EkonomiDeprem bölgesinde fırsatçılara geçit yok!

Deprem bölgesinde fırsatçılara geçit yok!

Paylaş
Deprem bölgesinde fırsatçılara geçit yok!

Deprem bölgesinde çimento ve hazır beton konusunda fahiş artışların tespit edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde 1 liraysa burada 10 lira ceza vereceğiz” dedi. Yılmaz, ayrıca kademeli ve belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istediklerini söyledi.

Hükümetin fahiş fiyat artışlarıyla mücadelesi aralıksız devam ediyor. Son dönemde alınan tedbirler, kesilen cezalar ve diğer engellemeler sayesinde otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ortadan kalkmaya başladı. Kısa süre önce araç kıtlığından dolayı fiyat yükselten firmalar şimdi tek tek kampanyalarda yüzde 10-20 indirimler yapıyor. Benzer tablo konut ve kira artışlarında da yaşanmıştı. Bu kapsamda kira artışına tavan getirilirken, fiyatların ilan siteleri vasıtasıyla suni artışını frenlemek için ek önlemler devreye alınmıştı.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE HATAY VE ADIYAMAN’DA

Son dönemde çimento ve hazır beton sektöründe dengesiz fiyat hareketleriyle ilgili şikayetler de artmaya başladı. Önceki gün Malatya’da Fikir Sofrası etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gündeminde de bu konu vardı. Özellikle Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat konusundaki uygulamaların varlığını tespit ettiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları arttıracağız. Diğer tarafta ceza 1 liraysa burada 10 lira yapacağız. Deprem ortamının fırsatçılık için kullanılmaması lazım. Bu durum kabul edilemez. Bu konuda tedbir alacağız.”

YÜZDE 40’A VARAN ÖZEL ZAMLI TARİFE!

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu ise bazı uygulamalarda kendi illerine özel yüzde 30-40’lara varan zamlı fiyatlarla karşılaştıklarını anlattı. Özellikle beton fiyatlarındaki fahiş fiyatlara dikkat çeken oda başkanları bu durumun kentlerin yeniden ayağa kalkmasındaki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde fırsatçılara geçit yok

GELECEĞİ İNŞA EDİYORUZ

Yılmaz, ayrıca deprem harcamalarının da yatırım niteliğinde olduğunu ve ülkenin geleceğini inşa ettiklerini bu yüzden israf niteliği taşımadığını anlattı. Deprem bölgesindeki STK temsilcileri, haziran ayından sonra uygulamalarda biraz yavaşlık olduğunu dile getirdi. Deprem bölgesinde 105 milyar dolarlık bir maliyet olduğunu ifade eden Yılmaz, “Şu an en önemli konu ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanması. Bu alanlara yoğunlaşıyoruz. Acil müdahale aşaması geride kaldı. Asıl şimdi başlıyoruz” dedi.

BÖLGEDEKİ SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Malatyalı iş insanı Ahmet Arslan’ın organize ettiği ve deprem bölgesindeki sorunların ve ekonomik gelişmelerin ele alındığı Fikir Sofrası etkinliğine Nihat Özdemir, Ahmet Çalık, Ali Kibar, Faruk Eczacıbaşı, Emine Sabancı Kamışlı, Mehmet Ali Yalçındağ, Erman Ilıcak, Vahap Küçük, Mehmet Hanefi Öksüz ve Nuri Akın gibi patronların yanı sıra depremzede illerin sanayi ve ticaret odası temsilcileri de katıldı. İstişare toplantısında yeşil dönüşüm, iş dünyasında kadınların konumlandırılması, deprem bölgesinde kamu kurumları arasındaki planlama ve uyum sorunları, destek ve teşviklerin kullanımı, makine yatırımlarının doğu bölgelerinde istihdama etkisi, depremzede illerde sosyal hayatın yeniden canlandırılması ve kent merkezlerinin hâlâ eski haline döndürülememesi gibi başlıklar öne çıkan konular oldu.

Haberin Devamı

ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ve deprem bölgesindeki çalışmalara da değindi. Türkiye’nin uzun süredir dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme sergilediğini vurgulayan Yılmaz, “Dünya geçtiğimiz 20 yılda yıllık ortalama 3.6 büyürken Türkiye ekonomisi yüzde 5.4 büyümeyi başardı. Bunu bir 50 yıl daha sürdürürsek etkileri bambaşka olur” dedi. Merkez Bankası’nın bağımsız bir şekilde gerekli adımları attığını ve para politikasında belirli bir program dahilinde hareket edildiğini dile getiren Yılmaz, Türkiye’nin dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir enflasyonla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yılmaz, ayrıca kademeli ve belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istediklerinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

MALATYA MERKEZ YENİDEN İHYA EDİLECEK

Önceliklerinin afet bölgelerindeki yaraları sarmak olduğunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Malatya kent merkezinde 8 binden fazla ticari, 3 binden fazla konut alanı şeklinde yeni bir proje başlattığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “İnşallah Malatya merkez yeniden ihya edilecek. Onun da bütün bir Malatya’ya farklı bir yansıması olacak. Köylerimizde, kasabalarımızda, ilçelerimizde ne sıkıntı varsa hepsiyle de ilgileniyoruz. Kolay değil 14 milyon nüfusu etkileyen bir depremden bahsediyoruz, birçok ülkenin nüfusundan fazla. Bu ağır yükü el birliğiyle, millet- devlet dayanışmasıyla, merkezi idare yerel yönetimler dayanışmasıyla, el birliğiyle aşacağız.”