Çırak bulunmuyor! Terzilik mesleği yok olabilir
Bir zamanların en gözde meslekleri arasında yer alan terzilik, hem hazır giyim sektöründeki büyüme hem de tüketim çılgınlığının artmasıyla birlikte unutulmaya yüz tuttu. Sektörde usta-çırak ilişkisinin yok denecek kadar azaldığını belirten terziler, bu mesleği icra etmek isteyen çırak ya da kalfa bulamamaktan şikayet ediyor.
Hülya ÇAYLAK / POSTA
Türkiye’de yaklaşık 50 bin civarı terzi dükkanı olduğunu tahmin ediliyor. Bu dükkanlarda ortalama 2 ya da 3 kişiye istihdam sağlandığı düşünüldüğünde 100-150 bin kişiye iş olanağı sağlayan sektörde kayıtdışılığa da pek rastlanmıyor. Ancak sektörde eleman ihtiyacı giderek artıyor. Eskiden terzilerin yanında bir sürü insan yetiştiğini ve sektörün devamlılığının bu şekilde sağlanabildiğini belirten esnaf, “Terzilik mesleği yok olabilir” diyor.
ELEMAN AÇIĞI VAR...
Usta-çırak ilişkisinin yok denecek kadar azaldığını dile getiren İstanbul Terziler Odası Başkanı Turan Aydoğdu, “Bu durumun, usta öğreticilik belgesi olan terzilerimizin, terzilik bölümü olan meslek liselerine atanması ile çözüleceğine inanıyoruz. El becerisi olan çocuklar yetiştirilerek yeni bir kaynak yaratılabilir. Bu çocuklar sektöre kazandırılabilir. Böylece yılların geleneği olan usta-çırak ilişkisi devam ederek, sektörün eleman ihtiyacı karşılanabilir” dedi.
YÜKSEK KİRALAR ZORLUYOR
Son yıllarda artan dükkan kiralarının da sektörü olumsuz etkilediğini belirten Aydoğdu, “Dükkan sahiplerinin orantısız kira artışı yapması hem terzileri hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Devletin koymuş olduğu kira artış sınırına uyulmasına ve kontrollerin yapılmasına ihtiyaç var. Basit usul kira sınırı 2 bin 900 TL olarak belirlenmiş olmasına rağmen meslektaşlarımız 5 bin TL ve üzeri kira ödüyor. Bu durumda basit usul kira sınırının yükseltilmesi gerek. Bu süreçte dükkan sahibi ve esnaf kiracıları arasında sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.
MALZEME FİYATI ARTTI
Yükselen enflasyonla birlikte elektrik, su, doğalgaz ve malzeme gibi giderlerdeki artışların da esnafın maddi olarak zorlanmasına neden olduğunu ifade eden Aydoğdu, şunları söyledi: “Tüm bunların dışında esnafımızın çoğu Bağkur’lu olmakla birlikte prim gün sayısı yüzünden emekli olmakta sıkıntı yaşıyor. Yanında çalışan SGK’lı elemanı emekli olurken kendisi beklemek zorunda kalıyor. Bu sorunun giderilmesi için prim gün sayıları SGK ve Bağkur’lular arasında eşitlenmeli.”
BRANŞA GÖRE DÜZENLEME
Terzilerin bir fiyat tarifesi olduğunu da anlatan Aydoğdu, “Tüm terzilerimizin fiyat tarifesini kullanması zorunlu hale getirilmeli” dedi. “Türkiye’deki terzilerin sınıf olarak ayrılmasına, tadilatçı ve yeni dikim yapan terzilerin birbirinden ayrı ve herkesin kendi branşına yönelik çalışmasına ihtiyaç var. Bu şekilde yeni bir düzenleme yapılmalı” diyen Aydoğdu, terzilerin diğer sorunlarını da şöyle sıraladı:
ÖNCE USTALIK BELGESİ
- Türkiye genelinde terzilerimizin yurtdışına gidilebilmesi için bir yol açılmalı.
- Fuar ve malzeme temini takibi için çıkışlarda kolaylık sağlanması gerekli.
- Tüm terzi esnafımız il il toplanarak bazı konularda eğitim verilmeli.
- Odalara yaptırım ve denetleme hakkı verilmesine ve resen kaydın tekrardan başlatılmasına imkan verilmeli.
- Terzinin ustalık belgesi dikkate alınarak, öncelik olarak sicil ve oda kaydının oluşturulması sonra vergi açılışına izin verilmesi gerekli.
- 'Kara para' soruşturmasında 5 aydır aranıyordu! Tutuklu fenomenin 'kasası' sorgulandı
- Dilan Polat ve ablası Sıla Doğu'ya hapis talebi
- Bir ilde eğitime ara verildi
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kahire'de Mısırlı ve İranlı mevkidaşlarıyla görüştü
- Kar yağışı, karla karışık yağmur ve kuuvetli sağanak yağışlar geliyor!