EkonomiÇiftçi tarlasını satılığa çıkardı

Çiftçi tarlasını satılığa çıkardı

Paylaş
Çiftçi tarlasını satılığa çıkardı

Tüm Türkiye’ye sebze ve meyve gönderen Çukurova bölgesi, geçen yaz boğuştuğu kavurucu sıcaklıklardan sonra bu kış da dondurucu soğuklara maruz kaldı. Ürünlerin yüzde 60’tan fazlası zarar görürken, çiftçiler daha fazla kayıp yaşamamak için tarlasını satılığa çıkardı. Çiftçilerin beklediği destekler ise haberimizde...

Büyükşehirlerde yaşayan insanlar soğuk havalarla birlikte gelen kar yağışlarını romantik bir hevesle beklese de tarım yapılan illerde bu durum oldukça büyük sorunlara neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda Hatay, Adana, Mersin, Şanlıurfa gibi tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu birçok ilde soğuk havaların etkisini göstermesi, tarım faaliyetlerinin durmasına, sebze ve meyvelerin zarar görmesine neden oldu.

Haberin Devamı

FISTIK BAHÇELERİ DONDU

Hatay’da hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte, yurtdışına gönderilmek amacıyla yetiştirilen kapya biberi ve domates gibi ürünler başta olmak üzere birçok tarımsal ürün don nedeniyle zarar gördü. Ürünlerin büyük bir kısmı kullanılamaz hale gelirken, bu durum, bölgede ekonomik kayıplara da yol açtı. Adana’da son 50 yılın en soğuk kışı yaşanırken, dondurucu soğuklar nedeniyle nektarin ve elmaların yüzde 90’ı öldü. Yine Mersin de zirai dondan etkilenen şehirler arasında yer aldı. Şanlıurfa’da etkisini artıran soğuk hava nedeniyle fıstık bahçelerinde don olayı yaşandı.

EKSİ 11 DERECEYE İNDİ

Özellikle belirli mahallelerin geçim kaynağının yalnızca tarım ve hayvancılık olduğunu belirten çiftçiler, yaşanan don nedeniyle tarım arazilerinin yüzde 60’ının zarar gördüğünü ifade etti. Hatay’dan başlayarak Osmaniye, Adana, Tarsus ve Mersin’de doğal afet yaşandığını dile getiren 25 yıllık narenciye üreticisi olan Selçuk Ramazanoğlu, “Hava sıcaklığı 4 gün boyunca eksi 11’e kadar düştü ve saatlerce bu soğuklukta kaldı. Saydığım şehirler donlara alışık değil. Hava koşulları hem nektarin, portakal, limon vs. üretimini hem de tarla tarımı olan patates gibi ürünleri olumsuz etkiledi” dedi.

Haberin Devamı

LİMON 120 LİRA OLABİLİR

Çukurova bölgesi denilen alanın tamamen etkilendiğini ve ürünlerin çok fazla zarar gördüğünü dile getiren Ramazanoğlu, “Ağaçlar kuruyup, yapraklar döküldü. Şimdi bu çiftçilerin 1 sene boyunca herhangi bir mahsul alması imkansız. Kaldı ki geçen yaz da aşırı sıcaklar nedeniyle tarımcılık yine zarar görmüş, limon baharda 80-90 lira olmuştu. Bu sene muhtemelen baharda yine limonu 120-130 liraya gördüğünde halk donun verdiği zararı o zaman anlayacak. Şimdiden narenciye tarafında yani portakal, limon, greyfurtta yüzde 60 bir hasar yani kayıp görüyorum” diye konuştu.

İLANLAR ASILMAYA BAŞLANDI

“Unutulmamalı ki tarım bizim milli meselemiz hatta milli güvenlik meselemizdir” diyen Ramazanoğlu, şunları söyledi: “Geçen yıl sıcaktan zarar görüp maliyetine katlanan çiftçi, bu kış da bunu yaşayınca bir iki yıla bu işi bırakacaktır. Olaya bir de bu açıdan bakmamız lazım. Yani çiftçinin 3 yıl tarlasından ürün alamamasından bahsediyoruz. Zaten şimdiden Hatay’dan Mersin’e kadar sağlı sollu bağ-bahçelerde satılık ilanları asılmaya başlandı bile.”

Haberin Devamı

İŞTE BEKLENEN DESTEKLER!

Konuyla ilgili çözüm önerilerini sıralayan Ramazanoğlu, “Önümüzdeki yıl da kayıp olmasın diye acil bir çözüm olmalı” diyerek, şunları sıraladı:

* Çiftçilerin kullandığı krediler bir süre faizsiz olarak ötelenebilir. Hatta faiz hiç alınmayabilir.
* Tarım Kredi Kooperatifleri’ne kredi borcu olan çiftçilerin borçları ertelenebilir.
* Bazı çiftçiler il ve ilçe tarım müdürlüklerine dilekçe vererek, görülen zararın tanzim edilmesini talep ediyor. Bu anlamda dekar ya da dönüm başına maddi yardım yapılarak, finansal destek sağlanabilir.
* Bu yıl ürün alamayacak çiftçilerin, tekrar ürün ekmesi gerekecek. Bunun için de paraya ihtiyaç var. Bu nedenle bankalar ek tarım kredileri açabilir.
* Zarar gören ürünler yerine fide desteği sunulabilir.

Haberin Devamı