Çiftçiye destekte yeni tarife
2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, ÇKS’ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 lirası mazot ve 46 lirası gübre olmak üzere toplam 149 lira, çeltik için 250 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 271 lira, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 lirası mazot, 21 lirası gübre olmak üzere toplam 107 lira destek verilecek.
KOVAN BAŞINA 30 LIRA ÖDENECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 lira destek ödemesi yapılacak. Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 30 ila 180 lira destek sağlanacak. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere kovan başına 30 lira destek verilecek. İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 30 ile 270 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 lira ödenecek.
ZEYTİN BAHÇELERİ İÇİN DE VAR
Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 30 lira destekleme ödemesi yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destek verilecek. Havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi. Desteklemelerden, ÇKS’de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.
NE KADARLIK YÜKSELİŞ OLDU?
Destek kararlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; 112 destek türünün birim fiyatında artış gerçekleştirildi. Fark ödemesi desteklerinden buğdayın destek birim fiyatı kilogram başına 10 kuruştan 100 kuruşa, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin destek birim fiyatı ise kilogram başına 10 kuruştan 50 kuruşa yükseltildi. Yağlık ayçiçeğinin destek birim fiyatı kilogram başına 70 kuruştan 100 kuruşa, kanolanın destek birim fiyatı ise 80 kuruştan 100 kuruşa çıkarıldı. Kararla organik ve iyi tarım destekleri ise yüzde 80 ile yüzde 200 arasında artırıldı. Sertifikalı fidan kullanım desteği birim fiyatlarında ise yüzde 150’ye varan artış gerçekleşti. Buzağı desteğinin bütçesi 3 milyar liradan 5.5 milyar liraya ulaştı. Buzağı başına verilen temel destek 500 liradan 750 liraya çıkarılırken, toplam buzağı desteği diğer kriterlerle birlikte hayvan başına 2 bin 100 lira oldu. Sürü yöneticisi istihdam desteği 12 bin lira iken, bu destek 30 bin lira olarak belirlendi. Tarımsal destekleme bütçesi 63.4 milyar liradan, 2024 yılı için 91.55 milyar liraya çıkacak.
- PKK/YPG'li teröristler 4 kadını kaçırdı! İşkence, tecavüz...Yaşadığı kabusu anlattı
- Sosyal medyadan giysi satma vaadiyle dolandırıcılık! 29 gözaltı
- Konya'da kan donduran dehşet! 500 bin lira için dünürünü öldürdü
- İki çocuk annesi kadının hayatı izlediği videodan sonra kâbusa döndü
- Maliye kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşinde