Çiftçiye müjde: Hazine arazileri açılıyor! Ayçiçek yağı, zeytin...
Hazine arazileri yaklaşık 55 bin çiftçiye üretim için verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum duyurdu. Çiftçilere üretim için 595 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine arazisi verildi. Hazine arazilerinde başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü üretim yapılacak. Boş bırakılan, atıl durumda olan veya nadasa bırakılan araziler tarımsal üretime kazandırılacak. Bunun için üreticiye toplam proje bedelinin yüzde 75’ine kadar hibe sağlanacak. Nasıl faydalanabilirsiniz? İşte detaylar...
Yaklaşık 55 bin çiftçiye, 595 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine arazisini üretim için verdiklerini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “2022 yılında, çok daha büyük oranda Hazine arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için çiftçimizin kullanımına açacağız” dedi.
ORGANİK TARIMIN HER TÜRÜ YAPILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 55 bin çiftçiye toplam 595 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine arazisini, başta zeytin olmak üzere ceviz ve badem üretimi için verdiklerini belirterek, “2022 yılında, çok daha büyük oranda Hazine arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için çiftçimizin kullanımına açacağız” dedi.
"MİLLET BAHÇELERİMİZDE TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya’nın Manavgat ilçesinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) arasında işbirliği protokolü imza törenine katıldı. Evrenseki Turizm Merkezi’ndeki Şeker-İş Sendikası’na ait otelde düzenlenen törene, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Bakan Murat Kurum, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Kurum, “Çevre, doğa ve tüm yeşil alanlarımızı merkeze alan, son derece kıymetli bir protokolü imzalayacağız. Bu protokolle Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Hatıra Ormanı çalışmalarını artık her yıl birlikte yapacağız. Bugün ülkemizin her yerinde milyonlarca fidanımızı, kadınlarımızın yoğun ilgi gösterdiği ve sahiplendiği millet bahçelerimizde toprakla buluşturuyoruz” dedi.
Son dönem gündeme gelen zeytin ağaçlarının ve alanlarının zarar göreceği iddialarının yalan olduğunu söyleyen Kurum, yaptıkları çalışmaları anlattı. Kurum, “Türkiye’de 2002’ye kadar 620 bin hektar zeytincilik alanı vardı. 2021 itibarıyla zeytin alanı büyüklüğümüz tam 890 bin hektara çıktı. Ülkemizde bizden önce 101 milyon zeytin ağacı varken, bugün bu sayıyı 192 milyona çıkardık. 20 yılda Türkiye, çiftçisiyle, emekçisiyle el ele vererek, zeytinine gözü gibi baktı. Hem zeytin hem de zeytinyağı üretiminde dünya 5’incisi olmuştur. Zeytin ağaçlarımız bırakın azalmayı, yaptığımız desteklerle günbegün daha da artmaktadır” diye konuştu.
ÇİFTÇİLER RAHAT OLSUN
Bakanlık olarak yaklaşık 55 bin çiftçiye toplam 595 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine arazisini, başta zeytin olmak üzere ceviz ve badem üretimi için verdiklerini kaydeden Kurum, “Şimdi yeni bir hedef daha belirledik. 2022 yılında, çok daha büyük oranda Hazine arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için çiftçimizin kullanımına açacağız. Zeytin üreticisi kardeşlerimiz, çiftçilerimiz rahat olsun, müsterih olsun. Sadece zeytinde değil, tüm bitki ve meyve çeşitlerinde stratejik adımları, geliştirici adımları, zeytinin alanını genişletecek adımları, çiftçimizle, üreticimizle el ele vererek, kararlılıkla atacağız” dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.
BAKAN KİRİŞÇİ AÇIKLADI! 5.5 MİLYARLIK ÖDEME
- Çiftçinin mazot, gübre gibi giderlerine yönelik de destek ödemeleri var. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerini bugünden (dünden) itibaren çiftçilerimizin hesaplarına aktarmaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
- Mazot ve gübre desteği olarak 4 milyar 675 milyon 260 bin 816 lira ödeneceğini belirten Kirişci, yem bitkileri için 852 milyon 701 bin 630 lira, hububat, baklagil ve dane mısırda 48 milyon 417 bin 432 lira, sertifikalı tohum kullanımı için 5 milyon 567 bin 53 lira ve sertifikalı fidan üretiminde 4 milyon 451 bin 893 lira ödeme yapılacağını kaydetti.
- Kimlik numarasının son hanesi 0-2 olanlara dün ödemeleri yapılırken, 4-6 olanlara 11 Mart Cuma günü saat 18.00’dan sonra, 8 olanlara ise 18 Mart Cuma günü saat 18.00’dan sonra ödemeleri gerçekleştirilecek.
BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?
Yetkililer, hibe ile ilgilenen kişilerin bölgelerindeki tarım il ve ilçe müdürlüklerine giderek ayrıntılar netleştikçe bilgi alabileceklerini söylüyor.