Çocuklara özel girişim 1 milyar dolara koşuyor
Yerli sosyal girişim şirketi Düşyeri’nin geçen yıl hizmete sunduğu eğitici ve eğlendirici çocuk modu uygulaması Uppy, kısa süre önce Hindistan’da düzenlenen G20 DIA (Digital Innovation Alliance) zirvesinde dünyanın en iyi ikinci ‘Edtech (eğitim teknolojileri) Girişimi’ seçilmişti. Zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın daveti üzerine katıldıklarını belirten Uppy (Düşyeri) Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Coşkuner, Uppy ile ilgili küresel hedefleri Posta’ya anlattı.
MURAT GÜLDEREN
Yerli sosyal girişim şirketi Düşyeri’nin geçen yıl hizmete sunduğu eğitici ve eğlendirici çocuk modu uygulaması Uppy, kısa süre önce Hindistan’da düzenlenen G20 DIA (Digital Innovation Alliance) zirvesinde dünyanın en iyi ikinci ‘Edtech (eğitim teknolojileri) Girişimi’ seçilmişti. Zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın daveti üzerine katıldıklarını belirten Uppy (Düşyeri) Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Coşkuner, Uppy ile ilgili küresel hedefleri Posta’ya anlattı.
Yerli ve milli çizgi film Pepee ile dünya çapında ses getirdiklerini belirten Çoşkuner, “Çocuk için teknoloji üretiyoruz. Türk mühendislerin geliştirdiği yüzde 100 güvenli platformumuzun içerisinde pedagojiye uygun zeka geliştirici oyunlar, dil gelişimini artıran eğlenceli kitaplar, dijital çocuk televizyonu Uppy TV, uzmanlarca tek tek izlenmiş videolar, uyku programları ve meditasyonlar, eğitici çizgi filmler ve müzikler yer alıyor. Uppy’e biz ‘çocuk işletim sistemi’ diyoruz. Hedefimiz 3 yıl içerisinde dünyada 2-6 yaş arasında çocuğu olan tüm ebeveynlerin telefonlarında olmak” dedi.
ÇİNCE VE HİNTÇE BİLE OLACAK
Bu yıl sonuna kadar uygulamayı ABD, Meksika, Brezilya, Almanya, İngiltere, Kanada, Hindistan ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de hizmete sunacaklarını kaydeden Coşkuner, şu bilgileri verdi: “Halihazıda uygulamamız, İngilizce, Portekizce, İspanyolca ve Almanca’ya çevrildi. Bu dillerle dünya nüfusunun yüzde 30’una ulaşıyoruz. Hintçe ve Çince de devreye girince dünyanın yarısına erişmiş olacağız. Şu an 150 binin üzerinde premium abonemiz var. 100’den fazla uygulamayı ve yüzlerce içeriği kapsıyor.”
İçeriğinde çocuklar için zeka geliştirici oyunlar, bulmacalar, meditasyonlar, kitaplar ve videolar gibi onlarca program yer alan yerli Uppy uygulaması, G20’de dünyanın en iyi eğitim platformlarından biri seçildi. Uppy (Düşyeri) Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Coşkuner, “Önümüzdeki yıl unicorn (1 milyar dolar değere ulaşan şirket) olabiliriz. Hedefimiz 3 yıl çerisinde dünyada 2-6 yaş arasında çocuğu olan tüm ebeveynlerin telefonlarında yer almak” dedi.
YAPAY ZEKADAN GELİŞİM RAPORU
Uygulamanın çocuk gelişim raporu da sunduğunu anlatan Coşkuner, “Arka plandaki yapay zeka programımız, çocuğun ilgi ve beceri alanını ebeveynin keşfetmesini sağlıyor” dedi. Coşkuner, “Öte yandan cihazlara Upyy uygulamasının otomatik yüklü olarak gelmesi için üreticilerle görüşmeye de başladık. Önümüzdeki yıl unicorn (1 milyar dolar değerin üzerindeki girişim) seviyesine ulaşabiliriz. Ayrıca otizmli ve down sendromlular için de özel içerikler düşünüyoruz. Şu an 27 yatırımcımız var. Bu yılın sonuna doğru bir yatırım turu daha düşünüyoruz” diye konuştu.
5 BİN KELİMELİK SÖZLÜK OLUŞTURULDU
Çoşkuner, insan beyninin yaklaşık yüzde 95’inin 2-6 yaş arasında geliştiğine vurgu yaparak, şu noktalara dikkat çekti: “İngiltere, Fransa ve Almanya’nın devlet politikası 6 yaşındaki bir çocuğun 4 bin kelime bilmesi. Biz platformumuzda 5 bin kelimelik bir sözlük oluşturduk. Bu sözlükteki kelimelerden içerikler ürettik, ‘gizli kelimeleri bul’ oyunları yaptık. Burada ayrıca 260 tane kitabın oku, izle ve dinle versiyonu var.”
DÜŞÜK KARBONLU İNŞAAT PROJELERİ
İnovasyon şirketi Gooinn, yeşil girişimciler için hazırladığı ‘2023 CleanTech (temiz teknoloji)’ adlı raporunu yayınladı. Buna göre geleceğin Cleantech trendleri şu şekilde listelendi: Enerji Depolama, Karbon Yakalama ve Depolama, Endüstriyel Karbonsuzlaşma, Yeşil Hidrojen, Temiz Amonyak, Ağ Operatörleri Gündeminde Dayanıklılık, Elektrikli Araçlar, Güneş Fotovoltaik Teknolojisi, Düşük Karbonlu İnşaat, Güvenli ve Sürdürülebilir Atık Yönetimi, Yeşil Malzemeler, Enerji Tüketiminin Yönetimi ve Optimizasyonu.
BÜYÜK İŞ FIRSATI
Rapor, gelecek dönemde şirketlerin karbonsuzlaştırma çabalarının daha da artmasıyla ‘Startup-Şirket’ işbirliklerinin daha sık görüleceğini öngörüyor. Bu işbirlikleri sayesinde şirketler, bu teknolojilere rahatlıkla erişilecek ve uygun maliyetli hale getirerek inovasyonu artırabilecekler. Rapora göre ayrıca bugün yaklaşık 33 milyon kişi temiz enerji alanında çalışıyor. 2030’a gelindiğinde elektrikli araçlar ve pillerini üretmek için ek olarak 8 milyon işçiye daha ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.
MUTFAK FUARINDA DİJİTAL TAKTİKLER
Ev ve muftak eşyaları fuarı ZUCHEX 2023, 14-16 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tüyap fuar merkezinde kapılarını açacak. Etkinlikte gerçekleşecek ‘Kobiler Dijitalleşiyor’ başlıklı oturumlarda Türkiye’deki e-ticaret sektörünün önde gelen isimleri deneyimlerini paylaşacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinliği takip edenler, e-ticaret alanında başarının sırlarını sektörün öncülerinden dinleyerek, e-ticaret ve e-ihracat ile işlerini nasıl büyütebileceklerini öğrenebilecekler.
OTO HİZMETLERİNE A’DAN Z’YE ÇÖZÜM
Lastik, jant, oto aksesuar ve yedek parça satışları gibi otomobile dair pek çok ihtiyaca çözüm sunan Duude platformu hizmete girdi. Uygulama üzerinden kısa süre içinde oto yıkama, vale hizmetleri, yol yardımı, araç sigortası ve araç kredisi gibi ihtiyaçlar da karşılanacak. Uygulama ile tüketiciler, aracıyla ilgili her türlü finansal işlemlerin yönetimini de gerçekleştirebilecek. Örneğin; kullanıcılar araçtan inmeden akaryakıt ödemesini yapabilirken, tek platform üzerinden aracın MTV ödemesini tamamlayabilecek ve kampanyaları da takip edilebilecek.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aç bırakıp ölümlerini seyrettiler
- Harvard ve Oxford'dan araştırmacılar Türk üniversitelerinde
- Silahlı saldırıda hayatını kaybeden belediye başkanının, AK Parti'ye geçiş hazırlığında olduğu ortaya çıktı
- Ordu-Giresun Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı
- Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı tutuklandı