EkonomiÇiftçilere ödenecek destekler belirlendi

Çiftçilere ödenecek destekler belirlendi

Paylaş
Çiftçilere ödenecek destekler belirlendi

2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

KAYITLI OLANLARA...

Haberin Devamı

Böylece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek bitkisel üretim destekleri belli oldu. Buna göre, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin yükseltilmesi, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amacıyla çiftçilere destek sağlanacak.

GELENEKSEL ZEYTİN BAHÇESİ

Çiftçilere, arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf, çeltik, dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin, mercimek ve nohut için verilen desteklerin yanı sıra nadas için de 50 lira mazot desteği ödemesi yapılacak. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için destek ödemesi 50 lira olacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 200 lira destek verilecek.

Haberin Devamı

ORGANİK KOVANDAKİ BALLAR

Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere de organik tarım için kategorilerine göre kovan başına 50 ila 270 lira destek verilecek. İyi tarım uygulamaları desteği kategorilerine göre dekar başına destek, 50 ile 400 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 lira ödenecek. Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek.

2025 ÜRETİM DÖNEMİ DE AÇIKLANACAK

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şunları kaydetti: “Çiftçilerimizin 2024 yılındaki üretimleri için vereceğimiz bu destekler, bitkisel üretim planlaması öncesinde eski modele göre açıkladığımız son destek kararımızdır. Bitkisel üretimde planlamaya 2024-2025 üretim dönemiyle başlayacağız. Bundan sonra uygulayacağımız yeni modelde çiftçilerimiz, üretim dönemi başlamadan önce hangi ürüne, ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Çiftçilerimizin 2025 yılındaki üretimlerini kapsayacak desteklerimizi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız.”

Haberin Devamı

Çiftçilere ödenecek destekler belirlendi