Deprem bölgesinin kalkınma çalışmalarına merkez olacak
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınması için çalışmalar devam ediyor.
MELTEM KARA
Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye, Gaziantep Ticaret Odası, Adana Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası tarafından hayata geçirilen Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi (RRDC), ilk kez Adana’da duyuruldu. Kurulan merkezin tek özel sektör paydaşı Enerjisa Enerji olurken, destekçileri arasında Enerjisa Enerji’nin öncülüğünde kurulan Daha İyi Bir Gelecek platformu, İdema ve INOGAR yer alıyor. Merkezlerin ilki Adana’da, ikincisi Gaziantep’te yer alacak.
EKONOMİK VE SOSYAL
Bu merkezler depremden etkilenen 11 ilin tamamına katkı sağlayacak. Ekonomik kalkınma başlığı altında KOBİ’lere kapasite geliştirme ve teknik destek, kooperatiflerin yenilenmesi, işletmelerin afet dayanıklılığının artırılması; sosyal ve kültürel destek başlığı altında psikososyal destek, kültürel mirasın korunması, sanat aktivitelerinin geri getirilmesi; topluluk oluşturma başlığı altında ise STK’ların yeniden kalkındırılması, yaşam alanlarının yenilenmesi, ağ ve işbirliği gibi konularda destek sağlanacak.
DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN
Projenin tanıtımı için Adana’da düzenlenen etkinlikte, ‘Deprem Sonrası Bölgesel Yeniden Yapılanma’ ile ‘Ekonomik Kalkınma ve İşletmelerin Güçlendirilmesi’ başlıklarını ele alındı. Projenin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji’nin CEO’su Murat Pınar, “Deprem bölgesinde faaliyet gösteren bir şirket olarak, bu bölgenin daha iyi bir geleceğe hazırlanması için sorumluluk alıyoruz. Biz depremin ilk anından itibaren elektrik şebekesini ayakta tutarak da buradaydık, deprem sonrası da yeniden yapılanma için de buradayız ve hep var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
DESTEKLER SÜRECEK
Pınar, “Bu merkezler sayesinde işletmelere destek olunarak tekrar ekonomiye katılımları sağlanacak ve istihdama da önemli bir katkı sunulmuş olacak” dedi. İhtiyaç Haritası kurucu ortağı Mert Fırat ise şunları söyledi: “Adana ve Gaziantep Ticaret Odası koordinasyonu, UNDP ve özel sektör temsilcilerinin destekleriyle Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezlerini hayata geçirdik” dedi. İhtiyaç Haritası İcra Direktörü Evren Aydoğan da bölgenin yeniden kalkınması için bugüne kadar pek çok sektöre, KOBİ’ye desteklerde bulunduklarını ve bulunmaya devam edeceklerini vurguladı.
KOBİ’LERİN AYAĞA KALKMASI ÖNEMLİ
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Loisa Vinton, en doğrudan etkilenenlerin küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu belirterek, “UNDP, 11 şehirde ticaret odaları ile birlikte çalışarak deprem sonrası 10 milyonluk bir fonun aktarımını gerçekleştirdi. 4 bin 800’den fazla hibe küçük işletmelere aktarıldı. Bölge için yeterince destek ve dayanışma göstermeye devam etmeliyiz. Deprem sonrası zorlu toparlanma çalışmalarına katkı vermeye herkesi davet ediyorum” dedi. EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç da toplamda 130 bin yani bu bölgedeki KOBİ’lerin yüzde 30’unun iş yapamaz hale geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Tedarik zincirinin çalışması için KOBİ’lerin ayağa kalkması gerekiyor. 600 milyon Euro’luk bir paket hazırladık ihtiyaçları için. İkinci paket olarak da 750 milyon Euro’luk altyapı ağırlıklı bir paket hazırladık. Üçüncü olarak da Enerjisa gibi paydaşlarımıza yönelik bir çalışmamız oldu.”
BÖLGENİN EKONOMİK İNŞA SÜRECİNE HIZ VERİLMELİ
Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana’nın depremden ticari olarak en çok etkilenen illerden biri olduğunu belirterek, “Ticaretin yeni bir deprem yaratmaması için illerimizin desteğe ihtiyacı var. Bölgenin ekonomik inşa sürecine hız verilmeli” diye konuştu. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da, “Depremde fabrikamız yıkılmadı ama iş ağımız hasar gördü. Yeniden yapılanma sürecinde hedefin sadece bugünkü hasarı tamir etmek değil sürdürülebilir bir ekonomi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.