Cihazların faturaya etkisini tek tek hesapladık! Isınırken elektrik mi, doğal gaz mı?
Havaların soğumasıyla birlikte ısınma amaçlı enerji tüketiminde ciddi artışlar oluyor. Faturaların kabarmasında yanlış cihaz tercihi de etkili. Özellikle ev ve işyerlerinde sıkça kullanılan elektrikli ısıtıcılar cepte adeta delik açıyor. Klima masum gibi dursa da tek bir oda için oldukça fazla elektrik tüketiyor. En avantajlısı ise şimdilik kombi.
BİLAL EMİN TURAN
Soğuk havalar etkisini artırırken enerji faturaları da aylık gider kalemleri içinde önemli bir yer tutmaya başladı. Herkes kendi hesabına göre farklı ısınma aracını tercih ediyor. Fakat elektrikli sobalar, kızılötesi (infrared) ısıtıcılar, fanlı ısıtıcılar, klima bu mevsimde elektrik canavarına dönüşüyor. Evde kombisi olanlar dahi bazen bu elektrikli cihazları çalıştırıyor. Çünkü çok pratik ve hemen ısı vermeye başlıyor. Ama bu cihazlar bütçeyi sarsıyor.
TARİFE LİMİTİNE DİKKAT EDİN!
Elektrikli ısıtıcıların her türlüsünü kullanmadan önce iki kez düşünmekte fayda var. Buradaki tüketim hesabını yapmadan güncel tarifeleri hatırlayalım. Meskenlerde şu anda 2 kademeli bir tarife uygulaması söz konusu. Günlük 8 kilovatsaat (aylık 240 kilovatsaate denk geliyor) altı tüketimlerde kilovatsaat başına tüm vergiler dahil 2.26 lira, 8 kilovatsaat üstü tüketimlerde ise 3.29 lira fiyat uygulanıyor. Herhangi bir hanede elektrikli soba kullanılıyorsa mutlaka ikinci kademeye geçiliyor.
INFRARED ISITICI CEBİ YAKIYOR
Doğalgaz kombiyle evin tüm odalarını (2-3) ısıtabiliyorsunuz. Ancak elektrikli sobalar sadece bulunduğu odanın ısısını yükseltiyor. Eğer cihaz verimsizse sadece karşısındaki kişinin belli bir bölümünü ısıtabiliyor. Odadaki havayı da kuruttukları için baş ağrısı yapabiliyor. Infrared ısıtıcılar ve fiyatı ucuz olduğu için tercih edilen elektrikli sobalar 2500-3000 Watt’a kadar güç kullanıyor. Watt yükseldikçe enerji tüketimi artıyor. 2500 Watt’lık bir ısıtıcı her gün 8 saat çalışırsa ayda faturayı yaklaşık 1.595 lira artırıyor.
KLİMA BİRAZ DAHA HESAPLI
Elektrikle ısıtma yapan cihazların hiçbiri masum değil. Ancak küçük farklar olabiliyor. Bu noktada yaz döneminin en çok kullanılan cihazı klima öne çıkıyor. Enerji verimliliği yüksek bir klima günde 8 saat çalışırsa yaklaşık 1.000 liralık bir maliyet doğuruyor. Bu da elektrikli sobalara göre biraz daha iyi bir tüketim değeri anlamına geliyor. Ancak klimaların da sadece bulunduğu odaya ısı sağladığını unutmayalım. Isınmada mecburen elektrik tercih edilecekse ve varsa klimayı kullanmak mantıklı.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Doğalgazla ısınanlar genelde kombiyi kapatıp açmanın tasarruf sağlayacağına inanıyor. Yani ‘az yakar, az öderim’ diye düşünüyor. Fakat bu durum, doğalgaz faturasının daha da yükselmesine neden oluyor. Çünkü tasarruf yapmak adına kapatılan kombi, evin hemen soğumasına ve tekrar açıldığında ise yüksek bir ısıda çalışıyor. Yani tasarruf adına kombinin geçici olarak kapatılması doğru bir hamle değil. Enerji tasarrufu için en güzel yöntem kombinin düşük ayarda devamlı yanmasıdır.
KOMBİDEN AVANTAJLISI ŞU ANDA YOK
Elektrikli ısıtıcıların aksine kombiler tüm odaları daha hesaplı ısıtmayı sağlıyor. Elektrikle çalıştığı için elektrik tüketiminin de fazla olduğu sanılıyor. Oysa kombilerin içindeki fan ve devirdaim yapmayı sağlayan motor çok az enerji çekiyor. Ayrıca doğalgaz halen ucuz bir yakıt. İstanbul’da 1 metreküp doğalgaz vergiler dahil 8.9 lira civarında (tüketim kademesine göre değişebilir). Kombiler günde 8 saat çalışmayla ayda 60-80 liralık elektrik kullanıyor.
Yoğuşmalı ve hermetik (eski tip) olma özelliğine göre aylık doğalgaz tüketimi de 120-180 metreküp arasında değişiyor. Tabii bu tüketimler ayarlanan dereceye göre farklılık gösterebilir. Biz bu ortalama değerler üzerinden hesap yapalım. Bu durumda 3 odayı ısıtan kombinin faturaya etkisi 1.110-1.600 lira civarında. Bir başka deyişle oda başına ısıtma bedeli 400-550 lira arasında. Klima ve elektrikli sobalara göre bu yüzde 50-60’lık bir avantaj anlamına geliyor.
DOĞALGAZDA VERİM İÇİN BUNLARI YAPIN!
Pencere ve kapılara ısı bantlarıyla izolasyon yapın.
Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Yüzde 5-10 arasında tasarruf sağlarsınız.
Evden kısa süreli çıkışlarda kombiyi kapatmayın, düşük derecede çalışmaya devam etsin.
Binada ısı yalıtımının yapılması önemli. Yalıtım masrafı 2-3 yılda kendini amorti eder.
Oda termostatı kullanın ve salonları 22 dereceye, yatak odalarını ve koridorları ise 20 dereceye ayarlayın.
Kombiyi evin ısı ihtiyacına göre seçin. Gereğinden yüksek kapasiteli cihaz seçimi tüketimi artırır.
Radyatörlerin önünü, üstünü kapatmayın.
Kombi gibi cihazların periyodik bakımlarını mutlaka yaptırın. Böylece verimlilik artar.
1 derece düşük sıcaklık yüzde 5-6 oranında yakıt tasarrufu sağlar.
- Menisküs ve çapraz bağ ameliyatına girdi! Yapılan hata hayatını kararttı
- Milli uzay ekosistemini güçlendirecek! 5 uydu uzaya fırlatıldı
- Selçuk Bayraktar paylaştı! Baykar, ilk uydusunu uzaya fırlattı
- Suriye’de yeni yönetimden Türkiye’ye ilk ziyaret
- İstanbul'da sahte alkol kabusu! Son 24 saatte 11 kişi öldü