Ekonomi Çin'den Türkiye'ye yatırım sinyali

Çin'den Türkiye'ye yatırım sinyali

Paylaş
Çin'den Türkiye'ye yatırım sinyali

Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, teknoloji devi Huawei’nin Çin’in Shenzhen şehrindeki Ar-Ge ve üretim tesislerinde şirketin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

Komisyon Başkanı Mustafa Varank, Çin’in davetlisi olarak bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, “Huawei’nin otonom sürüş, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve depolama teknolojileri hakkında bilgiler aldık. Bu teknolojiler konusunda Türkiye ve Çin’in önümüzdeki dönemde yapabileceği işbirlikleri var” dedi.

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİ İÇİN ZİYARET HAZIRLIĞI

Önümüzdeki dönemde Çinli şirketlerin Türkiye’ye daha fazla ilgi göstereceğini ifade eden Mustafa Varank, şöyle devam etti: “Shenzhen, teknoloji ve üretim anlamında dünyadaki örnek şehirlerden biri. Bu bölgeye Çin’in Silikon Vadisi deniyor. Burada farklı şirketleri ve farklı alanlarda çalışan firmaları ziyaret ettik. Aynı zamanda Shenzhen bölgesinin yönetimiyle de temaslarımızı sürdürdük. Onlar da Türkiye ile işbirliğini geliştirmek için gerekli adımları atmak üzere ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecekler.”

TÜM PARTİLERDEN MİLLETVEKİLİ KATILDI

Komisyon üyesi olan tüm partilerden milletvekillerinin katılımı ile bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydeden Varank, ülkeler arası ekonomik işbirliklerine önem verdiklerine dikkat çekti. Varank, “Bir yandan şirketleri doğrudan yatırımlarla Türkiye’ye davet ederken, diğer yandan ortak teknoloji geliştirme ve teknoloji transferiyle işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Komisyon olarak hükümetimize ve ilgili bakanlıklarımıza burada edindiğimiz tecrübeleri, yaptığımız görüşmeleri aktaracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÜRESEL ÜRETİM ÜSSÜ

vHuawei Global Başkan Yardımcısı ve Huawei Dijital Enerji İş Grubu Yönetim Kurulu Direktörü Mark Xue ise Türkiye’nin kültürel çeşitliliği ve kapsayıcılığının yanı sıra stratejik coğrafi konumunun, ülkeyi küresel bir üretim, lojistik ve ticaret merkezi haline getirdiğini vurguladı. Huawei’nin Türkiye’deki bilişim yeteneklerini geliştirme konusunda aktif rol aldığını belirten Xue, 28 üniversite ile işbirliği yaparak her yıl bin 500’den fazla ICT uzmanı yetiştirdiklerini söyledi. vTürkiye’nin dijital dönüşüm ve yeşil enerji stratejilerine destek vermeye devam edeceklerini kaydeden Xue, iki ülke arasında teknolojik bir köprü olmayı hedeflediklerini ifade etti. Mark Xue, Türkiye’nin dijital dönüşüm ve yeşil enerji stratejilerinin, Huawei’nin 30 yılı aşkın bir süredir biriktirdiği yeteneklerle uyumlu olduğunu ve bu alanlarda Türkiye ile işbirliğini sürdürmek istediklerini de vurguladı.