında oluşan problemlerin çözümü konusunda da rehberlik edecektir. Yapay zeka, ameliyat sonrası takiplerde de herhangi bir komplikasyonu tahmin etmede cerraha yardımcı olarak erken teşhisi sağlayacaktır” diye konuştu. Yapay zekanın cerrahide sağladığı diğer kritik bazı kolaylıklar şöyle:
GERÇEK ZAMANLI GÖRÜNTÜ İŞLEME
Robotik kollar, cerrahlara geleneksel laparoskopik cerrahide mümkün olandan daha geniş bir görüş alanı sunuyor.
3D görüntüleme ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, cerrahların anatomik yapıları daha net görmelerine ve ameliyat sahasında gezinmelerine yardımcı oluyor.
Robotik cerrahi, daha küçük kesiler yapabilerek, hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.
Geleneksel cerrahiye kıyasla daha düşük maliyetli olabilir. Bunun nedeni, daha kısa hastanede kalış süresi, daha az komplikasyon ve daha hızlı iyileşme süresidir.
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu